• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.07.2023

09:14

Alarmantan nivo UV zračenja u Srbiji: Evo kako da se zaštitite, a posebno se čuvajte ako živite u ovom gradu

Zoran Sinko/printscreen

Društvo

Alarmantan nivo UV zračenja u Srbiji: Evo kako da se zaštitite, a posebno se čuvajte ako živite u ovom gradu

Podeli vest

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje da nas danas i narednih dana, očekuju visoke temperature , kao i da će indeks UV zračenja biti veoma visok i neće padati ispod osam.

Na skali od nula do 11 plus, indeks UV zračenja je danas u većini mesta osam i devet, što spada u kategoriju vrlo visokog.

Danas u Srbiji vrlo visok UV indeks imaju, Novi Sad, sremska Mitrovica, Smederevska Palanka, dok će sutra situacija biti još i gora. Indeks deset, sa jako visokm zračenjem imaće Crni Vrh, Zlatibor i Sjenica, a slična situacija će biti i u ponedeljak, s tim što će u Sjenici UV indeks biti čak 11, dok će 10 biti u Kruševcu i Leskovcu.

Foto: printscreen rhmz

 

 

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, čini se da mnogi ljudi i dalje nisu svesni opasnosti koju nosi ova vrsta zračenja. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina pa je veoma važno da se zaštite na adekvatan način.

U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija lekari preporučuju izbegavanje izlaganja kože suncu u periodu od 11 do 16 časova.

Šta znače boje UV indeksa zračenja

Ukoliko čujete da ulazimo u ljubičastun zonu, to znači da je indeks UV zračenja ekstremno viskok, odnosno 11 i više. Crvena boja označava veoma visok nivo zračenja čije su vrednosti od osam do 10. Visok nivo obeležava se narandžastom bojom za upozorenje i vrednost iznosi od šest do sedam. Sve se ovo smatra alarmantnim nivoom UV zračenja. Umereno i nisko UV zračenje obeleženo je žutom  (indeks tri  do pet ) i zelenom od nula do dva, što je zapravo potpuno bezbedan nivo zračenja za zdravlje ljudi.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija