• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/B92

12.07.2023

22:33

Srbi najbolji vozači u Evropi: Istraživanje pokazalo, evo koliko kilometara pređe automobil pre nego što ga vlasnik ošteti

Freepik.com

Društvo

Srbi najbolji vozači u Evropi: Istraživanje pokazalo, evo koliko kilometara pređe automobil pre nego što ga vlasnik ošteti

Podeli vest

Automobilska informaciona kompanija carVertical, sprovela je istraživanje u Srbiji da bi utvrdila koliko kilometara automobil obično pređe pre nego što doživi udes.

Ova kompanija, koja istražuje istoriju vozila, izmerila je odnos između kilometraže i saobraćajnih nezgoda u periodu od 2021. do 2023. godine. Podaci otkrivaju da je u 2021. vozilo u Srbiji prosečno prelazilo 315.339 kilometara pre nego što pretrpi udes, u 2022. godini 279.303 km, a u 2023. je ta brojka 235.621 kilometara, što pokazuje da se vozila češće oštećuju sada nego pre par godina.

Ipak, povećana stopa oštećenja i te kako može imati veze sa porastom saobraćaja nakon pandemije kovida 19, koji je znatno uvećan nakon 2020.

- Vozilo sa pređenih 300.000 kilometara može imati jedno ili više oštećenja. Doduše, čak i obično "češanje" ili ogrebotina takođe se računaju kao nezgode, pa bi kupci polovnih vozila trebalo da istraže kakvu je vrstu oštećenja vozilo pretrpelo pre nego što ga kupe - objašnjava Matas Buzelis, stručnjak iz kompanije carVertical.

Dok manja oštećenja ne bi trebalo da utiču na odluku o kupovini, ozbiljna nezgoda može implicirati da auto ima strukturalna oštećenja i da nije bezbedan za vožnju.

Vozila u drugim zemljama Evrope imaju više nezgoda na putu, pokazalo je istraživanje. Sličan obrazac oštećenja kao u Srbiji može se primetiti u susednoj Rumuniji, koji je sa 160.909 km u 2021. skočio na čak 128.968 km u 2023. godini. Prosečan auto u Rumuniji sada pređe 32.000 km manje pre nego što doživi udes, nego pre par godina.

Kako studija otkriva, u 2023. vozila u Srbiji prelaze 59,9 odsto više kilometara dok ne završe u nesreći nego vozila u Evropi. Ovo znači da se vozila u Srbiji ređe oštećuju nego u drugim zemljama.

Ipak, kako se oštećenja svakako dešavaju, neki neiskreni prodavci mogu pokušati da prikriju istoriju vozila kako bi zaradili više pri prodaji svog automobila.

- Kupci ne bi trebalo da tretiraju polovne automobile kao nove. Svaki vozač očekuje da mu auto bude u dobrom stanju, ali u stvarnosti to nije uvek slučaj. Procenjujemo da je 52,4 odsto polovnih vozila oštećeno barem jednom. Zato provera istorije vozila igra važnu ulogu u celom procesu kupovine automobila, kao i probna vožnja i fizička provera ovlašćenog servisa - kaže Buzelis.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija