• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Borba.me

06.07.2021

14:25

Ne treba njima patrijarh koji krstari razorenom Banijom, koji ruča s beskućnicima, koji obilazi bolesne od kovida i pešači beogradskim ulicama... Pokvario im je planove

S.T.

Društvo

Ne treba njima patrijarh koji krstari razorenom Banijom, koji ruča s beskućnicima, koji obilazi bolesne od kovida i pešači beogradskim ulicama... Pokvario im je planove

Podeli vest

Patrijarh Porfirije nije po njihovoj volji, jer mu ne mogu naći niti jedan grijeh zbog kojeg bi ga javno razapeli na naslovnim stranama svojih tabloida. Takvima ne treba patrijarh koji neumorno krstari, zemljotresom razorenom, Banijom, koji objeduje sa beskućnicima, koji obilazi oboljele u kovid bolnicama, koji pešači po beogradskim ulicama… Takvog patrijarha nisu očekivali, još manje mu se nadali, rekao je episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, čije otvoreno pismo prenosimo u celosti

 

"Nije prošlo ni pet mjeseci otkako je izabran za poglavara Srpske Crkve, patrijarh Porfirije već se našao na meti onih koji bi da mijenjaju sve osim samih sebe. Dobro poznata novinarska pera, čiju oštricu ubitačnijom čini pozamašan novac koji primaju, na patrijarhovom čelu ispisuju krivicu koje nema, interpretiraju riječi koje on nikad nije izgovorio, tražeći u patrijarhovim javnim istupima bilo kakav krimen, spremni da ga, nakon već izrečenih optužbi, javno linčuju, provlačeći kroz žutilo medijske scene i patrijarhov lik.

Nije to, zapravo, ništa novo. Nije ni neočekivano. Očekivali su dušebrižnici u februaru da za patrijarha bude izabran neko ko je možda opterećen skandalima i problematičnom prošlošću, da im olakša posao, pa da, u miru i sa zadovoljstvom, nastave javno blaćenje Srpske Crkve, i da u hladu svojih redakcija nastave započeti posao.

Patrijarh Porfirije nije po njihovoj volji, jer mu ne mogu naći niti jedan grijeh zbog kojeg bi ga javno razapeli na naslovnim stranama svojih tabloida. Takvima ne treba patrijarh koji neumorno krstari, zemljotresom razorenom, Banijom, koji objeduje sa beskućnicima, koji obilazi oboljele u kovid bolnicama, koji pešači po beogradskim ulicama… Takvog patrijarha nisu očekivali, još manje mu se nadali. Pokvario je novi patrijarh stare planove. Silno im se zamerio, pa sad hoće da mu uzvrate, ali im on, i dalje, ne daje povoda.

Smeta im patrijarh koji voli i one koji ne vole njega, razočarani su u duhovnog poglavara koji u svakom čoveku traži i nalazi brata, a naročito su zgroženi njegovim neumornim pozivima da prvo menjamo sebe a onda će se društvo u kojem živimo i samo izmeniti na bolje. To ih je silno zabolelo, jer su, kako sami o sebi misle, oni ti koji menjaju svet, a da sami pritom ostaju isti, nepromenjeni, principijelni. To je, valjda, novinarstvo u kojem su izgradili imidž koji im je doneo dobre apanaže, ali im nedostaje plen na koji bi se obrušili.

Kome u žutoj štampi treba patrijarh koji razgovara sa vlašću ne odričući se opozicije, koji voli Srbe ali se ne odriče ni onih koji se smatraju Crnogorcima, kojem je Kosovski zavet svetinja ali želi dobre odnose sa Albancima, koji voli Zagreb i druguje sa Zagrebčanima, koji sa siromašnom dečicom gleda Đokovićev teniski meč, koji može i hoće pružiti ruku i onima koji drugačije misle, koji drugačije veruju, pa čak i onima koji nikome i ni u šta ne veruju. Takav patrijarh nije poželjan onima koji na Crkvu gledaju s podozrenjem, koji bi da je opet raspinju, koji bi da je nema, jer bio onda, možda, društvo u kojem živimo bilo sekularnije nego što danas jeste, a to, po njima, znači progres, slobodu, napredak….

Patrijarh je, izgleda, razočarao neke, ali je obradovao mnoge. Svidelo se to nekome ili ne, bez ijedne izrečene reči prekora, podigao je, sopstvenim primerom, duhovnu lestvicu sveštenicima i episkopima, učeći nas, bez ijednog slova, kakvi trebamo biti i šta nam valja činiti. Za nepunih pet meseci svoje patrijaraške službe, u novom patrijarhu mnogi su prepoznali ono za čim su u Crkvi čeznuli – lik oca, brata i sastradalnika, lik učitelja i pastira, lik intelektualca čije nas znanje sabira, spaja i ujedinjuje. Zbog toga je kriv patrijarh Porfirije, jer njegove reči nas ne vode u nove sukobe, već nas izvode na mirnu pučinu ovoga sveta. To mu dušmani, čini se, neće oprostiti, ali će se, ako imaju trunku savesti, jednom postideti zbog svojih napisanih reči.

Ako zanemarimo žutilo javnog prostora i ako svako od nas okrene pogled ka sebi, stiče se nepogrešiv utisak da ni mi ne zaslužujemo patrijarha kakvog imamo, da ga, vaistinu, nismo ni dostojni. Zbog toga ga moramo neumorno slediti, junački braniti i sinovski poštovati, jer njegov izbor, ne zaboravimo, nije samo volja saborskih otaca, već pre i iznad svega volja Duha Svetoga!

Patrijarhu srpskom Porfiriju, mnogaja ljeta!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandrovo Novinarsko Udruže

pre 2 godine

Patrijarha biraju kao u vreme Tita i partije... Znamo ko plaća one prozapadne novinare, a ko plaća ove novinare iz ANUSa. I jedni i drugi su najgori šljam i beskičmenjaci !

Nisam razumeo

pre 2 godine

Svi tabloidi su drzavni, kao i "patrijarh"? Ili sam nesto propustio? Hodati peske je neverovatno dostignuce?! Nesto ne videh naslove tipa SPC donirala par miliona evra beskucnicima, zrtvama i drugim, a nije da nemaju? Njegovo prisustvo ne puni stomak, gladnima, zar ne - otisao je da se slika bas za tabloide... A izabrao ga je koordinator BIA u SPC, Drug Mirko Bulovic. Tako da moze da se prenemaze jos par decenija, niko ga ozbiljno ne shvata, zar ne? Niti imamo crkvu,a patrijaha jos manje. Dok je bio Pavle ziv, imali smo bar Patrijarha, mada nismo imali Crkvu. A sad, nemamo ni Crkvu ni Patrijarha...

deda Raša

pre 2 godine

Uzaludna je diskusija sa zlonamernim ljudima.Baš ništa niste shvatili.Teško onome ko se bori sa drugima - a ne i sa sobom.

goranh

pre 2 godine

Koja tebe čoveče muka muči pa ovoliko zlo izbija iz tebe. Odi do doktora, možda ti ima leka.

Hahahaahaah

pre 2 godine

Kakvo poltronsko pismo. Hahahahaah!!! Ocigledno je da je BIA ogranicila broj "saradnika" pa je navala crvenih pravoslavaca zadivljujuca i zastrasujuca! Puno srece Druze Sergije!

Ante

pre 2 godine

Meni kao Hrvatu, patrijah Porfirije ostavlja dojam dobre, prijateljske osobe, uvijek razuman i otvoren, spreman na kompromis. Da dugo poživi, i da mu Bog da milosti i da ga vodi kroz njegovu odgovornu dužnost prema svom narodu i svim drugim ljudima. Takvi nam trebaju, ne samo u crkvi, nego i u politici.

Dušan

pre 2 godine

Nisam razumeo Kad si g.up.. S.P.C.se ne hvali donacijama Jadna je crkva u kojoj si ti vernik. Gde su tvoje donacije??? Nešto ne videsmo da si dao donacije,a nije da nemaš. Kuš nesoju

XY

pre 2 godine

Svi znamo da je 90 procenata nevladinih organizacija finansirano iz inostranstva sa ciljem....udaraj po svemu sto je srpsko...kao i dobar deo novina koji zivi od narucenih i placenih tekstova...a to je i poslovna politika medija kao sto se dobro zna...pitanje je casti i mere pa i zakonske regulative sme li se na svaki nacin urusavati drzava...tacno je da i drzava ne funkcionise kako bi trebalo....zato je poslednji cas da drzava i sve institucije pokazu ozbiljnost i profesionalnost,da se agencijama i mnogima smanje astronomske plate,da se uvede socijalna pravda,da se ne postavljaju nestrucni ljudi na strucna mesta pa ce drzava svojim autoritetom izbiti adute svakome ko je napada jer napadi uvek idu na one kojima narod najvise veruje...crkva,vojska itd.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17