• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S. - N. M.

14.04.2023

07:15

LJUDI, NE IGRAJTE SE! BANKE TUŽILE VIŠE OD 17.000 DUŽNIKA, NA DOBOŠ OTIŠLO 1.000 NEKRETNINA! Sudije su ažurne u ovakvim slučajevima, otplaćujte kredit na vreme!

Društvo

LJUDI, NE IGRAJTE SE! BANKE TUŽILE VIŠE OD 17.000 DUŽNIKA, NA DOBOŠ OTIŠLO 1.000 NEKRETNINA! Sudije su ažurne u ovakvim slučajevima, otplaćujte kredit na vreme!

Podeli vest

Poteškoće sa vraćanjem kredita trenutno imaju 161.502 klijenta banaka. Bankari preko izvršitelja naplaćuju dugove i plenidbom nameštaja, bele tehnike, televizora, klima-uređaja...

Banke u Srbiji tužile su samo prošle godine oko 17.000 dužnika, a na doboš je otišlo oko 1.000 nekretnina!
Prema podacima Komore javnih izvršitelja, u koje je Informer imao uvid, kada su ovakvi slučajevi u pitanju, sudije su bile baš ažurne, pa su u više od 900 presuda naložile zaplenu i prodaju nepokretne i pokretne imovine bankarskih dužnika.


Da određeni broj građana ima probleme u otplati kredita, zbog čega nekad i njihova imovina završi na dobošu, govore i podaci Udruženja banaka, koji kažu da poteškoće sa vraćanjem kredita imaju trenutno 161.502 korisnika. Svima njima, ukoliko ne uspeju da vrate kredit, ili se ne dogovore s bankama, preti tužba i plenidba imovine!

Nisu samo stanovi i kuće ono što banka prodaje javno, kad vlasnik više ne može da plaća kredit, nego i stvari koje čine nečiji dom, poput nameštaja, ostalog pokućstva, bele tehnike, televizora, klima-uređaja.
Poteškoće zbog rasta kamate

Verujem da više problema prilikom otplate kredita ima i zbog konstantnog rasta kamata
Dejan Gavrilović


 

Dogovor s bankom

 

U Udruženju bankarskih klijenata "Efektiva" navode da, kada se građani nađu u finansijskom problemu, savet je da prvo razgovaraju sa bankom i probaju da produže rok ili da u dogovoru s bankom sami prodaju nekretninu i tako isplate kredit.
- Verujem da najviše problema prilikom otplate kredita ima i zbog trenutnog konstantnog rasta kamata. Kada se klijent ne dogovori o reprogramu duga ili kada se iscrpu sva rešenja, počinje prodaja nekretnine. Procedura je takva da se prvo klijentu šalje opomena pred raskid ugovora. Sledeći korak je obaveštenje o raskidu ugovora i dospelost celog kredita sa svim kamatama. Potom banka šalje prvu opomenu za namirenje kompletnog duga, a ako to ne urodi plodom i klijent ne otplati u celosti dospeli kredit, sledi opomena o prodaji nekretnine i pokućstva. Nakon toga po presudi suda kreće postupak prodaje: na aukciji ili neposrednom pogodbom.
- Kada se na aukciji prodaje oduzeti stan, određuje se tržišna cena, a početna ne može biti niža od 75 odsto vrednosti, a na drugoj ne može biti niža od 60 odsto -
objašnjava Gavrilović.

Postupak prodaje oduzete nekretnine


- Procenitelji utvrđuju tržišnu vrednost
- Nekretnina se oglašava na portalu E-aukcija
- Početna cena na prvoj javnoj prodaji je 70% vrednosti nekretnine
- Utvrđuju se licitacioni koraci, čija visina može da bude do 10% od početne cene
- Zainteresovana lica prihvatanjem početne cene i daljih licitacionih koraka daju svoju ponudu i na taj način učestvuju u javnoj prodaji
- Ukoliko se desi da preostane viška sredstava, javni izvršitelj ima obavezu da ta sredstva vrati izvršnom dužniku

Zarada na tuđoj muci

 

Naš sagovornik dodaje da u drugom slučaju neposrednom pogodbom prodajna cena može da bude još niža. Kada banka proda stan, sudski izvršitelji su, na osnovu presude suda, oni koji ulaze u posed, uz pratnju policije, i obijaju bravu.
Upućeni kažu da je malo onih koji hoće da kupe nekretnine koje završe na dobošu, uglavnom jer, kako kažu, ne žele da zarađuju na tuđoj muci. Sa druge strane i banke se na taj korak odlučuju tek kad iscrpu sve druge mogućnosti.
- Banka nije vlasnik te nekretnine, nego ona samo ima pravo da to naplati na ime ugovora koji je potpisala sa dužnikom. Banka to gleda kao poslednju instancu, da kažem, da naplati svoja potraživanja, zato što je to komplikovano i pravno i administrativno, i ima i taj reputacioni rizik koji banke muči kada dođu da uzmu tu nekretninu. Aktivirani su i izvršitelji, i to je ono što se bankama nikad ne mili da rade - kaže Dušan Uzelac, urednika sajta "Kamatica".
 

Kako banke namiruju dug


- prodaja nepokretnosti: zemljište (poljoprivredno, građevinsko, šume i šumsko zemljište), zgrade (poslovne, stambene, stambeno-poslovne, ekonomske i dr.) i drugi građevinski objekti, kao i posebni delovi zgrada (stanovi, poslovne prostorije, garaže i garažna mesta)
- prodaja pokretnih stvari (sve što se može preneti: od nameštaja do automobila)
- prenos novčanog potraživanja dužnika
- prenos zarade dužnika
- prenos novčanih sredstava s računa dužnika kod banke
- prenos sredstava sa štednog uloga ili tekućeg računa dužnika
- prodaja finansijskih instrumenata dužnika
- prodaja udela izvršnog dužnika u privrednim subjektima




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Komentarisala sam da ce do ovoga doci. Nema nas narod odgovornost sto se tice kredita. Sve im to nekako ide lako a banke su ih "namestile" sa varijabilnom kamatom.Polovinom 22godine kamata je bila u FR. 1% i moja cerka se spremala da kupi stan. Dugo nije mogla da nadje sta joj odgovara u kvartu gde zeli. Krajem godine je kamata otisla i njeno placanje je pred kraj godine trebalo da je kosta 80 hiljada eura sto je za polovinu vise. Stopirala je kupovinu stana, cekace neka bolja vremena a bankarka joj je skoro rekla da ce do maja biti 5%.Kada bi danas kupila isti stan kamata bi na 25 godina bila 200 hiljada eura. Hvala bankama na ponudjenom zajmu, nedjite drugu budalu, ima ih.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija