• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Grčka.info

25.05.2022

23:45

KAKO IZBEĆI GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA PREMA GRČKOJ? Carinici i policija imaju savet...

Društvo

KAKO IZBEĆI GUŽVE NA GRANIČNIM PRELAZIMA PREMA GRČKOJ? Carinici i policija imaju savet...

Podeli vest

Produženi vikend Makedonci će imati 10. juna i tada se se mogu očekivati veće gužve za ulaz u Grčku, a 12. juna (nedelja) za izlaz iz Grčke

Sezona letnjih odmora svake godine po tradiciji donosi velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima u Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj i Grčkoj, naročito tokom vikenda u julu i avgustu.

Turisti se često pitaju kakvo će biti stanje na granicama, međutim određeno pravilo ne postoji i to je nešto što se nikada unapred ne može znati sa sigurnošću.

Ipak, postoje neke smernice koje datume i dane treba izbegavati za polazak u Grčku ako ne želite da sate provedete u nepreglednoj koloni vozilam piše portal Grčka info.

Foto: printscreen

Da biste izbegli gužve putujte noću

Kritični datumi

Poznato je da su čekanja na Evzoniju uvek duža tokom vikenda u julu i avgustu, kada najveći broj srpskih i makedonskih državljana kreće put mora. Slična situacija je i sa bugarsko-grčkim graničnim prelazom.

Noću nema gužve

Praksa takođe pokazuje da ćete najverovatnije kraće čekati, ukoliko se na ulazu u Grčku pojavite tokom noći, najkasnije do 3h ujutru.Kako zaista na postoji određeno pravilo, potpuno istog datuma neko će proći za 15 minuta, a neko drugi će čekati 2 sata. Nije isto preći granicu u 4h ujutru, u 10h ili u 20h kada se na prelazu nalazi samo 2-3 automobila.

Ove godine veće gužve na Evzoniju se očekuju, takođe za vikend oko 9. jula (subota) zbog praznika Kurban Bajram, koji se slavi neradno za mnoge građane Makedonije.

Kritični dan je takođe i 02. avgust kada se u Makedoniji slavi veliki praznik Ilinden i kada veliki broj Makedonaca prolazi granicu ka Grčkoj kao i 08. septembar - Dan nezavisnosti.

Nakon Ilindena, 28. avgusta nas čeka još jedan veliki praznik u Severnoj Makedoniji (praznik Uspenje Presvete Bogorodice), tako da se oko tog datuma, takođe očekuju veće gužve na prelazima Dojran i Evzoni.

Izlazak iz Grčke se najčešće odvija brže, jer se ponekad dešava da pri povratku grčka policija ne proverava pasoše.

Na putovanje ka Grčkoj je svakako najbolje krenuti radnim danom, jer su tada gužve i na putu i

na graničnim prelazima uglavnom manje.

Foto: Tanjug

Šta kažu carinici i policija

Savet turistima

Carinici i policija sa prelaza Preševo (između Srbije i Makedonije) između 15. jula i 15. avgusta savetuju turistima, posebno onima sa malom decom da za ulazak u Makedoniju koriste granični prelaz Prohor Pčinjski kod istoimenog manastira, gde su zadržavanja vozila uglavnom kraća.

Vozači koji se odluče za varijantu Prohor Pčinjski, treba da se kod Vranja isključe sa auto puta i da prate oznake.

-Ovim pravcem put do Kumanova je, istina, duži za nekih 12 kilometara, ali je to možda mnogo bolje nego na jakom suncu čekati u dugim kolonama - savetuju na graničnom prelazu u Preševu.

Prohor Pčinjski je alternativni granični prelaz koji je otvoren 24 sata. Put do njega je naporniji zbog velikog broja krivina.

Prelaz Dojran (između Makedonije i Grčke) može biti dobra alternativa tokom jula i avgusta, kada su na Evzoniju veće gužve.

Do prelaza možete doći novim autoputem - isključujete se kod mesta Smokvica i preko mesta Marvinci i Valandovo vozite za Dojran.

Alternativni prelazi jesu malo rasterećeniji, ali ponekad zadržavanja i čekanja ima i na njima, sve do kraja avgusta kada se bliži kraj leta i kada gužve srazmerno tome krenu da opadaju.

 

Bonus video:

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17