• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.04.2022

17:33

STIŽE SMRTONOSNA VARIJANTA KORONE? Stručnjaci UPOZORAVAJU, evo šta nas čeka!

mod.gov.rs

Društvo

STIŽE SMRTONOSNA VARIJANTA KORONE? Stručnjaci UPOZORAVAJU, evo šta nas čeka!

Podeli vest

Stručnjaci upozoravaju da očekuju da ćemo dobiti veoma zaraznu varijantu omikrona koja je smrtonosna

Nemački ministar zdravlja i epidemiolog Karl Lauterbah rekao je da će najverovatnije biti zarazna poput omikrona i smrtonosna poput delte.

- Dobićemo vakcinu koja štiti od varijanti omikrona. Očekujemo to u septembru. Cilj nam je da imamo dovoljno vakcina za svakog građanina, bez obzira koja varijanta dolazi. Tada ćemo imati protivotrov i za omikron i za delta varijantu - kazao je epidemiolog.

Foto: Reuters

Nedavno su se pojavila dva nova soja korone, a prema rečima nemačkog ministra, trenutno se razvijaju razne podvarijante omikrona koje izazivaju zabrinutost.

- To znači da smo sve manje sposobni da se pripremimo za mutacije. Sasvim je moguće da ćemo dobiti vrlo zaraznu varijantu omikrona, smrtonosnu poput delte. To bi bila apsolutno smrtonosna opcija - objašnjava epidemiolog i dodaje:

- Situacija će se ponovo promeniti na jesen. Tada će se broj slučajeva povećati, tada će verovatno doći do novih mutacija ili će se broj slučajeva s omikronskim infekcijama naglo povećati - kazao je epidemiolog Lauterbah.

Takođe smatra da je takav razvoj događaja posledica odbijanja obavezne vakcinacije.

- Neuspeh obavezne vakcinacije bio je gorko razočaranje. Nakon dobrog leta, veliki jaz može značiti tešku jesen. Tada mnogi lekari očekuju nove talase - naglasio je nemački ministar.

Foto: printscreen

Dr Branislav Tiodorović

Podsetimo i epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba, rekao je nedavno da će maj biti miran i da ne treba očekivati nešto posebno.

- Leto će biti mirno takođe, a na jesen očekujem vakcine prilagođene novim sojevima, i apelujem na sve da u svakom slučaju ne zaboravimo na imunizaciju, kako sada, tako i pred jesen i zimu - rekao je prof. dr Tiodorović, piše Kurir.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija