• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S.M

01.03.2023

07:00

U SRBIJI NAJVEĆE PLATE U ODNOSU NA REGION! A tek će da rastu, i to vrtoglavo, Srbi stižu Rumune i Bugare

informer

Društvo

U SRBIJI NAJVEĆE PLATE U ODNOSU NA REGION! A tek će da rastu, i to vrtoglavo, Srbi stižu Rumune i Bugare

Podeli vest

Zaposleni u Srbiji imaju u proseku deblju kovertu od 11 do 262 evra u odnosu na naše komšije koje nisu u EU.

Prosečna plata u Srbiji je dostigla 718 evra ili 85.000 dinara, što je najveća zarada u regionu. Ako se uporedimo sa našim komšijama koje nisu u Evropskoj uniji, koverta nam je deblja i do 37 odsto.

Tako je prosečna zarada u BiH 608 evra, u Severnoj Makedoniji 558, Albaniji 456, a u Crnoj Gori 707 evra.

Kod nas plate vrtoglavo rastu od 2012. godine. Tako je pre 10 godina prosečna zarada u Srbiji iznosila 329 evra, a danas je više nego duplirana, odnosno uvećana je za 389 evra. U istom periodu Bosancima je plata povećana za 232 evra, Makedoncima za 237, Crnogorcima za 202, a Albancima za 146 evra.

Plate će, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dalje rasti, tako da će 2025. prosečna zarada dostići 1.000 evra.

U Beogradu plata 1.250 evra

Ministar finansija Siniša Mali kaže da je prošle godine iz meseca u mesec beležen rast plata.

- Tako je, primera radi, prosečna zarada u decembru 2022. bila veća za sedam odsto nego u novembru. Prosečna plata u Beogradu je već 930 evra, a u nekim beogradskim opštinama, poput Vračara i Starog grada dostigla je oko 1.250 evra. U Novom Sadu je 877 evra, i ići će na 950 već u martu ili maju. Ta povećanja su se dogodila pre nego što je država od 1. januara povećala plate u javnom sektoru za 12,5 odsto i 25 odsto za vojsku - kaže Mali.

On navodi da je na povećanje primanja građana značajan uticaj imalo i povećanje zarada u privatnom sektoru.

- To potvrđuje da naša privreda ne posustaje, da joj se motor nije ugasio, već naprotiv. To je potvrda kvaliteta našeg privrednog razvoja, ali i reformi koje smo sproveli poput uvođenja sistema e-fiskalizacije i e-faktura - ocenio je Mali.

Predsednica Vlade Ana Brnabić kaže da rastu zarada doprinosi i veliki broj stranih firmi u Srbiji koje upošljavaju naše ljude.

- Samo u decembru prošle godine evropske kompanije zapošljavale su 281.383 naša radnika. Pored rasta zarada, dobar pokazatelj napretka je i nezaposlenost u Srbiji, koja je trenutno na rekordno niskom nivou i iznosi 8,9 odsto - kaže Brnabićeva.

Strana ulaganja

Ekonomista Ljubodrag Savić takođe je saglasan sa tim da je za rast plata značajan dolazak stranih investitora poput nemačkog "Kontinentala", koji je prošle nedelje otvorio još jednu fabriku u Srbiji.

- Strana ulaganja podigla su privredu, a samim tim i zarade. Tako su se u budžet države slila veća sredstva - kaže Savić.

Prema rečima analitičara Dejana Miletića, rast zarada govori o napretku naše ekonomije i standarda građana.

- Država sve čini da se građanima omogući dobar život, da se što brže približimo evropskim standardima. Tome značajno doprinose strani investitori, koji su spremni da podižu i otvaraju svoje kompanije i fabrike širom Srbije, što doprinosi i povećanju plata. Privreda nam napreduje, a upravo je i rast plata indikator napretka - smatra Miletić.

Stižemo Bugare i Rumune

U martu ćemo, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a to pokazuju relevantni podaci, po visini zarada preteći Bugarsku, koja je zemlja članica Evropske unije, dok ćemo Mađarima i Rumunima biti za petama. Uporedo s platama, porasle su i penzije, pa su najstariji sugrađani dobili uvećana primanja u novembru prošle godine i ovog meseca.

 

RAST PLATA U REGIONU

zemlje 2012. godina 2022. godina
SRBIJA 329 718
BiH 376 608
S. Makedonija 321 558
Albanija 310 456
* plate su izražene u evrima

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zz

pre 1 godinu

Po cenama smo prvi u regionu ?? sta mogu da kupim za tu povecanu platu nista

Dara

pre 1 godinu

Od šoka moram da popijem,čašu hidrogenizovane vode(ambilife),šta pročitaj sad ovo da su nam plate najveće u regionu.manemoj mi reći cene skaču od sreće a vi pričate kako su nam plate najveće u regionu

Realan

pre 1 godinu

Ruke u dzepove,pa vidite sta je istina.Inace verujem Vucicu i statistici.

zoran

pre 1 godinu

Jeste...tačno...bravo lopovi i lažovi. Koliko građana ima tu prosečnu platu a koliko ispod nje? - mamu vam jebem lažljivu!

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija