• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

21.07.2017

19:29

DRŽAVA MLADIM PAROVIMA DAJE ZEMLJU: Ovo je novi plan za oživljavanje srpskog sela!

Društvo

DRŽAVA MLADIM PAROVIMA DAJE ZEMLJU: Ovo je novi plan za oživljavanje srpskog sela!

Podeli vest

Bračnim parovima do 40 godina koji to žele Vlada će ustupiti bez naknade od 25 do 50 hektara zemlje, a cilj je da se oživi selo, kaže Krkobabić za Informer... U Srbiji je neobrađeno čak 850.000 hektara njiva

Vlada Srbije će svakom bračnom paru mlađem od 40 godina ponuditi bez naknade čak 25-50 hektara državne zemlje za obrađivanje, otkriva za Informer Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Cilj ovog projekta je oživljavanje sela, jer statistika pokazuje da čak 850.000 hektara njiva u Srbiji niko ne obrađuje. To je čak 18 odsto svih obradivih površina u našoj zemlji!

Na selima 360.000 momaka i devojaka bez dece

Branislav Gulan kaže da je veliki problem to što mladi sa sela ne zasnivaju porodice i nemaju dece.
- Trenutno u selima širom Srbije živi 260.000 momaka i 100.000 devojaka koji imaju preko 40 godina, a još nisu zasnovali porodicu. Da svi oni imaju decu, sada bi nas bilo 500.000 više. Subvencije i bespovratna dodela državnog zemljišta idealan su način da ih podstaknemo da stvaraju potomstvo - objašnjava Gulan.

Pomoć mladima

Ministar Milan Krkobabić kaže da je njegov i zadatak Vlade Srbije da vrati mlade ljude na selo, iz kojeg su otišli u grad u potrazi za poslom.

- Pred Vladom Srbije je velika agrarna i socijalna reforma čiji je cilj da mlade ljude vrati na selo. Ideja je da se svakom mladom bračnom paru ponudi da bez naknade obrađuje državnu zemlju. Ustupaćemo između 25 i 50 hektara po porodici, koja će imati obavezu da tu zemlju obrađuju, a od čega će moći da živi. U naredne tri godine uložićemo 25 miliona evra za obnovu i razvoj zemljoradnje, a naročito za obnovu zadruga - rekao nam je Krkobabić.

Ovakve mere ne čude ako se zna da se od 4,2 miliona hektara njiva u Srbiji obrađuje svega 3,35 miliona, dok je 850.000 hektara zaraslo u korov. Član Odbora za selo SANU Branislav Gulan kaže da posebno mnogo napuštene zemlje ima na jugu Srbije.

- U selima oko Niša, Leskovca, Prokuplja ili Kuršumlije svaka druga njiva je neobrađena. Zato je naš osnovni cilj da vratimo ljude u ta sela, da im ponudimo zemlju i perspektivu. U državnom posedu je negde između 600.000 i 800.000 hektara zemljišta, a moj predlog je da se bar polovina tog zemljišta pokloni mladim bračnim parovima. Cilj nam je da povećamo konkurentnost, a samim tim i proizvodnju u Srbiji. Ovakve subvencije nijedna vlast u Srbiji nije davala već 70 godina - objasnio je Gulan.

Tanjug

Prema njegovim rečima, situacija na srpskom selu je alarmantna, a Vlada samo projektima kao što je ovaj može da oživi ruralne sredine.

- Srbija ima 4.709 sela u kojima skoro nema ko da živi i radi, jer svi hrle direktno u velike gradove. U oko 1.034 sela danas živi manje od 100 stanovnika, dok čak u 550 sela ima manje od 50 žitelja. Sela nam izumiru, do sada je nestalo već njih 1.600. a još 1.200 nestaće u narednih 15-20 godina - rekao je Gulan.

Pomoći i stočarstvu

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihajlović kaže za Informer da Vladi Srbije daju punu podršku za ustupanje zemlje bez naknade mladima koji žele da se vrate na selo.

- Mi smo od početka uključeni u ovu akciju i dajemo punu podršku Vladi za program koji će prvo obuhvatiti jug Srbije. To je samo uvod u mere koje će u narednom periodu obuhvatiti celu Srbiju. Na isti način na koji će biti podstaknuta zemljoradnja treba podići i stočarstvo - rekao je Mihajlović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dejan

pre 6 godina

takvo davanje zemlje je dobra stvar ali je izvodljivo samo u opstinama koje imaju zemlju u toj kolicini za ustupanje . slutim brdo problema u vezi toga .nezelim da me neko dozivi kao antiprotivnog coveka ali dajte posavetujte se sa agroekonomistima da vam daju najbolji nacin za pospesenje zivota na selu . to nikako nesme da se zadrzi samo na politickom eppeu bez sela nema ni srbije.

Vladimir

pre 6 godina

Kako se moze konkurisati, kome da se obratim?

biljana pancic

pre 6 godina

kako mogu da konkurisem neka bliza informacija????

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17