• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

03.08.2024

10:29

Srpski film "Oluja" videlo je pola sveta! Ratni film sa antiratnom porukom je ostvarenje sa kojim se svaki čovek može identifikovati! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Srpski film "Oluja" videlo je pola sveta! Ratni film sa antiratnom porukom je ostvarenje sa kojim se svaki čovek može identifikovati! (VIDEO)

Podeli vest

Film "Oluja" je prvo ostvarenje u srpskoj kinematografiji koje govori o pogromu Srba iz Hrvatske. Gost "Info jutra" bio je filmski i televizijski producent, autor filma "Oluja"koji je govorio o ovom umetničkom ostvarenju.

Filmski i TV producent Nemanja Mićić rekao je da je ideju za film dobio tako što je i on, ali i njegovi saradnici razgovarao sa mnogo prijatelja od kojih je čuo mnogo ljudksih sudbina.

Foto: Pedja Milosavljević

Nemanja Mićić

-To što smo mi čuli dalo nam je toliko materijala da može da se snimi jedan žanrovski pravac na temu domaćeg ratnog filma. Puno smo istraživali. To su različite životne sudbine koje su nam dale takav materijal da smo mogli da napravimo ratni film koji ima duboku antiratnu poruku. Dobili smo mnoge nagrade na svetskim festivalima, a film je emitovan na skoro svim kontinentima i došao je do velikog broja ljudi. Naš duh i mentalitet je takav da i iz najgorih mogućih situacija izvlačimo nešto komično i duhovito. Kad pištete scenario, glavnog junaka morate da izmestite iz zone komfora. To smo i mi uradili sa našim glavnim junakom. Ovo je bila smrtna opasnost i branjenje svog doma. I on i njegova porodica su dovedeni u smrtnu opasnost. Kada je izbegao smrtnu opasnost, dolazi do prosvećenja i sazrevanja junaka- rekao je Nemanja Mićić.

On je rekao da je filmska geografija opšte mesto.

-Ovo što se našim junacima desilo, to je moglo da se desi svugde na svetu. Mali čovek kroz sva ta dešavanja postaje jako veliki. Ovo ne treba i ne sme da se zaboravi. Svi mi treba da nastavimo da živmo sa tim. Ovo je škakljiva tema u smislu da vi idete po ivici noža. Mi smo uspeli da izbegnemo da budemo politički pamflet. Hteli smo da napišemo takav scenario da to bude opšte mesto gde svako od nas može da se identifikuje kroz celu galeriju likova. Suština svakog filmskog žanra je u tome da se identifikujete. Film je kompleksan proces. Živimo u brzom svetu hiperprodukcije. Snimiti film u Srbiji na takvu temu je vrlo teško. Ovo je više decenija iza nas. Bilo je važno naći sva ta vozila. Film je sniman u okolini Valjeva. Naša filmska geografija je okolina Gospića. To su realne priče o realnoj kafani. Pričali smo sa čovekom koji je bio vlasnik kafane Geler. U ovom filmu učestvovalo je preko 10.000 statista- rekao je Mićić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija