• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

23.02.2023

15:08

PUSTINJSKI PESAK STIŽE U SRBIJU! Pada će "prljava" kiša, a evo u kojim mestima

Društvo

PUSTINJSKI PESAK STIŽE U SRBIJU! Pada će "prljava" kiša, a evo u kojim mestima

Podeli vest

Sa severa Afrike ovih dana stiže nam vrlo topla vazdušna masa, a narednih dana zajedno sa njom stizaće i pesak iz Sahare, i to sutra, najavio je meteorolog Đorđe Đurić.

Prema rečima Đurića lepo vreme će i dalje preovladavati u Srbiji:

- Prolećno vreme se nastavlja. Maksimalne temperature više su i za deset stepeni od prosečnih. Danas i u petak očekuje se više oblačnosti, ali će i dalje ostati vrlo toplo za ovo doba godine. Maksimalna temperatura biće od 13 do 19 stepeni, u Beogradu do 17. Počeće da duva i pojačan jugoistočni vetar, koji će posle podne i uveče u košavskom području biti jak, na jugu Banata povremeno i sa olujnim udarima. U petak će vetar u većini predela biti u skretanju na jugozapadni, a pojačan će biti samo u Bačkoj i na planinama.

Foto: printscreen

Đorđe Đurić

Inače, narednih dana nad centralnom Evropom biće prisutan snažan ciklon, a južnije od našeg područja polje visokog vazdušnog pritiska. Istovremeno, nad zapadnim Mediteranom očekuje se ciklon, tj. polje niskog vazdušnog pritiska.

Ovakva sinoptička situacija usloviće da nad zapadnim Mediteranom preovladavaju snažna jugozapadna strujanja, a ona će da uslove da velike količine čestica peska iz Sahare stignu sa severa Afrike do Španije i Portugalije i do zapada Mediterana. Ove čestice peska potom će se zapadnim visinskim strujanjem transportvati preko oblasti Alpa do centralne Evrope, ali i do našeg područja, tako da nam pesak iz Sahare neće stići direltno, već preko zapadne i centralne Evrope.

Kako se u petak u Srbiji očekuje promenljivo oblačno, ponegde sa slabom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, kiša će sadržati čestice pustinjskog peska. Nešto više padavina biće uglavnom na severoistoku Srbije.

Foto: Informer

Slična situacija po pitanju peska očekuje se i tokom vikenda. Ipak, u severnim, centralnim i zapadnim predelima Srbije očekuje se prodor veoma izraženog hladnog fronta, pa će u ovim predelima Srbije vetar biti u skretanju na severozapadni, prolazno na udare i veoma jak, a očekuje se i prodor veoma hladne vazdušne mase preko Panonske nizije. Jako severno strujanje pročistiće nad ovim predelima Srbije atmosferu od peska, dok će se južni i istočni deo Srbije i dalje nalaziti u prednjem i toplom sektoru ciklona, uz jako jugozapadno strujanje i uz prisustvo vrlo tople vazdušne mase, ali i uz prisustvo peska, pa će u tim predelima i dalje padati prljava kiša.

Napomenuto zahlađenje doneće severnim i zapadnim predelima Srbije drastičan pad temperature i prelazak kiše u vlažan sneg, uz pad temperature na nula stepeni, dok će na jugu i jugoistoku biti vrlo toplo, uz pljuskove sa grmljavinom i temperature do 20 stepeni.

U ponedeljak će zahlađenje stići do ostalih predela Srbije i potpuno račistiti atmosferu od peska nad našim područjem.

Dakle, ako ste rešili da narednih dana operete svoja vozila, najbolje bilo da te aktivnosti odradite tek sledeće nedelje, jer nas do kraja sedmice očekuju padavine sa česticama peska iz Sahare, odnosno u narododu pojave poznate kao '"prljave" padavine, savetuje Đurić.

Pesak iz Sahare prirodna je pojava i događa se pri aktulnoj sinoptičkoj situaciji. Jaki vetrovi podignu čestice peska visoko u atmosferu. Te čestice prelaze preko Sredozemnog mora, a vazduh postaje vlažan i bogad padavinama, tako da se onda u delovima Evrope ili našeg područja javljaju kiša ili sneg sa peskom, što je najviše vidljivo na vozilima ili u vidu crvenog ili žutog snega i zamućene atmosfere.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Naomi Samuel

pre 1 godinu

Želim svima ovdje reći kako je dr. Apata promijenio moju sudbinu. Gotovo petnaest godina radio sam kao prodavačica u automobilskoj tvrtki i jedva sam primio proviziju za plaćanje računa, dok je određeni kolega na umu kupovao kuće. Bila sam zbunjena oko nje, jer su svi zavidili koliko je provizije napravila. Nisam shvatio što nije u redu jer sam bio dobar u svom poslu i nije bilo ništa više što ju je učinilo što ju je učinilo drugačijim i gotovo pet godina nisam mogao prikupiti hrabrost da se izrazim prema njoj. Jednog dana dok me je otjerala, molio sam je da mi dam savjet i odlučila sam naučiti od nje, ali rekla je da sam bolje na poslu, što me je dodatno zbunilo jer je očito bolje. Nakon mnogih razgovora, obavijestila me o dr. Apata koja je izvela svoju čarobnu čaroliju koja ju je učinila izuzetnom. Dala mi je njegov kontakt i zamolila me da razgovaram s njim i učinim sve što je tražio od mene. Prošlo je sedam mjeseci i upravo sam kupio svoju prvu kuću i uštedio dovoljno novca da pošaljem blizance na fakultet. Bio sam slomljen i beskućnik i nikad ne bih zamislio da tako brzo posjedujem dom. Hvala dr. Apata. Zamolite ga za pomoć i uz njegovo dopuštenje ostavljam njegov izravni kontaktni broj WhatsApp / Viber: (+66 81 302 8552) ili e -mail: drapata4@gmail.com

Suzana

pre 1 godinu

Uh kakav nepismen naslov,dalje ne citam, za danas dovoljno.

sledeća vest

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija