• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

17.04.2023

16:17

RAČUNICA U DINAR! OVO ĆE VAM BITI PENZIJA SA PUNIH 40 GODINA STAŽA NA MINIMALCU! Evo koliko je to para u rukama

printskrin

Društvo

RAČUNICA U DINAR! OVO ĆE VAM BITI PENZIJA SA PUNIH 40 GODINA STAŽA NA MINIMALCU! Evo koliko je to para u rukama

Podeli vest

Mnogi se često nalaze u zbunjujućoj situaciji u momentu kada im se bliži penzionisanje, a glavna dilema je kolika će im biti primanja.

Sve više ljudi postavlja ovo pitanje, pa čak i oni koji su mlađi i koji do penzije još imaju da rade.

Zvanično, minimalni broj godina radnog staža za odlazak u penziju je 15 godina. Tako, prema zvaničnoj računici, ako je neko radio 15 godina, i na primer bio taj period bio prijavljen na platu u visini ovogodišnjeg minimalca, u starosti ga očekuju primanja u iznosu od 8.848 dinara.

Ipak, potrebno je istaći da je najveći faktor, pored radnog staža, sama visina primanja i od nje najviše zavise vaša primanja u starosti.

Ako je neko tokom čitavog radnog veka zarađivao 40.000 dinara, u "trećem dobu" primaće oko 23.600 mesečno.

Prema računici koju je Fiskalni savet nedavno uradio, svi koji su 40 godina radili za minimalac, koji se od 1. januara popeo na nešto više od 40.000 dinara, danas mogu da računaju na penziju od 23.596 dinara.

Za one koji su 40 godina zarađivali više od minimalne zarade i platu od oko 50.000 dinara mesečno penzija bi bila 29.495 dinara.

One koji su zarađivali 70.000 dinara sledovala bi penzija od 41.290 dinara, dok za zaradu od 90.000 dinara može da se očekuje penzija od oko 53.000 (53.090 dinara).

Foto: Shutterstock

Ako je penzija manja od minimalne penzije koja je određena zakonom, što je oko 20.000 dinara, određuje se najniži iznos koji zavisi od kategorije osiguranika, a određuje se prema nesvršenom stažu osiguranja

 

Penziju veću od 100.000 imaće onaj ko je zarađivao platu od 180.000. On će u tom slučaju, kao penzioner, primati 106.180 dinara.

Visina penzije zavisi od plate koju je budući penzioner primao tokom radnog veka, odnosno visina uplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. Takođe, kolika će penzija biti zavisi i od dužine radnog staža, kao i toga da li je penzija prevremena ili invalidska.

Formula: kako se izračunava iznos penzije?

Za izračunavanje penzije koristi se posebna i ne tako jednostavna formula, a visina primanja koju primaju sprski penzioneri jednaka je proizvodu ličnog i opšteg boda.

Da bi se izračunao lični bod, potrebno je prvo izračunati lični koeficijent, do kojeg se dolazi kada se svaka godišnja zarada podeli sa prosečnom republičkom platom, za svaku godinu radnog staža ponaosob, a nakon toga se zbir dobijenih iznosa množi sa godinama staža.

Za period od 1970. do 2002. godine računa se zarada u neto, a od 2003. u bruto iznosu. Nakon tako izračutanog ličnog boda, potrebno ga je pomnožiti sa opštim bodom, koji za 2023. godinu iznosi 1.111,25 dinara.

Ženama se staž uvećava za šest odsto, a maksimalni staž koji može da se koristi u obračunu penzije je 45 godina.

Ako je penzija manja od minimalne penzije koja je određena zakonom, što je oko 20.000 dinara, određuje se najniži iznos koji zavisi od kategorije osiguranika, a određuje se prema nesvršenom stažu osiguranja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ja

pre 1 godinu

Penzija ce biti bedna kao sto je 90% gradjana prima i jedva prezivljava dok mladi i stari beze na Zapad iz ove siromasne ratnohuskacke ruske gubernije.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede!

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15