• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

01.09.2020

11:38

PRECIZNA RAČUNICA! Evo za koliko će penzije biti veće od januara - DETALJAN SPISAK

Društvo

PRECIZNA RAČUNICA! Evo za koliko će penzije biti veće od januara - DETALJAN SPISAK

Podeli vest

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je značajno povećanje penzija!

Januarska penzija biće povećana za najmanje 4 odsto, što bi na primeru trenutne prosečne zarade od 27.700 dinara značilo dodatnih 1.100 dinara. Penzije će linearno, za isti procenat, biti povećane svima, bez obzira na iznos, a nove, kasnije izmene, doneće i veći rast.

Penzije će u 2021. rasti u skladu sa švajcarskom formulom, što znači da će primanja naših najstarijih građana biti usklađivana sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade. Šta to praktično znači za ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji?

Švajcarski model po kome su rasle penzije u ovoj godini, biće, dakle, primenjivan i u 2021. a potom treba očekivati drugačije usklađivanje.

Foto: Informer

Povećanje penzija

Ministar finansija Siniša Mali već je izjavio je da će jedna od tema na sastanku sa predstavnicima MMF u oktobru upravo biti dorada švajcarskog modela rasta penzija.

A, cilj je kako je u više navrata najavljivano da penzija dostigne 440 evra u 2025. godini.

S tim u vezi postoji nekoliko modela po kojima bi obračun penzija mogao da bude modifikovan. Jedna opcija, koju su ekonomisti više puta pominjali, je usklađivanje penzija u odnosu na njihov udeo u BDP-u, a druga usklađivanje u odnosu na prosečnu platu. U prevodu, kako budu rasle privreda u Srbiji i prosečna zarada, tako bi rasle i penzije.

Trenutno u našoj zemlji živi oko 1,7 miliona penzionera, među kojima je najviše onih iz kategorije zaposlenih – 84,24 odsto, zatim slede poljoprivredne penzije – 10,12 odsto, a najmanje ih je u kategoriji samostalne delatnosti – 5,63 odsto.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
laki

pre 3 godine

To znači da je razlika izmedju penzije od 100000 i 10000 je 90.000 a u januaru 2021 će biti 93.600. Onom koji ima daj nek ima više a onaj koji nema netreba ni da ima. J..o vas švajcarski sistem.

da li je

pre 3 godine

u redu da oni koji imaju velike penzije dobiju i veliko povecanje a oni koji imaju male penzije imaju povecanje za jedan sampon.... pa svi su radili i mucili se 40 godina a sada neki nemaju ni da prezive ... ??

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija