• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - K. M.

16.03.2022

07:00

PARALIJA PO CENI DUBAIJA TREBAĆE VAM MNOGO VIŠE PARA ZA ODMOR Letovanje ove godine skuplje nego ikada pre?!

Pixabay

Društvo

PARALIJA PO CENI DUBAIJA TREBAĆE VAM MNOGO VIŠE PARA ZA ODMOR Letovanje ove godine skuplje nego ikada pre?!

Podeli vest

Niko više ne može da garantuje cene aranžmana, na koje utiču krizna poskupljenja goriva, struje, hrane...

Letovanja će ove godine biti skuplja nego ikada pre, a najgore od svega je što mogu da poskupe čak i već uplaćeni aranžmani!?!

 

Zaštita putnika

Agencija je dužna da obavesti putnike o promeni cene i da oni sami odluče da li će platiti doplatu ili odustati od putovanja
Aleksandar Seničić

 


Razlog za drastična poskupljenja u najvećoj meri jesu cene energenata u svetu, koje svakodnevno i vrtoglavo rastu zbog sukoba u Ukrajini, ali će na aranžmane uticati i poskupljenja hrane u primorskim zemljama. Cene će najviše 'skočiti' na omiljenoj srpskoj destinaciji, u Grčkoj, gde je došlo do drastičnog poskupljenja struje. Tako će turisti za manji hotel u Paraliji koji je nekada koštao oko 300 evra za sedam dana, sada morati da izdvoje mnogo više novca, otprilike kao za hotel u Dubaiju!?

Menjanje cena

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić kaže za Informer da će cene putovanja i njihov rast ove sezone zavisiti isključivo od promene cena na tržištu i da će se na osnovu toga i menjati.


- Niko više ne može da garantuje nikakve cene. Sve se menja na dnevnom nivou. Takva je situacija - sve je poskupelo, od goriva, preko struje, do hrane, pa će morati i turistički aranžmani. Na njihovu uvećanu cenu trenutno utiče samo poskupljenje goriva, ali to ne isključuje mogućnost da će, ukoliko se nastavi rat, i hoteli podići svoje cene zbog poskupljenja osnovnih namirnica, struje, gasa.... Evo, recimo, zbog porasta cene struje u Grčkoj oni će pokušati na neki način da nadoknade taj gubitak, pa će verovatno podići sve cene, pre svega upotrebu klima-uređaja, koja se, inače, dodatno naplaćuje kada dođete u smeštaj - objašnjava Seničić i dodaje:


- Agencije su svakako dužne da sedam do deset dana pred polazak obaveste putnike o promeni cene, a oni mogu da odluče da li će platiti doplatu ili odustati od putovanja. Ukoliko ne prihvate novu cenu aranžmana, uplaćeni novac biće im vraćen. Već sada imamo određen broj otkazanih uplata, jer su se turisti uplašili od novih poskupljenja.

U pet zemalja samo uz pasoš

Građani Srbije samo uz pasoš, bez dodatnih potvrda, mogu da putuju u pet zemalja. Od juče je i Grčka dozvolila ulazak naših turista bez ikakvih uslova i PLF obrasca, koji je bio obavezan do 15. marta. Tako da, osim u Grčku, slobodan ulaz putnicima iz Srbije moguć je još i u Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Mađarsku i Crnu Goru. 
Za sve ostale destinacije, prema sadašnjim uslovima putovanja, trebaju nam potvrda o vakcinaciji, dve doze ili buster doza ili potvrda o preležanoj bolesti. Ukoliko nemaju ništa od navedenog, putnici moraju imati negativan PCR test ne stariji od 72 ili antigenski, koji važi 24 sata.

Drastičan skok

Miloš Jovović iz agencije "Travel lend" napominje da će se kriza u Ukrajini i te kako odraziti na cene svih aranžmana i da se očekuje porast od sedam do 12 odsto!


- Kada kažemo da će putovanja poskupeti, tu se u ovom trenutku misli i na sve one aranžmane koji su već uplaćeni ili je isplaćeno nekoliko rata. Cena nafte na berzi se menja iz dana u dan, što negativno utiče i na avionski i na autobuski prevoz. To neminovno utiče na formiranje cene prevoza, a skuplji prevoz povlači povećanje celokupne cene aranžmana - objašnjava Jovović i ističe:


- Tako putnici prilikom polaska mogu očekivati da doplate razliku za promenu cene prevoza od 10 do 30 evra po osobi. Sve dok ova, slobodno mogu reći tragedija za društvo, turizam i ekonomiju, bude trajala, i cene svega će se menjati i formirati prema trenutnom tržištu.
 

Prevoz do Grčke skuplji za deset odsto

Generalni direktor "Srbija transporta" Goran Aleksić kaže da, iako je gorivo u svetu dosta poskupelo, u Srbiji nema razloga za dramatičnim dizanjem cena prevoza jer su mere koje je donela Vlada odlične i donete su blagovremeno.
- Prevoznici su gorivo 1. februara kupovali po ceni od 167,50 dinara, a danas litar košta 187,70 dinara. Kada sve saberemo, troškovi prevoznika u poslednjih mesec porasli su za oko pet posto. Recimo, kada je put za Grčku u pitanju, očekujem da će cena transporta porasti za maksimalno 10 odsto u odnosu na prošlo leto! - kaže on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija