• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Novosti

10.01.2022

20:59

SPREMITE SE, BIĆE DO MINUS 20! Meteorolog najavio: Pred nama su ledeni dani, temperature se neće penjati iznad nule! (FOTO)

Tanjug/Sava Radovanović

Društvo

SPREMITE SE, BIĆE DO MINUS 20! Meteorolog najavio: Pred nama su ledeni dani, temperature se neće penjati iznad nule! (FOTO)

Podeli vest

Hladan talas i pravi zimski dani su tu, a sudeći po prognozi metorologa Đorđa Đurića, ljubitelji snega imaće razloga za radost. On je najavio ledene dane, sa temperaturama u minusu, koje će na Pešteru i do minus 20 stepeni Celzijusa BIĆE DO MINUS 20: Meteorolog najavio - pred nama su ledeni dani, temperature se neće penjati iznad nule (FOTO)

- Snažan ciklon, koji se veoma sporo premešta sa područja Italije i duž Jadrana dalje ka jugoistoku i preko Jonskog mora ka Grčkoj, razvijen je na svim visinama. U sklopu njega preko južnih i istočnih predela Balkanskog poluostrva talasa se i topli front. Položaj ciklona je takav, da se Srbija nalazi u njegovom hladnom sektoru, uz dotok hladnog vazduha sa severa i istovremeni dotok vlage sa juga i sa Mediterana. Dakle, u nižim slojevima preovladava severozapadno, a u višim slojevima atmosfere Srbije preovladava jugoistočno visinsko strujanje, pa nam iz tog razloga sa juga dolaze oblaci i sneg, ali i nešto topliji vazduh po visini, a u prizemlju nam dolazi hladna vazdušna masa sa severa - objašnjava Đurić.

Srbija će i u utorak biti pod uticajem prostranog ciklona sa centrom iznad Grčke, ali se zbog njegovog udaljavanja od Srbije, očekuje i osetniji porast vazdušnog pritiska.

- U Srbiji u utorak oblačno i hladno sa snegom, uz dalje povećanje snežnog pokrivača, a ponegde se očekuje i kiša koja će se lediti pri tlu, uglavnom u delovima istočne i severoistočne Srbije. U Negotinskoj Krajini i na kranjem jugoistoku Srbije biće uslova i za susnežicu. Na krajnjem severu Vojvodine suvo. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar, pa će biti uslova za vejavicu i mećavu. Temperatura tokom dana bez većeg kolebanja i biće od -3 do 1°C, na krajnjem jugoistoku Srbije do 2°C, a u Beogradu oko -2°C. U toku večeri na severu Srbije prestanak padavina - najavljuje srpski meteorolog.

Kako navodi, u sredu ciklon nastavlja put dalje ka istoku, a sa zapada se očekuje jačanje snažnog anticiklona, uz dalji rast vazdušnog pritiska, što će biti uvod u stabilizaciju vremena. U sredu i u četvrtak u Srbiji se očekuje LEDENI DAN (ledeni dan je termin u meteorologiji, koji označava da je temperatura tokom celog dana ispod 0°C).

 

 

- U sredu na severu Srbije vedro, ujutro uz jak mraz. U ostalim predelima Srbije biće oblačno, ujutro uz sneg. Jutarnja temperatura od -10°C na severu do -2°C na jugu Srbije, maksimalna dnevna od -3 do 0°C. Od četvrtka polje veoma visokog vazdušnog pritiska biće prisutno nad Srbijom i to zbog prisustva snažnog anticiklona od zapadne i centralne Evrope i od Atlantika do našeg područja - kaže Đurić.

Kako ističe, u četvrtak jutro vedro ili sa maglom, ali veoma hladno. Jutarnja temperatura biće od -15 do -5°C, na Pešteru (Sjenica) i do -20°C. Tokom dana sunčani intervali, ali i dalje veoma hladno, uz temperature od -4 do 0°C.

- U toku večeri i noći i u petak ujutro sa severoistoka prolazno naoblačenje, ponegde sa kišom koja će se lediti pri tlu. U petak advekcija tople vazdušne mase, pa se tokom dana očekuje osetno toplije, ali suvo. Maksimalna temperatura biće od 1°C na jugoistoku do 7°C na severozapadu Srbije, u Beogradu do 5°C – poručio je Đurić.

Tokom vikenda u jutarnjim časovima slab do umeren mraz, a tokom dana temperature od 2 do 6 stepeni Celzijusa.

- Prosečna maksimalna temperatura za ovo doba godine u Srbiji je od jedan do pet stepeni. Kako su pred nama ledeni dani, temperature će do četvrtka biti i za 5 - 7 stepeni niže od proseka, ali već u petak i tokom vikenda oko prosečnih vrednosti - zaključuje Đorđe Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi
Hronika

Počinje suđenje lažnoj zubarki: Falsifikovala diplomu i prevarila 40 ljudi

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas počinje suđenje Snežani Stević (48) koja je uhapšena početkom marta ove godine zbog sumnje da se bavila nadrilekarstvom i radila estetske i stomatološke zahvate u svom salonu lepote "BV Dental Estetic", a protiv nje podneta je i krivična prijava zbog falsifikovanja diplome.

03.07.2024

09:15

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija