• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS / Informer

08.08.2021

08:16

BEBA JE SVE MANJE, A ŽENE SVE KASNIJE RAĐAJU! Statistika je poražavajuća, a zašto se roditelji ne odlučuju za više dece?

Društvo

BEBA JE SVE MANJE, A ŽENE SVE KASNIJE RAĐAJU! Statistika je poražavajuća, a zašto se roditelji ne odlučuju za više dece?

Podeli vest

Od Drugog svetskog rata do danas Zavod za statistiku beleži drastičan pad broja živorođenih beba – sa 160.000 na 60.000. Posledica je sve manji broj žena koje su u periodu kada mogu da zatrudne, ali i onih koje se odlučuje da rađaju. Godišnje se gubi oko 40.000 ljudi – u periodu pandemije taj broj je veći

Svesni velikog problema, država najavljuje nove podsticaje nataliteta – izmenu zakona o trudnicama i porodiljama i čak pet puta veća davanja za rođenje deteta.

Slika iz Tašmajdanskog parka u Beogradu, nažalost ne odgovara demografskoj slici Srbije. Ni statistika se ne podudara sa odgovorima koje smo dobili od pojedinih roditelja, osim u delu da se parovi sa dvoje dece lakše odlučuju za treće i četvrto.

Gde je prvo tu je i drugo - više je fraza nego realnost. Tu se beleži najveći pad.

Kao glavni razlog zašto se ne odlučuju za više dece anketirani roditelji navode društvene, poslovne i finansijske razloge.

Foto: Pixabay

Pre dve decenije, 25-ogodišnjakinje su rađale oko 30 hiljada beba godišnje, a prošle godine 12 hiljada. U istom periodu udvostručio se broj beba čije su majke starije od 40. Šta su razlozi?

 

- Pored mera finansijske prirode, treba ponuditi mladim ljudima da imaju širi spektar tih pogodnosti, mera i da oni prosto imaju mogućnost biranja. Nekome nije bitan taj finansijski momenat, ali je zato jako bitna mogućnost usklađivanja rada i roditeljstva - rekla je Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom

Iako je natalitet višedecenijski problem - demografi kažu da bi svaka žena u reproduktivnom periodu trebalo da rodi četvoro dece - realnost je da će uspeh biti da ostanemo na istom. Statistika, međutim, pokazuje da je i to nemoguće. A šta je moguće?

- Na ljudima koji se bave malim bebama je da stalno ohrabruju majku, bravo, svaka čast, beba vam je mnogo lepa, pa da rodite još jedno kad ovako lepu decu rađate. I to je naravno dobar put, ali pravi put za rađanje više beba je odgovarajući socijalni program društva za koji ja mislim da ga nema - rekao je pedijatar, neonatolog Dragomir Branković.

Svaki peti stanovnik u Srbiji stariji je od 65 godina, a tek svaki sedmi mlađi od 14.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 2 godine

Od Drzave mladi ne dobijaju nista zadnjih 12 god samo se gura penzionerima kao sto se i vidi Vučić ce dati njima 20 hiljada na penziju a sta smo mi dobili samo pasos da idemo odavde.Mi koji imamo 3 dece da li smo nesto dobili od Drzave sve zivo ali bukvalno smo placali da li nas je neko pitai ili pomogao naravno da NE.Sada kada je drzi pani setio se neko da nesto uradi ali mislim da je kasno.U Srbuji ce ostati samo star narod a mladi put pod noge u bolji zivot.Zasto ovo niste uradili ili dali ideju pre par godina ne bih do ovoga doslo.Majke koje imaju 3 ili 4 sada vec nista ne dobijaju idu rade muku muce privatnici i sami znate kakvi su njih deca ne zanimaju sem njihovog a majke koje rade za sitan novac ne mogu da dobiju slobodan dan za dete ili otac isto tako sta bih vi radili pitam vas.Da smo normalna drzava kao sto nismo ne bih bili gde smo sada.Majke koje imaju 3 i vise dece trebate dati penziju a ne da koje su na sizu za zaposljavanje pozivati na razgovore za posao.Zapitajte se jos malo gde sve ide ovo ludilo.

Vanja

pre 2 godine

Teorije su jedno, a stvarnost nešto drugo. Evo, ja sam se porodila u maju prošle god. Bolovanje mi je isteklo u aprilu, vrtić ne prima pre septembra. Babe i dede nemam na raspolaganju, a nisam ih ni rodila njima. Znači, treba nekoliko meseci da placam dadilji oko 250 evra, a plata mi je 40 000. Je l to briga o natalitetu?

Lule

pre 2 godine

Kako da podstaknete radjanje dece kada su Domovi zdravlja neopremljeni! CTG aparati i ultrazvuk iz doba 80tih, sve analize se rade privatno, testovi se rade privatno i kada se sve to poplaća u najboljem slučaju pre rodjenja deteta treba izdvojiti 1500e do 2000e na preglede i ostalo! Onda kupovina opreme i ostalog što je potrebno za bebu isto ispod 1000e u najboljem slučaju ne može! Trudnice koje su na minimalcu primaju smešnu nadoknadu, porodiljsko kasni po 2 meseca i onda vas pitam jel mi roditelji (tate) treba dva ili tri posla da radimo ili dižemo kredit da bi bebi obezbedili sve što treba? Kada onda da budemo sa tim detetom? Jer kako sa platom od 45000 - 50000 sve to uraditi? Zasto ne opremite laboratorije i Domove zdravlja opremom i da mogu prenatalni testovi da se rade kod nas o trošku socijalnog? Ako plate ne mogu više od ovog onda nam olaksajte da bar predlede i analize ne plaćamo privatno! Za kovid je moglo za tri meseca sve da se opremi a o natalitetu se samo drobi godinama, niko u zadnjih 40 godina nije podsticao natalitet vec se samo pričalo a ginekologije su kao štale! Vučiću uradi nešto sa ginekološkim odeljenjima i porodilištima jer tu nastaje Srbija!

Suri

pre 2 godine

Krivica je do muskaraca, zene su shvatile da nemaju skim da podizu decu. Sinovima je lepse i lagodnije da ih majke zalicu do kasnih cetrdesetih a Kad majka zanemoca treba im neka zena da ih zalice. Ja imam 4 deteta i peto na putu, radim sve da bi mojoj porodici obezbedio lagodan zivot, pomazemo se svi, svako ima svoj zaduzenje i besprekorno ga obavlja, nema plandovanja i dosade, vrije kao u kosnici.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51