• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Milena Krstajić

Autor: Informer

20.01.2023

16:00

BEZ GLADOVANJA DO FIT LINIJE Ovaj čaj čisti organizam i skida kilograme

Pixabay

Live TV

BEZ GLADOVANJA DO FIT LINIJE Ovaj čaj čisti organizam i skida kilograme

Podeli vest

Nakon uživanja u prazničnim i slavskim trpezama mnogi se ne usuđuju da stanu na vagu jer im se brojke koje budu ugledali nikako neće svideti. Zato je sada idealno vreme da se vratite zdravim navikama i svom organizmu pružite detoks

 

Nutricionistkinja Sandra Švabić otkriva kako da bez gladovanja budete fit.

- Najvažnije je da obratite pažnju sa količinu obroka. Tokom praznika smo uživali u kaloričnoj hrani, pa je zato bitno da sva masna mesa zamenimo posnijim vrstama mesa kao što su piletina, ćuretina i riba. Ne zaboravite da napravite vremenski razmak između oboroka, minimum od tri do četiri časova, jer tako dozvoljavate metabolizmu da se odmori od prethodnog obroka i da se onda pripremi za hranu koja kasnije sledi. Ne smete da zanemarite i hidrataciju organizma. Pijte vodu. Stavite čašu ili flašicu na sto kako bi vas uvek podsećala da je vreme za tečnost – savetuje naša sagovornica.

Posle jake i masne hrane vašem organizam je preko potrebno čišćenje, a to ćete najbolje uraditi uz pomoć čajeva.

- Čaj od rastavića je odličan za čišćenje organizma. Nećete pogrešiti ukoliko izaberete čaj od nane ili od peteljki trešnje. Svi su oni dobri u ovakvim situacijama – otkriva nutricionistkinja.

Foto: Shutterstock

 

Za hidrataciju organizma se pre svega preporučuje voda. Dozvoljeni su i ceđeni sokovi, ali ne od svakog voća.

- Uvek preporučujem limunadu. Ceđena pomorandža sadrži mnogo šećera. Minimum pet pomorandži je potrebno da biste dobili čašu soka. To je zaista previše. Ne zaboravite da voće sadrži voćni šećer, odnosno fruktozu, a to dodatno podiže nivo glukozu u krvi. Ukoliko baš želite da u sok iscedite pomorandžu, onda u to dodajte jedan limun i sve ostalo neka bude voda – objašnjava Sandra Švabić za Informer.

Savet stručnjaka je da organizam navuknete na određen broj obroka zato što održavanje tempa znači pravilno fukncionisanje metabolizma.

Foto: Shutterstock

 

- Preporuka su tri glavna obroka. Kada je reč o užinama, jedna do dve su sasvim dovoljne. Ako ćete ići ranije na spavanje, onda vam druga užina ne treba. Kada govorimo o količini, jedan obrok treba da sadrži oko 200 grama nekog mesa. Salata je obavezna jer ima nisku kalorijsku vrednost, a visoku zasićujuću moć. Za jedan obrok vam je sasvim dovoljno 100 grama salate. Ona će vas držati sitim do sledećeg obroka. Što se tiče ugljenih hidrata njih možete uzeti iz nekog povrća putem skroba ili integralnog hleba. Tako da ste u ovako jednom obroku uzeli sve iz marko i mikronutrijenata, i sigurno nećete biti gladni – ističe Sandra.

Ukoliko nemate ideju šta biste mogli da doručkujete, ručate i večerate, nutricionistkinja Sandra Švabić predlaže jelovnik.

Foto: Shutterstock

 

- Za doručak možete da pojedete omlet sa spanaćem ili paprikom, zatim ovsenu kašu sa vodom ili mlekom. U obzir dolaze pileća ili tuna pašteta koje možete sami da napravite. Za užinu pojedite jednu jabuku. Kada je reč o ručku, uzmite meso i salatu. Uz to možete da pojedete i krišku integralnog hleba. Za večeru napravite salatu sa povrćem i mesom – predlaže nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17