• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika.rs

19.08.2021

07:00

LAVINA JE KRENULA, AMERI ĆE SADA PRODATI I TAJVAN! Ako Peking krene odbrana ostrva će se srušiti za nekoliko sati, SAD neće pomoći... KO JE SLEDEĆI?!

Fotoilustracija

Vesti

LAVINA JE KRENULA, AMERI ĆE SADA PRODATI I TAJVAN! Ako Peking krene odbrana ostrva će se srušiti za nekoliko sati, SAD neće pomoći... KO JE SLEDEĆI?!

Podeli vest

Kina je izvela jurišne manevre blizu "odmetnutog ostrva", a pekinški "Global tajms" poručuje da će se odbrana Tajpeja srušiti za nekoliko sati, jer im Amerikanci neće pomoći

Eho haosa u Avganistanu, koji je pao u ruke talibana nakon povlačenja američke vojske, izazvao je napetost na drugoj neuralgičnoj geopolitičkoj tački - u Tajvanskom moreuzu.

Kina je juče izvela jurišne manevre blizu „odmetnutog ostrva", koje smatra svojom teritorijom, kako je saopšteno, kao odgovor na spoljno mešanje i provokacije. Vlasti u Tajpeju odmah su odgovorile da nije moguć avganistanski scenario, piše Politka.

Premijer Su Ceng Čang poručio je da Tajvan u slučaju kineskog napada ne može da zadesi sudbina slična Avganistanu, kao i da, ako u zemlji vlada unutrašnji haos, nikakva spoljna pomoć neće biti dovoljna.

- Ono što se dogodilo u Avganistanu pokazalo je da, ako je zemlja u unutrašnjem haosu - nikakva pomoć spolja neće napraviti razliku, a Tajvan mora da veruje u svoju zemlju i da može da se odbrani", poručio je Su, upozorivši da se „strane sile" koje žele da napadnu Tajvan ne zavaravaju - prenosi Rojters.

U kratkom saopštenju kineske vojske potvrđeno je da su ratni brodovi, protivpodmornički i borbeni avioni poslati u blizinu Tajvana da izvedu združene napade i druge vežbe koje će izvoditi borbene jedinice. U obrazloženju je navedeno da su se SAD i Tajvan više puta dogovarali u provokacijama i slali ozbiljne i pogrešne signale, kojima se narušava kineski suverenitet i ozbiljno podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu, kao i da je vežba odgovor na spoljno mešanje i provokacije tajvanskih snaga koje se zalažu za nezavisnost.

Nije navedeno koji je konkretan slučaj izazvao ovakvu reakciju Pekinga, iako su ranije ovog meseca SAD odobrile novi paket prodaje oružja Tajvanu vredan oko 750 miliona dolara, ali sasvim je jasno da ima veze s dešavanjima u Avganistanu. Ekspresni ulazak talibana u Kabul, koji je osramotio američku vojsku, kineski državni mediji su iskoristili da sa podsmehom poruče Tajvanu da mu SAD neće priteći u pomoć ako ga Peking napadne.

- Nakon pada režima u Kabulu tajvanske vlasti sigurno drhte. Ne očekujte da će vas SAD zaštititi - napisao je u Hu Siđin, urednik pekinškog tabloida „Global tajms".

Hu je preporučio zvaničnicima Tajpeja da što pre tiho poštom naruče crvenu zastavu s pet zvezdica (zastava NR Kine). Kako kaže, biće im od koristi kad se jednog dana predaju Kineskoj narodnooslobodilačkoj armiji.

„Global tajms" piše da je situacija na Tajvanu slična onoj u Avganistanu, jer se u velikoj meri oslanja na zaštitu SAD.

- Prema onome što se dogodilo u Avganistanu, u Tajpeju bi trebalo da shvate da će se nakon što rat izbije u moreuzu odbrana ostrva srušiti za nekoliko sati, a američka vojska im neće doći u pomoć - piše ovaj list, koji izlazi pod pokroviteljstvom Komunističke partije Kine.

SAD nemaju zvanične diplomatske odnose s Tajvanom i veze održavaju preko Američkog instituta u Tajpeju, koji u stvari obavlja poslove ambasade. U aprilu je Bajdenova administracija poslala nezvaničnu delegaciju na ovo ostrvo, na kojem živi 24 miliona ljudi. Si-En-En kaže da je Vašington time poslao važan signal da je posvećen Tajvanu i njegovoj demokratiji.

Iako SAD, koje su samo 2020. godine Tajvanu prodale oružje u vrednosti većoj od pet milijardi dolara, nemaju trupe stacionirane na ostrvu, jučerašnji tvit republikanskog senatora iz Teksasa Džona Kornina izazvao je novu provokaciju i medijsku pretnju Pekinga.

- Američki senator Džon Kornin je u zapanjujućoj izjavi rekao da SAD imaju čak 30.000 vojnika stacioniranih na Tajvanu - više nego u Južnoj Koreji, gde ih je 28.000. Ako je to tačno, kineska vlada i kineski narod to nikada neće prihvatiti. Kina bi zbog toga trebalo odmah da primeni Zakon protiv otcepljenja, uništi i protera američke trupe iz Tajvana vojnim sredstvima i istovremeno silom ujedini ostrvo s maticom - piše „Global tajms".

Neimenovani kineski ekspert, kako prenosi list, smatra da je Kornin, koji je član Senatskog komiteta za obaveštajne poslove, namerno objavio ovakav tvit kako bi testirao reakciju Pekinga na moguće američko vojno prisustvo na Tajvanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 2 godine

Za koliko $ ce prodati ? Dali bi mozda pojam - izdati- bolje odgovarao ?

Vasa

pre 2 godine

Po koji put " krece lavina", izgleda jubilarni 1000 i opet nista, uostalom ako ikada i krene, ima ne samo SAD da pomogne nego su pred nedelju dana izjavili i Japan i Australija da ce u tom slucaju pomoci Tajvanu. Cisto sumnjam da ce kinezi hteti da zarate zbog Tahvana....ovo je samo pokazivanje misica, i nista vise

Miki

pre 2 godine

Jednom je jedan Patrijarh rekao. Srbi samo čekajte. Nikada nemojte da potpisujete. I sve će se vratiti na prvobitno. Dolazi to vreme.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija