• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.06.2021

10:11

SRPSKA EKONOMIJA SE OPORAVLJA BRŽE OD PLANIRANOG! Mali: Očekujemo da MMF usvoji novi aranžman sa Srbijom

Društvo

SRPSKA EKONOMIJA SE OPORAVLJA BRŽE OD PLANIRANOG! Mali: Očekujemo da MMF usvoji novi aranžman sa Srbijom

Podeli vest

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da se srpska ekonomija od krize izazvane pandemijom virusa korona oporavlja brže nego što je planirano i da se očekuje da će Srbija ove godine ostvariti privredni rast veći od šest odsto

Mali je istakao da je u maju ostvarena veća naplata prihoda po svim kategorijama poreskih prihoda - porez na dobit pravnih lica, porez na dohodak građana, PDV i prihod od akciza.

- Ekonomija se oporavlja brže nego što smo mislili - rekao je Mali za TV Pink.

Naveo je da je rast u prvom kvartalu ove godine iznosio 1,7 odsto, dok je na nivou cele EU taj iznos u proseku bio minus 1,7 odsto.

Mali je podsetio da su projekcije rasta MMF-a za Srbiju šest odsto, Svetska banka prognozira pet odsto, dok Evropska komisija prognozira rast od 5,3 odsto.

- U aprilu nam je industrijska proizvodnja porasla 33,9 odsto u odnosu na april prošle godine. Neko će reći da smo prošle godine u aprilu bili zatvoreni i da su zato bolji rezultati, međutim ako se pogleda industrijska proizvodnja u odnosu na prosek cele prošle godine, opet je porasla 5,8 odsto - objašnjava Mali.

Za drugi kvartal, s naplatom iz maja i porastom industrijske proizvodnje, Mali navodi da se očekuje da će rast u drugom kvartalu biti između 10,8 do 11,2 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine.

Ističe da su sve to pokazatelji da će Srbija ove godine ostvariti stopu rasta veću od šest odsto.
Novi aranžman sa MMF-om

Očekujemo da će 18. juna Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) usvojiti novi aranžman Srbije s tom finansijskom institucijom, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je podsetio da je novi aranžman sa MMF-om juče usvojen na sednici Vlade Srbije.

- Aranžman sa MMF-om je za nas veoma važan, jer osim toga što smo ostvarili veliki uspeh do sada, mi hoćemo da nastavimo još jače i intenzivnije sa strukturnim reformama - reformama javnih preduzeća, reforme Poreske uprave, ulaganje u obnovljive izvore energije, u zelenu ekonomiju - rekao je Mali za TV Pink.

To su, ističe, prioriteti, dok MMF daje kredibilitet svim tim reformama.

Mali je dodao da je i ovaj, kao i prethodni aranžman sa MMF-om, savetodavnog, a ne finansijskog karaktera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)
PROTEST

Sukobi u centru Tel Aviva! (VIDEO)

Izraelska policija je upotrebila vodene topove i rasporedila konjičke jedinice kako bi rasterali pripadnike protest u Tel Avivu, organizovane protiv vlade i u znak podrške oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze. Miting je bio praćen sukobima sa snagama za sprovođenje zakona, kao i hapšenjima.

19.05.2024

10:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12