• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti/Informer

15.04.2023

10:06

ŠARAO JE LEVO I DESNO KOSEĆI TERORISTE! Dragan je poginuo na Vaskrs na Košarama: Pucao je dok je mogao, a onda je telom štitio ratne drugove

printscreen

Društvo

ŠARAO JE LEVO I DESNO KOSEĆI TERORISTE! Dragan je poginuo na Vaskrs na Košarama: Pucao je dok je mogao, a onda je telom štitio ratne drugove

Podeli vest

Dragan Milićević-Šumar (1978-1999) iz Mijajlovca kod Trstenika poginuo je na Vaskrs, trećeg dana herojske borbe na Košarama. Kako bi omogućio saborcima odstupnicu, pucao je iz mitraljeza do poslednjeg metka. Kada ih više nije imao, bacio je ručnu bombu na OVK teroriste.

Mladi graničar se spominje u svakom zapisu ove bitke, o njemu danas svedoče, ljudi koji su preživeli pakao Košara, svi oni koji znaju kako je branio kotu 502.

- Šumar je šarao levo i desno koseći teroriste iz prve i druge linije napada - zapisano je u knjizi Nenada Milkića.

Kako objašnjava, došlo je do nestanka municije.

- Sa prvim hicima adrenalin je počeo da skače i pomislio je da bi ovako mogao ceo dan. On je i mogao, ali municije, jednostavno, više nije bilo. Sa škljocanjem praznog oružja svest mu se vratila i pred njim se ukazao prizor bojišta. Na čistini je nepomično ležalo nekoliko terorista. Drugi su bojažljivo dizali glave gledali u njegovom pravcu. On je ustao, pogledao iza sebe i video kako su njegovi drugovi dovoljno odmakli, uzeo je bombu i bacio je prema napadačima. Kupio je sebi još nekoliko sekundi. Sasvim dovoljno da se okrene i potrči. Ali je posle par koraka zastao. Mitraljez – prostrujalo mu je kroz misli, Srbin nikada ne ostavlja svoje oružje, setio se rečenice svog pradede Solunca.

Trsteničani dobro pamte priču o Milićevom herojstvu, koji je bio u martovskoj klasi 1998. i bio jedan od osam stradalih vojnika 53.graničnog bataljona 11.aprila. Sećanje na njega čuvaju i u selu Medveđa kod Trstenika, gde je njegov lik oslikan na muralu fasade stare škole iz 1827. godine.

Na istoj strani školske zgrade oslikani su i likovi trojice hrabrih trsteničkih vojnika, nastradalih u ratovima 90-ih. Zvali su se Saša Milanović, Dragan Trošić i Nebojša Staničić. Nisu zaboravljeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SMOKI

pre 1 godinu

DA LI se Srbija odužila svom junaku? Obezbedila mu porodicu možda? SUMNJAM.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

A najveći izdajnik u istoriji Srbije i Srba se pre desetak dana javno razbesneo kad ga je jedan opozicionar upitao zašto u čitankama i u udžbenicima istorije nema ni jedan članak o bici na Košarama i ni jedan tekst o bar jednom heroju te bitke.

sledeća vest

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija