• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.04.2020

20:33

Vulin: Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara!

Društvo

Vulin: Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara!

Podeli vest

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas Vojska Srbije osvaja i ono što je nekada imala i nove sposobnosti i neće proći ni jedan dan, a da se ne radi na jačanju njene modernizacije

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je danas u rejonu sela Mozgovo kod Aleksinca prisustvovao opitnom gađanju iz samohodne top-haubice 155 mm NORA-B52 M15, koje su zajedno izveli pripadnici Mešovite artiljerijske brigade i Tehničkog opitnog centra, sa kolegama iz firme "Jugoimport SDPR".

- Prvi put nakon 1991. godine Vojska Srbije ispalila je projektil čiji je domet 40 kilometara. Ovo je za nas istorijski dan i pokazalo se da smo u stanju da povratimo sposobnosti koje smo nekada imali - rekao je Vulin.

On je istakao da je veoma malo zemalja na svetu koje su u stanju da prave i oruđe i municiju koju to oruđe koristi.

- Naša zemlja pokazuje da je sačuvala Odbrambenu industriju Srbije i da Vojska Srbije ima na koga da se osloni, kao i da je u stanju da parira bilo kojoj svetskoj sili kada su u pitanju artiljerija i dalekometni artiljerijski projektili - poručio je ministar odbrane.

Foto: www.mod.gov.rs



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović ocenio je da je današnje gađanje značajno kako za Ministarstvo odbrane tako i za Odbrambenu industriju Srbije koja je razvila ovo oruđe i koja nastavlja da razvija nove tipove i oruđa i dalekometne municije.

- Trend u svetu je da se povećava domet precizne vatre i da se uvode druge metode, kao što su projektili s projekcijom putanje koji omogućavaju veću preciznost na tim dometima. Srbija je jedna od retkih zemalja, među 10 u svetu koje imaju mogućnost da razvijaju ovakvu vrstu dalekometnih artiljerijskih sistema, oruđa i municije i sistema za upravljanje vatrom - rekao je Miloradović.

Pomoćnik generalnog direktora za poslove razvoja firme "Jugoimport SDPR" Milan Furtula ocenio je današnje gađanje iz samohodne top-haubica 155 mm NORA kao istorijsko.

- Danas smo ispunili cilj i ostvarili to što smo hteli, dobacili u rejon ciljeva od 40 kilometara, prvi put u ovakvim uslovima, s potpuno domaćim proizvodom, samohodnom top-haubicom koja je plod domaćeg razvoja i municijom koja je u najvećoj meri proizvedena u Srbiji - rekao je Furtula.

Foto: www.mod.gov.rs



Današnjem gađanju prisustvovali su i načelnik Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubiša

pre 4 godine

Istorija uništavanja sopstvene vojske počinje od 2000. do 2012. a obnova od 2012.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija