• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

01.12.2019

19:05

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN! Merne jedinice aršin, lakat i pedlja otišle u istoriju

Live TV

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN! Merne jedinice aršin, lakat i pedlja otišle u istoriju

Podeli vest

1135 - Umro je engleski kralj Henri I, mlađi sin Vilijama I Osvajača. Tokom vladavine, od 1100. učvrstio je kraljevsku vlast, a 1106. osvojio je i Engleskoj pripojio Normandiju.

1813 - Posle neodređenog odgovora francuskog cara Napoleona I na mirovne uslove saveznika, Rusija, Pruska i Austrija su se odlučile za invaziju Francuske.

1873 - Donet je zakon o metarskim merama, čime su prestale da važe mere poput aršina, lakta, pedlja. Merna jedinica za dužinu je postao metar, podeljen na decimetre, santimetre i milimetre.

1904 - Počela je s radom službe hitne pomoći u Beogradu. Srpsko lekarsko društvo je posle jedne saobraćajne nesreće odlučilo da u Beogradu organizuje "stalno dežurstvo lekara koji će u svako doba dana i noći ići kolima da ukazuje prvu i najpotrebniju pomoć".

1918 - U Beogradu, u palati Krsmanović na Terazijama, proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca od strane regenta Aleksandra Karađorđevića. Zemlja je 1929. preimenovana u Kraljevina Jugoslavija.

1922 - Rođen je Branko Pešić, gradonačelnik Beograda. Bio je pripadnik Partizanskog pokreta tokom Drugog svetskog rata, od 1941. prvobitno u rodnom Zemunu. Gradonačelnik Beograda bio je od 1964. do 1974. Bio je verovatno najpopularniji gradonačelnik srpske prestonice. Tokom njegovog mandata izgrađen je niz važnih zdanja, poput Mostarske petlje, mosta "Gazela", Terazijskog tunela.

1926 - U Zrenjaninu, tada Bečkerek, je otkriven reprezentativan spomenik kralju Petru I Karađorđeviću, po kom je grad dobio ime 1935. kada je preimenovan u Petrovgrad. To ime grad je nosio do 1946.

1935 - Rođen je Vudi Alen, američki filmski glumac i režiser (pravo ime Alen Stjuart Kenigsberg)

1936 - Umro je italijanski pisac Luiđi Pirandelo, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1934. i jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. veka.

1973 - Umro je izraelski državnik David Ben Gurion, vođa borbe za stvaranje Izraela i prvi predsednik vlade te države od 1948. do 1953.

2012 - Preminula je Ksenija Jovanović, srpska glumica, prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu.

BONUS VIDEO:

URNEBESNI PSEĆI AUTOTJUN! Av, av auuuu muzički miks koji ne smete propustiti!

SA OVOG MESTA TITO JE UPRAVLJAO SUDBINOM SRBA 65 DANA! Evo šta je ostalo od Užičke republike (VIDEO)

ŠTA TO RADIŠ, CRNA ŽENO?! Ako ste se pitali kako izgleda glupost, na žalost imamo odgovor... (Video)


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17