• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/rts.rs

14.06.2020

09:00

(VIDEO) ZAŠTO ŠIROM SRBIJE VEĆ DVE NEDELJE NEMA OBOLELIH, A U BEOGRADU KORONA CVETA? Kisić Tepavčević: Tako će se nastaviti i u narednom periodu!

Društvo

(VIDEO) ZAŠTO ŠIROM SRBIJE VEĆ DVE NEDELJE NEMA OBOLELIH, A U BEOGRADU KORONA CVETA? Kisić Tepavčević: Tako će se nastaviti i u narednom periodu!

Podeli vest

Koronavirus ne posustaje, najviše novozaraženih je u Beogradu. Mere zaštite i odgovorno ponašanje su ključni, kaže doktorka Darija Kisić Tepavčević

 

Ni posle više od tri meseca, koronavirus ne posustaje. Podaci pokazuju da poslednjih nekoliko dana dolazi do porasta broja inficiranih novim koronavirusom, ali stručnjaci tvrde da je situacija pod kontrolom i da su sada ključni mere zaštite i odgovornost.

Zamenica direktora Instituta Batut doktorka Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je velika većina novozaraženih sa područja Beograda i da su epidemiloška istraživanja pokazala da je do prenošenja infekcije došlo u zatvorenom prostoru na proslavama, tamo gde su bila veća okupljanja ljudi.

Prema njenim rečima, to je najveći razlog zbog čega se prethodnih dana registruju dvocifreni brojevi novih slučajeva.

Međutim, kako kaže, u najvećem delu zemlje duže od dve nedelje nema prijavljenih.

Doktorka Kisić je istakla da više od 75 svih novopotvrđenih slučajeva nema nijedan simptom, niti znak infekcije i ne bi ni bili otkriveni da nisu testirani i da se za njima nije tragalo.

- Tako će se nastaviti i u narednom periodu, da li će se oni testirati zavisi od metodoloških protokola i saveta Svetske zdravstvene organizacije. Ono što je sigurno, jeste da je svaki kontakt pod zdravstsvenim nadzorom i da se prati - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Iako je metodološki okvir najavio da se mere relaksiraju i popuštaju, u Srbiji se i dalje rade testiranja kontakata koji nemaju simptome, rekla je doktorka.

S obzirom da je od sutra najavljeno otvaranje granica ka Grčkoj i planiranje odmora, Darija kisić Tepavčević je ponovila da su odgovornost i procena rizika, ključne mere i glavno oružje u borbi prtiv koronavirusa.

- Jedna po jedna zemlja će se otvarati, i sada se apsolutno zna koji je način prevencije – udaljenot od jednog metra fizički sprečava prenošenje infekcije - rekla je doktorka Kisić Tepavečević i još jednom napomenula da se procenjuje da je rizični kontakt onaj koji traje duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra sa osobom koja je rezervorar infekcije.

Prema njenim rečima, treba da živimo u sadašnjem trenutku, virus je još tu, njegova aktivnost jeste oslabila, ali i mi sada znamo kako da preveniramo infekciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
VLADO

pre 3 godine

TOTALNA NEKULTURA ZIVLJENJA POD PANDEMIJOM U BEOGRADU.

Parmak

pre 3 godine

Zato sto Beogradjani misle da su naj pametniji i da njihove ulicne fore nemoze ni korona da pobijedi. E pa dragi moji nije tako.

NEMASKIRANI ANALITICAR

pre 3 godine

Шта је мало, а шта је много, то зависи од укупног броја. На пример, Београд има 2 милиона становника, а Врање има 80 хиљада становника. Дакле, Београд има 25 пута пута више становника. То значи да када се у Врању, током једног дана, појави 20 новооболелих, то је као да се у Београду појавило 500 новооболелих. Е сад... У Београду, током једног дана, никад се није појавило више од 200 новооболелих, чак и када је корона била у највећем налету, а з Врању јесте се појављивало десетак случајева дневно, или тако нешто. Зато Београд сада није жариште, а Врање је било у једном тренутку. На пример, 25 новооболелих дневно у Београду, то је као 1 новооболели у Врању. Овде сам узео Врање и Београд за пример, јер случајно знам колико имају становника, и колико је било новооболелих у тим градовима у неким периодима. Према томе, када се нешто каже, онда то треба макар да се нечим образложи, иначе то бива као оне тврдње да више људи умире од грипа него од короне, а стално се заборавља у односу нашта се гледа. И пошто се уопште не гледа, онда поједини дођу у проблем, да их не набрајам. А маске су сујеверје у смислу да служе против ширења заразе, него није овде тема, не помињу се у чланку, било у тексту, било у наслову, па да не образлажем - неће ми примити коментар, јер се не односи на чланак.

PRAVDA

pre 3 godine

Kaže zvaničnica Instituta za javno zdravlje R:Srbije: (Jedna po jedna zemlja će se otvarati, i sada se apsolutno zna koji je način prevencije – udaljenot od jednog metra fizički sprečava prenošenje infekcije - rekla je doktorka Kisić Tepavečević i još jednom napomenula da se procenjuje da je rizični kontakt onaj koji traje duže od 15 minuta na udaljenosti manjoj od jednog metra sa osobom koja je rezervorar infekcije).Ja kažem to su osobe koje nemaju u sebi gomile parazita i bakterija njihov organizam sam ta sranja očisti.A oni koji umiru su puni tih patogena i ti si lično kriva jer si zaposlena u Instituciji koja treba da vodi računa o zdravlju ljudi i dece a to neradiš.Čekate onu Bandu iz SZO-a da vam odobri trtmane čišćenja od ti navedenih patogena, za koga ti radiš saučesnice u trovanju a ne lečenju populacije sram te bilo,svi ti paćenici veruju vama farmacijskim doktorima i lekarima i tebi na savest i odgovornost njihovo poverenje i ishod smrti .

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17