• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

31.03.2022

13:20

ON MLAD I LEP KAO SLIKA U UNIFORMI JNA PEVA, A LOKICE PLEŠU! Pored njega Tito i pudlica! Evo kako je dočekana ta 1979. godina!

Društvo

ON MLAD I LEP KAO SLIKA U UNIFORMI JNA PEVA, A LOKICE PLEŠU! Pored njega Tito i pudlica! Evo kako je dočekana ta 1979. godina!

Podeli vest

Jedna od najpoznatijih Titovih rezidencija nalazila se u nacionalnom parku Brioni, na jadranskom ostrvu Vanga u Hrvatskoj

Upravo tu je bivši maršal SFR Jugoslavije proveo doček 1979. godine, sudeći po fotografiji koja je isplivala nakon dosta vremena i obradovala pratioce lika i dela Tita.

Tito sa Elenor Ruzvelt na Brionima, Tito sa Fidelom Kastrom na Brionima, Tito sa Sofijom Loren i engleskom kraljicom Elizabetom Drugom - ovakvi naslovi su punili stranice novina tokom Titove vladavine.

Na fotografiji, Tito i pet "Lokica", ali i pop megazvezda Zdravko Čolić u vreme kad je harao binama i koncertnim halama bivše Juge. Na slici je u uniformi JNA kad je svako zdrav i prav, bez obzira na slavu, popularnost i poreklo služio armiju, kako se to tada u narodu govorilo, objavio je Mondo.ba.

Zdravko Čolić je tokom svoje karijere otpevao mnogo hitova, a među njima se našao i onaj čuveni "Druže Tito, mi ti se kunemo".

Pesma je komponovao Đorđe Novković, otac pevača Borisa Novkovića, tekst je napisala Mira Alečković prvi se put pojavila 1977. godine i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je hit i prodata je u više od 300.000 primeraka.

Foto: index.hr

- To da vojnik peva Titu na Brionima nije baš bila česta pojava. Posle mesec i po dana u vojsci zove me ekipa iz Doma armije da nastupim pred Titom. Nastupili smo nakon njegovog novogodišnjeg govora - devojke u trikoima, Lokice, i ja u uniformi i kratko podšišan - rekao je Čolić u ispovesti za Nedeljnik i dodao:

Foto: Promo

- Tito nam je svima čestitao Novu godinu. Pevačica Sandra Kulier iz Banjaluke ga je poljubila i namerno ostavila karmin na njegovom obrazu, a onda ga obrisala. A Tito joj kaže: 'Navikao sam ja.' A meni je dobacio: 'Dobro je tebi, vojniče, vojska na zaduženjima, a ti sa devojkama u trikoima i peva se.' Ali to je bilo njegovo zezanje. Sve to je bilo krajnje pozitivno.

Sandra Kulier je pevačica rođena u Banjaluci, gde je krajem 1960-ih napravila svoje muzičke početke, da bi se uskoro preselila u Zagreb i tu nastavila. Svojih pet minuta slave (pored gore pomenute epizode sa Titom) dočekala je izbijanjem rata 1990-ih godina, kada postaje jedna od zvezda tv emisije "Gardijada", u kojoj je izvodila hrvatske patriotske hitove.

Nakon završetka rata Sandra vrlo brzo pada u zaborav, a poslednje godine svog života (preminula je 2018.) preživljavala je tako što je čistila stepeništa po zagrebačkim soliterima.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rada

pre 2 godine

Zdravko peva, Lokice igraju, Tito uživa a 80% preduzeća uzima kratkoročne kredite da preživi jer nema obrtnih sredstava i država uzima kredite, inflacija nekad manja od 25% godišnje a svima lepo...

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija