• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.05.2023

19:57

ŠKOLA U NOVOM PAZARU ZABRANILA MOBILNE TELEFONE! Ove promene su se desile u ponašanju učenika

Društvo

ŠKOLA U NOVOM PAZARU ZABRANILA MOBILNE TELEFONE! Ove promene su se desile u ponašanju učenika

Podeli vest

U novopazarskoj Osnovnoj školi "Mur" već dve nedelje se primenjuje odluka o zabrani upotrebe mobilnih telefona. Inicijativu školskog Tima za suzbijanje nasilja jednoglasno su prihvatili nastavnici i uprava škole, ali i Savet roditelja.

O odluci koja se sprovodi, na roditeljskim sastancima pozitivno su se izjasnili roditelji svih učenika te škole. Učenici pre nastave telefone odlažu u ormarić koji je instaliran do katedre. Tek nakon završenih časova tog dana, njima se telefoni vraćaju.

Ovu odluku zajednički su doneli uprava škole i roditelji.- Dosta njih je reklo da se ova odluka ne može sprovesti. Evo, ormarić do mene pun telefona je dokaz da ipak može. Deca su bila skeptična i nisu bila oduševljena prva dva dana, da budem iskrena, nije bilo baš lako. Razgovorom uprave škole, nas nastavnika sa decom, timski smo radili i razgovarali i deca su to prihvatila - rekla je nastavnica Osnovne škole "Mur" u Novom Pazaru, Zehra Etemović.

Foto: Informer

 

Kod dece je odmah uočena pozitivna promena u ponašanju, deca su koncentrisanija na nastavu, a nastavnici ne gube vreme upozoravajući ih da ne koriste mobilni telefon na času.

- Oni su shvatili da je ovo samo dobro za njih. Toliko su opušteni, nasmejani i veseli. Nažalost, mnoga deca pet minuta malog odmora između časova su koristila za igranje igrica na mobilnim telefonima. Mi nismo imali načina da im sve to zabranimo i da sprečimo. Ovakvom odlukom smo svima dali primer da je sve to moguće - rekla je Tanjugu nastavnica Zehra Etemović.

Jedino su učenici negodovali zbog odluke donete u njihovoj školi, i samo dve nedelje od njenog sprovođenja kažu da im vreme bez mobilnih telefona ipak prija.

- Za nas je ova odluka bila smak sveta. Mi smo naviknuti na telefone. Na odmoru smo aktivniji, družimo se a na času se dopisujemo ceduljicama. Sve smo bolji, nastavu lakše pratimo i ne mislimo na telefone - rekla je učenica Asija Dolovac.

- Polako se odvikavamo od telefona, svakodnevno i kod kuće sve manje koristim mobilni telefon. Mi smo bili zavisnici. Sada više čitamo, edukujemo se i više se družimo - kazala je učenica Hana Šaćirović.

Odluka se odnosi i na nastavnike, koji, kako kažu, moraju dati primer deci. Učenicima koji prekrše ovu odluku telefon će se oduzeti na godinu dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
perapeki123

pre 1 godinu

1.Ukinuti sve rijalitije,tik tok,tviter na 30 dana i uvesti kontrolu na fejsbuku,mesinđjeru i drugim sličnim.......... 2.Sve kladionice prekontrolisati(zabrana ulaza mlađima od 18 godina,odvojenost pušač-nepušač,i slično) 3.Zabrana korišćenja mobilnih telefona u osnovnim školama dok traju časovi i za vreme odmora. 4.Školske uniforme za decu do četvrtog razreda a pristojnu odeću za starije obavezno!

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija