• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

26.12.2020

12:31

EVO KAKO DA ZARAĐUJETE 1.500 EVRA MESEČNO U SRBIJI! Ovo je 10 zanimanja gde ima najviše para!

Društvo

EVO KAKO DA ZARAĐUJETE 1.500 EVRA MESEČNO U SRBIJI! Ovo je 10 zanimanja gde ima najviše para!

Podeli vest

Sudeći po zvaničnoj statistici desetak delatnosti su skoro četiri puta veće u odnosu na prosečnu.

pisak desetak najplaćenijih zanimanja ne varira mnogo tokom godina, menjaju se samo pozicije na kojima se pojedini poslovi nalaze iz meseca u mesec.

Računarsko programiranje - 160.063

Da su među najbolje plaćenima u zemlji IT stručnjaci, posebno programeri, nimalo nas ne čudi. Plate visoko rangiranih IT stručnjaka idu znatno iznad prosečnih 160.063 dinara, jer u ovaj prosek ulaze i junior i senior programeri, a razlika u njihovim primanjima nije mala, piše Telegraf.

Foto: Pixabay

Vazdušni saobaćaj - 151.001

Plate pilota i kontrolora leta svuda u svetu, pa i kod nas, uveliko prevazilaze prosečne zarade. Plate visoke i po nekoliko hiljada evra imaju piloti, za njima idu kopiloti, a u stopu ih prate i kontrolori leta. Naravno, ni zarade stjuardesa nisu za bacanje. Kada bi se samo njihova primanja koristila za prosek plata u vazdušnom saobraćaju, a ne svih radnika u ovom sektoru, ova cifra bila bi nekoliko puta veća.

Eksploatacija nafte i sirovog gasa - 128.619 dinara

Oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte imaju platu iznad 128.000 dinara, dok su plate u ovom sektoru nešto niže za one koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte, gde se plata kreće oko 112.000. Oni koji rade na eksploataciji uglja, zarađuju najmanje, 88.814 dinara.

Foto: AP/Photo

Naučno istraživanje i razvoj - 122.264 dinara

Razvoj nauke i tehnologije važan je zbog podsticanja privrednog razvoja, povećanja društvenog proizvoda i podizanja standarda zaposlenih i kvaliteta života. Zato ni ne čudi što i u ovom sektoru plate prevazilaze prosečnu.

Proizvodnja duvanskih proizvoda - 114.264 dinara

Prosek plata zaposlenih u duvanskoj industriji obično prelazi 100.000 dinara. Visoke plate u ovom sektoru ne čude ako imamo u vidu da tri najveća svetska proizvođača cigareta posluju u Srbiji.

Foto: Pixabay

Proizvodnja koksa i derivata nafte - 112.872 dinara

Ova oblast obuhvata preradu sirove nafte i uglja i proizvoda od kojih se dobija energija. Preovlađujući proces jeste rafinisanje nafte i on uključuje razdvajanje sirove nafte na sastavne delove.

Finansijske usluge - 107.430 dinara

Finansijski savetnici, finansijski analitičari, matematičari i statističari, najpoželjnija su zanimanja u oblasti finasijskih usluga. Samo su u sistemu osiguranja i penzionih fondova plate nešto niže. Ova zanimanja primaju platu značajno iznad proseka, naročito oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava.

Uslužne delatnosti u rudarstvu - 106.055 dinara

Nijedan rudar ne bi bio srećniji nego da mu je plata ovolika, ali je činjenica da se plate onih koji obavljaju najteže poslove u rudarstvu kreću oko republičkog proseka. Rudarskla delatnost u celini podiže prosečnu platu u svakom gradu u kome se nalaze rudnici, ali zbog rozoka sa kojima se suočavaju na poslu i zbog težine samog posla, mnogi se slažu da bi ovim radnicima trebalo dodatno podići zarade.

Foto: AP PHOTO

Upravljačke delatnosti - 99.237 dinara

Pružanje savetodavne pomoći poslovnim i drugim organizacijama u vezi sa upravljanjem, kao što su strategijsko i organizaciono planiranje, finansijsko planiranje i planiranje budžeta, transfer tehnologije, marketinški ciljevi i politike zanimanja su koja su takođe plaćena iznad proseka u Srbiji.

Proizvodnja farmaceutskih proizvoda - 96.073 dinara

Platu "pristojnu" za srpske prilike imali su zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata. Farmaceutske kompanije nalaze se na spisku najvećih i najmoćnijih u svetu, a situacija nije mnogo drugačija ni u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
A ostali

pre 3 godine

A gde su lekari specijalisti, neuro, kardio i ostali hirurzi, elektroinzenjeri,...? Vise imaju proizvodjaci duvana, finansijski savetnici,... od pomenutih?

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija