• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.05.2023

19:08

GODIŠNJICA MASAKRA U TUZLI! Na današnji dan bombardovana je kolona JNA u povlačenju

printskrin/jutjub

Društvo

GODIŠNJICA MASAKRA U TUZLI! Na današnji dan bombardovana je kolona JNA u povlačenju

Podeli vest

Navršila se 31 godina od napada na kolonu vozila JNA u Brčanskoj Malti u Tuzli, gde je stradalo 133 vojnika JNA, a mnogo više ih je zarobljeno, mučeno i ubijano u zatvoreništvu.

Dogovor je bio da se vojska JNA u koloni mirno povuče, međutim, muslimani su taj dogovor prekršili i napali vojsku. 

Komanda JNA je dogovorila sa lokalnim civilnim vlastima da se garnizon od 200 vozila i 600 vojnika i starešina mirno povuče iz grada. Bilo je predviđeno da snage JNA iz Tuzle odu u Bijeljinu, a zatim dalje u Srbiju.

Foto: printskrin/jutjub

Međutim, pripadnici Teritorijalne odbrane i Zelenih beretki su prilikom povlačenja JNA iz grada, izvršili napad na kolonu. Napad je prenosila i lokalna televizija uz komentare. Nikada nije utvrđen tačan broj stradalih. Po imenu je popisan 91 pripadnik JNA ubijen u ovom napadu, ali se procenjuje da je žrtava bilo i preko 130.

Foto: printskrin/jutjub

Brojni svedoci i materijalni dokazi, ekshumirana tela ubijenih za Sud BiH i međunarodne sudove, nisu bili dovoljni da se presudi počiniocima zločina.

Ubijeno je 133 vojnika, a mnogo više njih je mučeno na stravične načine. U spomen kosturnici u Bijeljini sahranjeno je 29 osoba, a posmrtni ostaci niza stradalih međutim nisu pronađeni.   


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Šumadinac

pre 1 godinu

Koji amateri ovi iz JNA, povlače se iz kasarne a kamioni puni vojnika, raketa i minsko-eksplozivnih sredstava. Jadna djeca i neka im je večna slava, za sve je kriv diktator Milošević, Adžić i dr. đenerali.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija