• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.10.2019

13:57

ŽRTVA TERORISTIČKOG NAPADA U BEOGRADU! Otkrivena spomen ploča ubijenom turskom ambasadoru u SFRJ

Društvo

ŽRTVA TERORISTIČKOG NAPADA U BEOGRADU! Otkrivena spomen ploča ubijenom turskom ambasadoru u SFRJ

Podeli vest

Ministri spoljnih poslova Srbije i Turske Ivica Dačić i Mevlut Čavušoglu otkrili su danas u Beogradu spomen-ploču ubijenom turskom amabasadoru u nekadašnjoj SFRJ Galipu Balkaru, na uglu Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra (tadašnjih ulica General Ždanove i Bulevara revolucije), mestu gde je 9. marta 1983. godine upucan

Nakon otkrivanja spome-ploče na kojoj na engleskom i srpskom piše: "U znak sećanja na njegovu ekselenciju Galipa Balkara, ambasadora Republike Turske u Beogradu, ubijenog u terorističkom napadu na ovom mestu 9. marta 1983. godine i na studenta Željka Milivojevića, koji je poginuo hrabro se suprotstavljajući teroristima".

Ubijenom ambasarodu, ministri, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i okupljeni građani, odali su počast i minutom ćutanja.


Ministar Dačić kazao je da se otkrivanjem spomen-ploče trajno odaje pošta kolegi diplomati, kao i da se danas, u znak sećanja, čini ono što je trebalo davno učiniti.

Navodeći da je Balkar izgubio život u Beogradu, on je kazao da je toga dana Srbija postala neposredni svedok stravičnog akta nasilja.

- Upisujemo ime Galipa Balkara u večnu knjigu onih diplomata koji su sopstvenom žrtvom zadužili svoju domovinu - kazao je Dačić, dodajući da je tog 9. marta nemili događaj ugrozio i živote drugih Beograđana.

Istakao je da se ne sme zaboraviti pukovnik Slobodan Brajović, kao ni Zorica Zolotić i student Željko Milivojević, koji su se suprotstavili napadačima pokusavajući da ih savladaju.

Naglasivši posebno ulogu studenta Milivojevića, Dačić je kazao da je žrtva tog mladića bila oličenje kolektivnog duha i našeg naroda i naše zemlje, kao i da najbolje oslikava da Beograđane nije tako jednostavno uplašiti terorom i strahom.

- Danas, 36 godina nakon nemilog događaja odavanjem pošte Galipu Balkaru naša država i naš narod još jednom nedvosmisleno osuđuje svaki pokušaj ekstremizma kao i svaki vid unošenja nemira i destabilizacije. Ovim danom i činom ukazujemo na važnost odsustva nasilja, ali i na značaj mirnog prevazilaženja razmirica - istakao je Dačić.

Turski ministar spoljnih poslova Čavušoglu zahvalio je Srbiji i srpskim vlastima na tome što su i 1983. godine bili a i sada su protiv terorizma.

Čavušoglu je zahvalio i ministru Dačiću, za kojeg je naveo da je njegov "prijatelj i brat", koji je dao doprinos da se postavi ploča ubijenom turskom diplomati, i istakao da će se Turska boriti protiv svakog vida terorizma bez obzira na ideologiju koju ima u svojoj osnovi.

- Naš Galip Balkar, koji je vršio dužnost ambasadora u Beogradu od 1981. do 1983. godine, ubijen je na ovom mestu od terorističke organizacije "Izvršitelji pravde za jermenski genocid". Ono što ne smenmo zaboraviti jeste da je život izgubio i student Željko Milivojević koji se herojski suprotstavio, a ubijen je nešto kasnije - rekao je Čavušoglu.

On je podsetio da je tog dana ubijen i vozač ambasadora Nedžad Kaja.

Govoreći o ubijenom ambasadoru Balkaru, rekao je da se radi o diplomati i čoveku kojeg je narod voleo i dodao da je upravo to karakter koji je sastavni deo svakog turskog diplomate.

- Želja nam je bila da se okupimo i odamo počast našim žrtvama - rekao je Čavušoglu.

Ubistvo turskog ambasadora u Beogradu Galipa Balkara, 9. marta 1983. godine, bio je prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu i bivšoj SFRJ.

Dvojica jermenskih atentatora, Haručion Krikor Levonijan (23) i Rafi Aleksander el Bekijan (21), sačekali su tog dana u 11 časova kod semafora na uglu Ulice generala Ždanova i Bulevara revolucije, "mercedes" turske ambasade.

Levonijan je ispalio tri hica u ambasadora, a El Bekijan je samo jednim zrnom pogodio vozača Nedžata Kaju.

Atentatori su krenuli da beže, a za njima su potrčali građani.

Levonijana je pokušao da zadrži pukovnik u penziji Slobodan Brajović, međutim atentator se otrgao i ispalio dva hica u Brajovića, od kojih ga je jedan pogodio, dok je drugi metak pogodio prolaznicu Zoricu Zolotić.

Za El Bekijanom su potrčala trojica prolaznika - student Željko Milivojević, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski.

U jednom trenutku, El Bekijan se okrenuo i u Pionirskom parku sa tri hica ubio studenta Milivojevića.

Ambasador Balkar umro je u bolnici, dva dana posle atentata, 11. marta.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17