• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

09.02.2021

09:10

DETALJAN VODIČ - GDE, KAD I KAKO SE PRIMA DRUGA DOZA VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA Sve što treba da znate o revakcinaciji!

Društvo

DETALJAN VODIČ - GDE, KAD I KAKO SE PRIMA DRUGA DOZA VAKCINE PROTIV KORONAVIRUSA Sve što treba da znate o revakcinaciji!

Podeli vest

Drugu dozu cepiva danas dobijaju građani koji su se vakcinisali pre tri nedelje, 19. januara * Uporedo se nastavlja vakcinacija, stižu nove količine vakcina

U Srbiji danas počinje masovna revakcinacija građana koji su prvu dozu vakcine protiv korone dobili 19. januara! Do sada je vakcinisano više od 550.000 građana, a prijavilo se više od milion.

Uporedo sa revakcinacijom nastavlja se i vakcinacija. Dobra vest je što cepiva protiv opakog virusa  i dalje stižu u našu zemlju kako bi se ovom brzinom nastavila imunizacija građana.

U Beogradu revakcinacija će se obavljati u Hali 11 na Sajmu, a vakcinacija na novom punktu Belekspo centra na Novom Beogradu.


"U Srbije će u domovima zdravlja ostati punktovi, ali moraju da se odvoje građani koji dolaze na vakcinaciju i revakcinaciju. Zbog toga ćemo uvesti pravilo da se u prvoj smeni građani primaju drugu dozu vakcine, a u drugoj smeni prvu dozu", pojasnio je direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović

Tokom jučerašnjeg dana na Institut "Torlak" stigao je novi kontingent od 8.190 doza vakcine "fajzer". Jutros je stiglo i još 50.000 doza ruskog "sputnjika V", a kako Informer saznaje, uskoro bi trebalo da stignu i nove značajne količine kineske vakcine.

U SRBIJI NIJE PROPALA NI JEDNA DOZA VAKCINE! Ministar zdravlja Zlatibor Lončar se oglasio za Informer!

Jovanović kaže da su do danas drugu dozu cepiva protiv korone već primile više od 22.000 građana.

- Prvi građani, među kojima su uglavnom zdravstveni radnici, prvu dozu cepiva dobili su još krajem decembra. Nakon tri nedelje dobili su i drugu dozu. Do sada smo revakcinisali oko 22.000 ljudi. Danas, tačno tri nedelje nakon početka masovne imunizacije, što je bilo 19. januara, počinje i revakcinacija u Beogradu, a zatim i u celoj Srbiji. Građani ne moraju da brinu, jer su za sve vakcinisane sa prvom dozom ostavljene i doze za revakcinaciju - kaže on.

- Uporedo nastavljamo i vakcinaciju. Trudićemo se da se vakcinacija i revakcinacija odvijaju na različitim punktovima kako se građani ne bi mešali. Otvaramo punkt u Belekspo centru, a tokom ove nedelje biće otvoreni i novi punktovi po celoj Srbiji - ističe Jovanović za Informer.

10 NEDOUMICA o drugoj dozi vakcine

O terminima revakcinacije, nuspojavama, ali i stečenom imunitetu nakon druge doze cepiva za Informer govore direktor kancelarije za IT Mihailo Jovanović i epidemiolog prof Radmilo Petrović.


1. Da li je potrebna prijava za revakcinaciju?
- Za primanje druge doze nije potrebna nova prijava, jer su svi podaci registrovani prilikom prijavljivanja za vakcinaciju putem portala eUprave ili telefonom. Evidentirano je kada je neko primio prvu dozu i odgovorne službe će ga obavestiti kada treba da dođe da primi drugu dozu.


2. Da li će me obavestiti o terminu za revakcinaciju?
- Da. Dan ili dva ranije građani će dobiti SMS poruku i mejl u kome će tačno stajati koji dan, u koje vreme i na kojoj adresi će primiti drugu dozu vakcine.

Foto: AP PHOTO

Obaveštenje će stići nekoliko dana pre termina za revakcinaciju


3. Kada treba da primim drugu dozu?
- Termin predviđen za primanje druge doze je tačno 21 dan nakon prve, ne računajući taj dan kada ste pelcovani. To znači da ako ste cepivo primili u ponedeljak, na revakcinaciju dolazite isto u ponedeljak tri nedelje kasnije. Dakle, svi koji su vakcinu primili prvog dana masovne imunizacije, u utorak 19. januara, revakcinu će primiti danas, u utorak, 9. februara.


4. Šta ako ne dobijem obaveštenje o terminu?
- Ukoliko građanin ne dobije obaveštenje o terminu za revakcinaciju, potrebno je da tačno 21 dan nakon primanja prve doze dođe na punkt na kome se vakcinisao. Tamo je potrebno da se prijavite, a zaposleni će vas naći u sistemu i sigurno ćete primiti drugu dozu cepiva.


5. Da li će se građani revakcinisati na istom punktu gde su primili i prvu dozu?
- Da. Država se trudi da svi građani drugu dozu neophodne zaštite dobiju na istom mestu gde su primili i prvu. Ipak, u slučajevima gde to neće biti moguće, građani će dobiti SMS poruku i mejl sa tačnom adresom gde će biti pelcovani.


6. Šta da radim ako sam bolestan ili sam se zarazio posle prve doze?

- Ne treba da dođete na revakcinaciju. U sistemu su evidentirani svi koji određenog dana treba da dođu na revakcinaciju. Nadležne službe pozvaće sve građane koji se ne pojave na revakcinaciji i sa njima dogovoriti novi termin.


7. Da li su neželjene reakcije posle druge doze vakcine jače i kako se ispoljavaju?
- Reakcija nakon primanja vakcine je uobičajena i da li će biti jača ili slabija, zavisi od reakcije organizma. Nakon druge doze se mogu javiti simptomi poput jačeg crvenila na mestu uboda, svraba, blage jeze ili drhtavice. Ali sve ove nuspojave su veoma retke.


8. Kada stičemo imunitet posle primanja druge doze?
- Od sedam do 15 dana nakon dobijanja i druge doze vakcine protiv koronavirusa stvaraju se antitela i imunitet koji sprečava razvijanje oboljenja.


9. Kada možemo da proverimo antitela nakon revakcine?
- Potrebno je da prođe oko 30 dana od dana primanja druge doze vakcine da bi se proverila antitela. U prvih mesec dana stvori se najveći broj antitela i tada je rezultat količine najrealniji.


10. Da li masku moramo da nosimo i nakon druge doze?
- I kada steknete imunitet, epidemiološke mere koje su na snazi moraju se poštovati. Maske treba nositi u zatvorenim prostorima, u gradskom prevozu i koliko je moguće izbegavati masovna okupljanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija