• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic / Informer

03.02.2021

09:46

KINESKA ROBA ĆE BITI I DO 25 ODSTO SKUPLJA? Zbog korone cena transporta porasla oko 300 odsto!

Društvo

KINESKA ROBA ĆE BITI I DO 25 ODSTO SKUPLJA? Zbog korone cena transporta porasla oko 300 odsto!

Podeli vest

Kineska roba koja u Srbiju stižu iz ove daleke zemlje mogla bi uskoro da poskupi, i to značajno, a s obzirom na to da je cena transporta porasla oko 300 odsto za godinu dana. Nedostatak brodskih kontejnera doveo je i do kašnjenja isporuka iz Kine, a sve zajedno je drastično podiglo troškove prevoza koji su značajna stavka u ceni robe.

Komšije iz Bosne i Hercegovine procenjuju da bi poskupljenje robe na njihovom tržištu moglo da se kreće između 20 i 25 odsto. Sličan skok očekuju i u Srbiji.

Trenutno o preciznom poskupljenju niko ne želi zvanično da priča, ali se trgovci i poznavaoci slažu u jednom - skuplji prevoz znači i veću cenu robe. Firme koje se bave uvozom kažu da će biti prinuđene da smanje svoju maržu, ali priznaju i da će deo tereta morati da snose potrošači.

Spas od većih cena mogli bi jedino da budu alternativni načini nabavke i zaobilaženje direktnog uvoza robe iz Kine.

Korona usporila i poskupela logistiku

- Usporavanje u kontejnerskom transportu je bilo očigledno već sa početkom pandemije, a taj trend se zadržao i kasnije. Rokovi isporuke su se produžli, cela logistika traje mnogo duže i onda je logično da i cena transporta raste. To je jedna od posledica trenutne situacije i svih ovih barijera i dodatnih kontrola na granicama - objašnjava u razgovoru za "Blic" Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku.

Foto: Pixabay

Zbog korone cena transporta porasla oko 300 odsto

On kaže da zbog toga verovatno treba očekivati i određeni rast cena u maloprodaji, mada je još uvek pitanje koliko će to biti.

U Bloku 70 bez velikih promena

U popularnom novobeogradskom kineskom bloku 70 cene su još uvek stabilne. Značajnijeg poskupljenja nije bilo, ali to ne znači i da većih cena neće biti.

Vlasnici kineskih radnji često navode da cena robe zavisi prvenstveno od veletrgovaca, od kojih i oni nabavljaju proizvode, pa ako potraje situacija sa skupljim transportom može da se očekuje i određeno poskupljenje. Koliko tačno, ne mogu da prognoziraju.

Ipak, Slobodan Perović, upravnik popularnog tržnog centra u novobeogradskom Bloku 70, kaže da kineski prodavci u Beogradu već neko vreme robu nabavljaju iz više izvora i ne veruje da će se odlučiti za povećanje cena, pogotovo u trenutnoj situaciji i okolnostima vezanim za pandemiju koja traje.

- Cena transporta je značajno poskupela, i to ne od skoro, ali se naši zakupci snalaze na neke druge načine, pa tako na primer dobavljaju robu iz Italije. U okolini Firence postoje fabrike koje rade kineske poluproizvode i proizvode i zatim ih izvoze, a pošto je to za nas uvoz iz Evropske unije, ne plaća se carina na tu robu - objašnjava sagovornik.

Foto: Informer

Zbog korone cena transporta porasla oko 300 odsto

Perović dodaje da su Kinezi počeli da nabavljaju i robu iz Turske, i ističe da ove rute snabdevanja koriste već neko vreme, a jedan od razloga je i brzina isporuke.

- Kada naručite robu brodom, odnosno kontejnerom iz Kine, dok taj kontejner stigne može i da se promeni godišnje doba, a to je često za njihovu prodaju veoma bitno - kaže upravnik popularnog "Bloka 70".

Perović navodi da u razgovoru sa zakupcima nije stekao utisak da planiraju poskupljenje robe, jer smatraju i da nema prostora za tako nešto u trenutnim okolnostima sa korona virusom. Takođe, kaže da nije bilo povećanog otkazivanja zakupa otkako je počela pandemija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)
Live TV

Keba zbog alimentacije završio na sudu u Strazburu! Ljiljana Jevremović: Rekao mi je da neće da leči bolesno dete! (VIDEO)

Dragan Kojić Keba je imao sudski spor za utvrđivanje očinstva njegovog deteta, koje nije hteo da prizna. Taj incident pokreće pitanje o alimentaciji i svim sudskim procesima o starateljstvu, a na to su odgovorile su gošće Vikend info jutra, Ljiljana Jevremović, tekstopisac, advokat Tamara Nemčev Džinić i socijalna radnica Biserka Jakovljević.

01.09.2024

13:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata
Novak Đoković

Žestok udar na Novaka: Vatra se ugasila, sve je to zbog zlata

Novi udar na Novaka Đokovića (37) i ponovo je u glavnoj ulozi bivša teniserka Martina Navratilova (67)! Amerikanka poreklom iz Češke godinama unazad poznata je po tome što svako malo bocne srpskog tenisera, a to je uradila i sada, nakon što je najbolji igrač svih vremena eliminisan sa Ju-Es opena.

01.09.2024

10:05

Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!
Planeta

Nemački dan odluke za Šolca, ali i Putin čeka!

Građani dve pokrajine na istoku Nemačke, Tiringije i Saksonije, danas izlaze na izbore, a prema medijskim prognozama ekstremno desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je na putu da odnese ubedljivu pobedu.

01.09.2024

14:08

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija