• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

10.01.2023

22:20

SRBIJI FALI MILION SVINJA I JOŠ VIŠE GOVEDA!? Prvi zadatak je obnova stočnog fonda - ovo je važnije i od Ukrajine i od EU

Društvo

SRBIJI FALI MILION SVINJA I JOŠ VIŠE GOVEDA!? Prvi zadatak je obnova stočnog fonda - ovo je važnije i od Ukrajine i od EU

Podeli vest

Odlukom Vlade Srbije na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od ove godine je ukinuta carina na uvoz tovnih prasadi do 50 kilograma kao i prelevman od 8,7 dinara po kilogramu za tov prasadi i tov goveda, čime bi prema rečima resorne ministarke Jelene Tanasković trebalo da se pomogne unapređenju stočnog fonda u Srbiji

- Ova mera je doneta kao mera pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima sa idejom obnove stočnog fonda Srbije. Po procenama i analizama za prethodne dve godine, koje su radili republička statistika, Privredna komora Srbije, kao i Ministarstvo poljoprivrede, nama u ovom trenutku nedostaje oko milion prasadi da popunimo kapacitet farmi - rekla je ministarka Tanasković.

Dodala je da je u prethodnom periodu stočni fond smanjen i da je strateški cilj Ministarstva poljoprivrede i cele države u ovoj godini povećanje stočnog fonda pri čemu će akcenat biti usmeren na svinjogojstvo i govedarstvo.

Tanaskovićeva je istakla da će se ovim merama, proizvođačima omogućiti da kratkoročno, u toku jedne godine koliko traje njihova primena, uvezu kvalitetnu prasad. Prema njenim rečima, država će zbog ukidanja carina i prelevmana biti na gubitku od oko milijardu dinara, koliko je iz ova dva izvora prihodovano prošle godine. Inače, najviše prasadi se u Srbiju uveze iz Evropske unije.

Od 16. januara počinje uzimanje eID broja za poljoprivredne proizvođače

Prvi korak u uvođenju informacionog sistema eAgrar počeće 16. januara, kada će poljoprivredni proizvođači moći u poštama, filijalama trezora i poljoprivrednim stručnim službama da uzimaju svoj eID broj, izjavila je ministarka Tanasković.

- Ovaj broj je zapravo identifikacioni lični broj i on je prvi korak u registru. Kasnije ćemo ići sa daljim koracima u registrovanju i najavljivati ih na vreme, kako koji bude dolazio na red - navela je ona.

Dodala je da su zbog svoje rasprostranjenosti po celoj Srbiji, pošte najpristupačnije i poljoprivrednicima najzgodnije za obavljanje ovog posla.

Informacioni sistem eAgrar, koji će sa radom početi na proleće, uvodi se u cilju modernizacije i ubrzanja procesa upisa podataka, promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava (RPG), kao i odobravanja i isplate podsticaja u poljoprivredi.

On će, između ostalog, omogućiti onlajn registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG), pristup i upravljanje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou koji će da rade poljoprivrednici, zatim onlajn podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi.

Na ovaj način će se štedeti vreme kod obrade zahteva zbog uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva a podsticaji će se brže odobravati i isplaćivati.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Alemale

pre 1 godinu

Navlače seljake da zapate svinje pa ce posle da obore cenu.ista priča, već proverena..

uppsss

pre 1 godinu

fale i deonice manjinskih akcionara ... tik .. tak .. tik .. tak ..

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17