• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.07.2024

19:53

Amerika ima novi razlog za paniku! Putin sve jači i sve ozbiljniji u rasturanju zapadne hegemonije! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Amerika ima novi razlog za paniku! Putin sve jači i sve ozbiljniji u rasturanju zapadne hegemonije! (VIDEO)

Podeli vest

Belorusija je i zvanično članica ŠOS-a, a Rusija je zvanično oslobodila Časov Jar. Putin poručio: Multipolarni svet je već realnost! Na ovu temu, ali i na temu rata Ukrajini govorili su gosti "Rata uživo", general Luka Kastratović i dr Aleksandar Lukić, ispred Instituta za političke studije.

General Luka Kastratović rekao je da je Zapad sada zabrinut jer nije realizovao svoju politiku onda kada je bio jedina supersila.

-Ovo je projekat borbe Zapada protiv Istoka, katolicizma protiv pravoslavlja. Bizmark je rekao da ako žele da osvoje Rusiju, moraju prvo da pokore Ukrajinu. Kako je rat odmicao, kako se angažovao ceo Zapad, zemlje sveta su se okrenule prema Rusiji i Kini. SAD od Drugog svetskog rata saradnja Amerike zasnivala se na poslušnosti i diktatu. Ide se na izgradnju novog međunarodnog poretka baziran na saradnji i međusobnom poštovanju, a to je ono što brine Amerikance. Socijalne razlike su sve veće i u zapadnoj Evropi i u  Americi. Jača istočni blok, ne da bi osvajao svet, već da bi se suprotstavio Americi i zapadnoj Evropi. Ne ostvaruje se plan dominacije SAD-a. Rađa se novi svetski poredak koji će doneti blagostanje, ali postoji mogućnost da oni koji gube mogu da izgube kontrolu i da pritisnu crveno dugme. Svi se nadamo da do toga neće doći- rekao je Kastratović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Luka Kastratović

On je rekao da su Rusija i Kina velike sile kojima Amerika više ne može da parira.

-Kini i Rusiji ne treba prostranstvo i osvajanje sveta. Kad je u pitanju Amerika, situacija je drugačija. Amerikanci su živeli na ratovima i samo ratovi su njima donosili profit. Kad je Nemačka bila na vrhuncu ekonomske moći, njihovi ekonomisti upozoravali su na crne dane. Ove sankcije od početka specijalne vojne operacije nisu dale nikakve rezultate. One su pomogle da se Rusija okrene svojoj proizvodnji i da ne zavisi od zapada. U istoriji u zadnjih sto godina ekonomske krize završene su ratovima. Postojanje nuklearnog oružja je najveći pobornik mira, jer ako se ono upotrebi, nema pobednika. Još jedan problem imaju Amerikanci, a to je njihovih 50 država. Pitanje je koliko je jedinstvo među njima. Oni više ne mogu da štampaju dolar koji će da vlada svetom- rekao je Kastratović.

Dr. Aleksadar Lukić ispred Instituta za političke studije istakao je da je u ovoj organizaciji važno pitanje bezbednosti.

-U BRIKS-u je akcenat na ekonomiji, a u ŠOS-u je akcenat na bezbednosti. U početku su tu bile Rusija i Kina i neke bivše sovjetske republike, a kasnije su se tu pridružile i Indija i Iran,  a sada i Belorusija. Iz deklaracije se vidi da zemlje koje pripadaju ovoj organizaciji traže da se pitanja bezbednosti rešavaju tako da se reguliše trajni mir. To je glavna stvar u ovoj deklaraciji. Vraća se značaj  Ujedinjenim nacijama i ta glavna globalna pitanja treba da se rešavaju u UN, ali tako što niko tu ne bi bio gospodar. Svi svetski problemi treba da se rešavaju tako što će postojati ravnopravnost među državama i tako što neće postojati hegemonija. Treba da se prestane sa tim principom gospodara i roba i ove države imaju tu moć da pokažu da će i vojnim putem braniti te principe. To je ono što zapadne hegemone brine. Brine ih to što će se njihova pozicija srušiti- rekao je Lukić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Aleksandar Lukić

On je dodao da i Turska ima veoma značajnu ulogu u ovom podeljenom svetu i objasnio zbog čega Erdogan sve više naginje ka Istoku.

-Predsednik Kine se vrlo lepo izrazio: Dragi moj stari prijatelju! Nije morao ništa više da kaže. Sve drugo je samo obrazloženje tog obraćanja. Čelično prijateljstvo Rusije i Kine je velika prepreka hegemoniji Vašingtona. Turska ima poseban odnos sa Putinom. Na sličan način je i Erdogan oslovaljavao Putina, a znamo da je njemu Putin spasio život. Erdogan to još uvek poštuje i na tome se gradi prijateljstvo Rusije i Turske. Turska je tražila i prijem u BRIKS. To je zemlja članica NATO-a koja je na pragu EU već dvadeset godina. Šta će biti sa njenim članstvom u NATO-u tek ćemo videti- rekao je Lukić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)
Live TV

Evo zbog čega je ubijen Gadafi! Nije istina da je pokušao da uništi dolar! (VIDEO)

Neki kažu da se posledice istorije ne smiruju ni danas. Libija više nije ona zemlja koja je nekada bila. Neki kažu da je danas bolje, a neki da je mnogo gore. Mejlovi HIleri Klinton su procurili i otkrivena je istina zašto je Gadafi skinut sa vlasti, a to je zato što se suprotstavio dolaru. O tome zbog čega je ubijen Gadafi, u emisiji "Info dan" govorili su nekadašnji premijer Srbije Nikola Šainović i Darko Obradović, iz Centra za stratešku analizu.

04.07.2024

18:00

sledeća vest

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!
ODLUČUJUĆI MOMENAT

Napeto u Francuskoj! Na pomolu neočekivan preokret! Stigle poslednje ankete, hoće li Le Pen večeras doći na vlast?!

Nakon velike pobede desničarske stranke Marin Le Pen u prvom krugu prošle nedelje, gde je svaki treći glasač podržao Nacionalno okupljanje (RN), mnogi u Francuskoj i Evropi ostali su zapanjeni. Ankete pokazuju, međutim, da se trka zaoštrila poslednjih dana i da bi glasanje u drugom krugu moglo dovesti do parlamenta bez jasne većine.

07.07.2024

10:30

Horor! Rusija hitno reagovala na stravične vesti iz Amerike! Mediji iz SAD se tek sada setili da objave ovo?!
DA NIJE TUŽNO, BILO BI SMEŠNO

Horor! Rusija hitno reagovala na stravične vesti iz Amerike! Mediji iz SAD se tek sada setili da objave ovo?!

Zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, komentarišući informacije američkih medija o zločinu koji su prokijivski borci počinili nad ranjenim ruskim ratnim zarobljenikom, izjavila je da je smešno gledati kako zapadni mediji glume da nisu znali za zverstva Oružanih snaga Ukrajine (OSU) protiv civila Donbasa i ruskih vojnika, iako je Moskva više puta dostavljala odgovarajuće dokaze za to.

07.07.2024

09:40

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija