• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.07.2020

14:08

"BANJICA" PRIMILA PRVE KOVID PACIJENTE, kapacitet za lečenje obolelih od koronavirusa povećan je sa 240 na 300 kreveta

Društvo

"BANJICA" PRIMILA PRVE KOVID PACIJENTE, kapacitet za lečenje obolelih od koronavirusa povećan je sa 240 na 300 kreveta

Podeli vest

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti ''Banjica'' od jutros je ponovo u sistemu kovid bolnica, a do podne je u tu ustanovu primljeno oko deset obolelih od virusa korona, dok se povećan priliv pacijenata očekuje u popodnevnim satima.


Direktor Instituta ''Banjica'' Zoran Baščarević kaže da će u toj ustanovi biti zbrinjavani kovid pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a ukoliko se njihovo stanje tokom lečenja pogorša, biće premešteni u kliničko-bolničke centre koji imaju intenzivnu negu.


U odnosu na prethodni period kada je ''Banjica'' bila kovid bolnica, kapacitet za lečenje obolelih od koronavirusa povećan je sa 240 na 300 kreveta, a ukoliko bude potrebno, biće obezbeđeno još 20 kreveta.

''U toku je prijem pacijenata u našoj amublanti, od jutros ih je desetak smešteno u našoj bolnici. Pritisak za sada nije veliki, a najveći udar očekujemo u popodnevnim satima'', kaže Baščarević za Tanjug.

Ističe da su prijemne službe i odeljenja potpuno spremni za prihvat kovid pacijenata o kojima će, kaže, brinuti veliki broj lekara i medicinskih sestara i tehničara.

Kako kaže, medicinskom timu ''Banjice'' pomagaće specijalisti iz Kliničkog centra Srbije - infektolozi, internisti, endokrinolozi, pulmolozi, alergolozi, gastroenterolozi, hematolozi, kardiolozi...

''Svi mi koji radimo u Institutu uključeni smo u lečenje pacijenata. Imamo iskustvo iz prethodnog perioda, ovog puta smo potpuno spremni i bez stresa očekujemo prijem pacijenata'', kaže Baščarević.

Foto: printscreen/tanjug

Napominje da ima dovoljno medicinske zaštite opreme i lekova i da toga nije nedostajalo ni tokom prvog pika epidemije kada je na ''Banjici'' i tokom pet nedelja zbrinuto ukupno 400 kovid pacijenata.

''Očekujemo da će ih ovog puta biti više, jer je pritisak na ceo zdravstveni sistem veći nego prošli put'', navodi Baščarević.

Dodaje da je teško predvideti kada će se bolnica vratiti u normalno funkcionisanje, te da bi prema epidemiološkim prognozama to moglo da se dogodi sredinom avgusta ukoliko se, kako kaže, građani budu pridržavali svih epidemioloških mera, izbegavali proslave i druga okupljanja i koristili zaštitna sredstva.

''Imamo dovoljno kapaciteta da zbrinemo obolele od Kovida 19, ali žrtvujemo kapacitete za lečenje pacijenata od drugih bolesti. Apelujemo na građane da shvate da je situacija teška i da poštuju sve mere i tako pomognu lekarima i zdravstvenom sistemu da se što pre vrate u normalno funkcionisanje'', navodi Baščarević.

Dodaje da Institut ''Banjica'' u narednom periodu neće primati ortopedske pacijente i da će oni biti preusmereni na Ortopedsku kliniku KCS i Vojnomedicinsku akademiju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)
Live TV

Izrael vodi borbe na četiri fronta! Za Netanjahua 7. oktobar bio je kao poklon! (VIDEO)

Svi ruski, ali i veliki broj svetskih medija preneo je danas snimak iz Kurske oblasti gde se vidi uništeno NATO oružje. Izrael je nastavio napade na Liban i Gazu. Visoki zvaničnik Hamasa ubijen je u izraelskom napadu. IDF je naveo da je imao precizne obaveštajne podatke gde se nalaze visoki zvaničnici Hamasa. Izrael već godinama izvodi napade na Siriju, ali sada ih je pojačao. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i prof. dr Dragan Petrović, naučni savetnik.

03.10.2024

21:10

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)
Live TV

Izrael napao bazu u Siriji! Severna Koreja jedva čeka da napadne Južnu Koreju i Japan! Sveopšti rat kuca na vrata! (VIDEO)

Svi govore o onome što se dešava na Bliskom istoku i smatraju da to nije toliko daleko od Kosova i Metohije. Na granici smo sveopšteg rata. Izraelski napadi na ruske baze daju novu dimenziju. Čeka se reakcija Rusije jer su ipak napadnuta njena vojna postrojenja u oblasti Sirije. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorio je društveni analitičar Saša Boriojević i pukovnik u penziji Srbobran Radić.

03.10.2024

20:33

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)
Live TV

Mrzitelji bi opet da vrše ekonomski genocid nad Srbijom! Spasić: Oni bi ubili nekoga, samo da dođu na vlast! (VIDEO)

Nebojša Zelenović, predstavnik opozicije i kopredsednik stranke "Zajedno", rekao je da treba stupiti u generalni štrajk i da treba sve da stane, na taj način pozivajuću na haos i rušenje svega onoga za šta se Vučić gotovo deceniju i po bori. O tome su u Info jutru govorili prof. Goran Puzić i predsednik centra za bezbednosnu i međunarodnu politiku, Zoran Spasić.

03.10.2024

10:25

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Sramota! Borac ispisao istoriju, a tribine bile prazne!
Fudbal

Sramota! Borac ispisao istoriju, a tribine bile prazne!

Fudbaleri Borca iz Banjaluke su u prvom kolu Lige konferencija odigrali su nerešeno sa Panatinaikosom rezultatom 1:1, ali uprkos tome što je ovo bio njihov prvi evropski meč, na tribinama "Gradskog stadiona" u prestonici Republike Srpske nije bilo mnogo ljudi.

04.10.2024

08:51

Planeta

Zabava

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča
Kultura

Filharmonijski koncert uz dela Prokofjeva i Šostakoviča

Beogradska filharmonija nastupa prvi put pod dirigentskom palicom Haime Martina i predstavlja mladog violinistu Johana Dalenea, u petak 4. oktobra (Kolarac, 20č). Koncert nosi naziv “Živeti sa neprijateljem”, a orkestar izvodi dela Prokofjeva i Šostakoviča.

03.10.2024

14:31

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija