• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. - K. P.

31.08.2018

19:58

PETACI UČE O BIZNISU, PRVACI PEVAJU BAJAGU! Promene programa u novoj školskoj godini

Društvo

PETACI UČE O BIZNISU, PRVACI PEVAJU BAJAGU! Promene programa u novoj školskoj godini

Podeli vest

Đaci će od septembra učiti po programima koji bi trebalo da ih rasterete bubanja i daju im praktična znanja. Tako će petaci iz matematike učiti kako da sastave budžet, dok će prvaci slušati pesme popularnih autora

Đaci u Srbiji će od septembra raditi po potpuno novim nastavnim planovima, koji bi trebalo da ih rasterete bubanja i daju im praktična znanja, kao i da ih upoznaju sa svakodnevnim popularnim trendovima.

Najviše promena pretrpeli su programi rada prvih i petih razreda osnovne škole. Tako će petaci iz matematike, umesto dosadnih i praktično neupotrebljivih formula, učiti osnove biznisa i kako da sastave budžet, dok će prvaci slušati i pevati pesme popularnih autora poput Momčila Bajagića Bajage, Bore Dugića, Vlade i Gileta...

Korisna znanja

Nastava će biti prilagođena uzrastu dece, učiće se samo oni sadržaji koji deci mogu u životu da koriste, i to na zanimljive, slikovite i jednostavne načine i primere koji će im ostali urezani u pamćenju.
- Prvaci će u predmetu Svet oko nas nekada suvoparne teorijske lekcije sada savladavati kroz igru u prirodi i svoja iskustva na putu od kuće do škole, a osnove muzike kroz numere iz crtanih filmova. Različite muzičke žanrove i instrumente upoznavaće kroz pesme i kompozicije poznatih autora poput Momčila Bajagića Bajage, Bore Dugića, Vlade i Gileta. Petaci će na časovima matematike vežbati kroz računske operacije kako da sastave budžet ili zarade na nekoj transakciji - navodi se u predlozima novih programa.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da uvođenjem ovih novina počinje nova era u srpskom školstvu.
- Do sada se nastava u Srbiji svodila na predavanja određenih lekcija, koja su deca morala samo da reprodukuju. U praksi se pokazalo da od toga što im je predavano malo šta su mogli da primene u praksi. "Nova agenda učenja" propisana Zakonom o obrazovanju predviđa novi sistem učenja, i to samo onih stvari koje su deci zaista neophodne za život, i to kroz praktične, jednostavne i slikovite primere iz života i okoline - objasnio je Šarčević.

AZBUKA NIJE NAJVAŽNIJA: Šta dete treba da zna pre polaska u školu?

Moderni programi

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda za unapređenje vaspitanja i obrazovanja, koji je zadužen za izradu nastavnih planova i programa, kaže da je ideja da se školstvo u Srbiji po pitanju obrazovanja dece približi školstvu najrazvijenijih zemalja.
- Nije poenta da dete nauči samo brojeve i da sabira i oduzima već i da te računske operacije korisno u životu upotrebi, recimo, kad kupuje ili prodaje nešto. Nije suština da prvak nauči šta je kompjuter, već da nauči da ga koristi. I to ne samo za igranje igrica već da mu se najpre pokaže da na njemu može da crta, razmeni knjigu sa drugarom, pošalje pismo... - kaže Grušanović.

Najviše promena u biologiji

Biologija je pretrpela najveće promene, pa će se od ove godine učiti po potpuno novom modelu. Kako će učenici kroz praktičan rad učiti o svetu oko nas, objasnila nam je nastavnica biologije Ivana Živančević.
- Pre se u petom razredu učilo o biljnom svetu, u šestom o životinjskom, u sedmom se radila anatomija, a u osmom ekologija. Velika novina je to što će od ove godine petaci učiti sve ove oblasti, ali na njima prihvatljiv način. Svake naredne godine, kako oni postaju stariji i zreliji, i to znanje će se produbljivati - kaže naša sagovornica.

KOLIKO TREBA DA ISKEŠIRATE DA OPREMITE SVOG ŠKOLARCA: Stiže septembar i polazak u školu, noćna mora svih roditelja

Digitalizacija

Učenici prvog i petog razreda od septembra će uporedo učiti iz klasičnih, papirnih i digitalnih udžbenika, koji se u škole uvode kroz pilot-projekat "Digitalna učionica". Nastava u digitalnom obliku biće organizovana u 2.000 učionica, a učitelji i nastavnici koji su se prijavili na javni poziv Ministarstva prosvete već su prošli obuku.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 5 godina

Super ideja. Svi smo se rugali amerikancima koji su glupi I ne znaju ništa a sada učimo klince da budu kao oni. Bravo

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17