• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts

15.04.2021

12:18

DOKTOR SA VMA OTKRIO STRAŠNE POSLEDICE KORONE "Lečili smo pacijenta kome su bile oduzete i ruke i noge, a imali smo i one sa NEOČEKIVANIM PROBLEMIMA"

Društvo

DOKTOR SA VMA OTKRIO STRAŠNE POSLEDICE KORONE "Lečili smo pacijenta kome su bile oduzete i ruke i noge, a imali smo i one sa NEOČEKIVANIM PROBLEMIMA"

Podeli vest

Kao i obično, sredom je znatno više pregleda nego ostalim danima. U protekla 24 sata kroz Centar hitne pomoći Vojnomedicinske akademije prošao je 461 pacijent, od kojih je učinjeno ukupno 500 pregleda, dok je 61 pacijent primljen na bolničko lečenje, rekao je u razgovoru za "RTS" glavni dežurni neurolog Vojnomedicinske akademije dr Toplica Lepić.

- Iako se ne bavimo zbrinjavanjem akutnih pacijenata sa korona virusom i infekcijom, lečili smo nekoliko ozbiljnih stanja pacijenata obolelih od korone - izjavio je dr Lepić.

Takođe, Lepić je i objasnio i kako, iako se lečenjem korona bolesnika ne bave primarno, imali su nekoliko pacijenta sa teškim kliničkim slikama.

- Lečili smo nekoliko stanja posle preležanog kovida. Oni mogu da imaju lakša stanja, kao što su vrtoglavica, trnjenje ekstremiteta, međutim, lečili smo i četiri pacijenta sa oduzetošću sva četiri ekstremiteta, kao i pacijente sa smetnjama u govoru i sa pojavom mucanja - objasnio je dr Lepić, i dodao da su do sada svi primljeni bolesnici dobro reagovali na terapiju, i svi su otpušteni kući.

O postkovid sindromu se dosta govorilo i lekari već imaju pune ruke posla sa pacijentima koji i posle preležane korone imaju ozbiljne posledice.

Foto: Informer

 

Tako je Andrej Trampuž, slovenački imunolog, svojevremeno govorio da će "10 odsto svih obolelih od kovida-19 nakon preležane bolesti imaće takozvani long covid, odnosno hronični kovid. Suočiće se s ozbiljnim posledicama koje mogu da potraju mesecima i od kojih mnogi od njih možda neće biti više kao nekada".

"Hronični kovid koji kod mnogih se javlja nakon preležanog kovida, a donosi glavobolje, bolove u mišićima, zglobovime, neurološke probleme... i ima mnogo onih koji zbog tih problema ne mogu da se vrate normalnom životu, poslu. U Nemačkoj ima puno rehabilitacionih klinika koje rade sa takvim pacijentima i njihov oporavak može trajati mesecima", rekao je dr Trampuž.

Kardiolog doc. dr Marija Zdravković, rekla je da su se postkovid simptomi javljali i da su lekari KBC "Bežanijska kosa", čiji je direktor, imali prilike da vide to zahvaljujući velikom broju obolelih od kovida koji su prošli kroz tu bolnicu.

"Mi smo ta iskustva sistematizovali, napravili bazu podataka i mi smo te pacijente pratili, jer smo primetili da se pacijenti vraćaju i kada su pi-si-ar negativni, sa ozbiljnim tegobama, da oni prosto nisu imali gde da odu i da sada mi imamo preko stotinak pregledanih pacijenata. Tako smo i postali centar za praćenje post-kovid komplikacija", rekla je dr Zdravković tokom gostovanja u emisiji RTS ordinacija.

Dodala je da kada koronavirus prođe kroz naše telo, on poremeti i kardiovaskularni sistem i regulaciju pritiska, pulsa i disanja i prođe kroz sve naše mišiće, uključujući i srčani mišić, ali i sve naše nerve i kičmene živce. Utiče na stanje naše koncentrisanosti, na stanje naše psihe, na memoriju, na mogućnost pamćenja, na mogućnost učenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17