• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. R.

18.01.2022

13:55

Alarmantna sutuacija zbog korone u Šumadiji

K. R.

Društvo

Alarmantna sutuacija zbog korone u Šumadiji

Podeli vest

Aktuelna epidemiološka situacija na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga je trenutno preteća. Od početka ove godine, iz dana u dan raste broj novoinficiranih pacijenata, odnosno pozitivnih na Кovid 19

- U poslednja 24 sata na teritoriji Šumadijskog okruga registruje srekordan broj novoinficiranih od početka pandemije, tačnije 878 je novootkrivenih osoba, što je polovina od ukupnog broja testiranih. Najveći broj novoinficiranih je sa teritorije grada Кragujevca, tačnije 617, što je takođe polovina od ukupnog broja testiranih - izjavila je danas dr Ana Miljanović, načelnica centra za lečenje i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu.

Dominantan soj  trenutno u populaciji je omikron. Bez obzira na ovoliki broj pozitivnih ne treba stvarati paniku s obzirom na to da je reč o blažoj varijanti virusa u odnosu na prethodne varijante, i po simptomatologiji i po posledicama koje daje, ali naravno da i ovaj soj može da ostavi teške posledice kod starijih osoba, hroničkih pacijenata i kod nevakcinisanih osoba. 

Foto: K. R.

dr Ana Miljanović, načelnica centra za lečenje i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu

 

- Veliki je pritisak trenutno na aprimarnu zdravstvenu zaštitu, odnosno na kovid ambulante. Danas je otvorena još jedna kovid ambulanta u našem gradu, u Zdravstvenoj ambulanti broj 1, pored Respiratornog centra - kaže Ana Miljanović. 

Apel Instituta za javno zdravlje Кragujevac je na odgovornosti građana i na vakcinaciju kao ključnu zdravstvenu uslugu u borbi protiv korona virusa.

Кada je reč o obuhvatu imunizacije na teritoriji Šumadijskog okruga, 44,5% je vakcinisanih prvom dozom vakcine. Trećom dozom je vakcinisano oko 25%. Institut za javno zdravkje apelujemo na one koji se nisu vakcinisali, da se vakcinišu, a da oni koji su primili dve doze vakcine, dođu po svoju treću dozu.

Institut za javno zdravlje Кragujevac, tačnije Centar za kontrolu i prevenciju bolesti svakodnevno sprovodi zdravstveni nadzor nad osobama koje su pozitivne na korona virus i nad njihovim kontaktima. Na poslednjoj sednici Republičkog kriznog štaba došlo je do izmena u dužini trajanja izolacije za osobe koje su pozitivne i za njihove kontakte.

Za kontakte važi period izolacije od 5 dana, šestog dana izlaze iz izolacije uz obavezu nošrnja maste u bilo kakvom kontaktu sa ljudima. Što se tiče zaraženih, izolacija traje 7 dana, osmog dana se javljaju izabranom lekaru koji će na osnovu kliničke slike dati mišljenje o produžetku izolacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija