• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

04.04.2021

10:24

OD SUTRA SE OTVARAJU BAŠTE KAFIĆA! Kon otkrio pod kojim uslovima će raditi ugostiteljski objekti!

Društvo

OD SUTRA SE OTVARAJU BAŠTE KAFIĆA! Kon otkrio pod kojim uslovima će raditi ugostiteljski objekti!

Podeli vest

Od sutra će bašte kafića i restorana biti otvorene, ali će moći da se koriste sa 50 odsto kapaciteta, i time ćemo da legalizujemo već postojeće stanje, izjavio je član Kriznog štaba dr Predrag Kon


"Korekcije kojih će biti od ponedeljka porazumevaju da ugostitelji mogu da rade na 50 odsto kapaciteta na otvorenom, a detalji će biti definisani tokom dana da bi oni koji kontrolišu poštovanje mera mogli da ih primene. To treba da se definiše da bi bilo jasno onima koji kontrolišu. Kada se govori o razmaku od dva metra među stolovima, to je razmak između osoba, ne između centra stolova", izjavio je Kon gostujući na Prvoj TV.

On je dodao da mora da se objasni da "maske treba da se nose i kad se sedi u bašti, a ne da niko ne nosi masku, pa da neko ko to gleda ima utisak da se ama baš ništa ne dešava".

"To bi bio uvod u nešto gde ćemo malo ozbiljnije poštovati mere. Da smo ih ranije poštovali ne bismo morali ni da se zatvaramo, ne samo mi nego ceo svet. Sutra će biti otvoreni ugostiteljki objekti sa baštama. One su bile pune i u četvrtak i petak, te ćemo samo legalizovati ono što se već dešava", dodaje on.

Foto: printscreen TV Prva

Predrag Kon

On je komentarišući protivljenje vakcinaciji ocenio da se radi o prkošenju i inećenju što su ljudske slabosti.

"Međutim, tu ima i onih koji to ne rade iz takvih namera, već iz vrlo svesnih pobuda da izazovu otpor, a nema ni jednog razloga za otpor, jer je vakcinacija jedini izlaz iz ovoga", rekao je Kon.

On je dodao kako je takva vrsta kampanje besmislena, jer vakcinacija nije obavezna, već preporučena.

"Efekti vakcinacije se vide. Preko 32 odsto stanovništva Beograda je vakcinisano, i vidi se da u mestima gde je veći obuhvat vakcinacije dolazi do zaravnjenja krive, a tamo gde je manji obuhvat broj obolelih raste", naveo je Kon.

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon rekao je danas da bi vakcinacija za zdravstvene radnike u Srbiji trebalo da bude obavezna, te da ako se o tome bude raspravljalo na Kriznom štabu, on će podržati taj predlog.

Obavezna vakcinacija za zdravstvene radnike

Naveo je da je vakcina jednini izlaz iz ove situacije.

"Preporučena je, nije obavezna, trebalo bi možda da bude za zdravstvene radnike, to su predložili direktori kovid bolnica. Taj predlog bi trebalo ozbiljno shvatiti i svakako podržavam tako nešto. Vakcinacija protiv gripa, hepatitisa B, za zdravstvene radnike je obavezna. Ako je ikada postojao trenutak da, ne samo zbog njihovog zdravlja, već i zbog mogućnosti da bolest prenesu na svoje pacijete, trebalo bi da se vakcinušu", rekao je dr Kon.

Dr Kon je istakao da pre desetak godina nije mogao ni da sanja da će u Srbiji biti stvoren antivakserski pokret.

"Ja nisam sanjao da je u Srbiji moguće da se pojavi antivakcinalna ideja, ali eto mi imamo jasno profilisane antivakserske poruke, ljudi koji su se aktivizmom uključili da vakcinacija ne bude obavezna, a sada je preporučena. Previše pažnje priodajemo antivakserima. Neverovatan je njihov uticaj u ovom trenutku", rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija