• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

17.07.2023

07:00

Danju do 40, noću 25 stepeni! Oprez, vreli talas u našoj zemlji i narednih dana

Pixabay

Društvo

Danju do 40, noću 25 stepeni! Oprez, vreli talas u našoj zemlji i narednih dana

Podeli vest

Vreme u Srbiji i dalje je opasno po život, a prema rečima meteorologa, ove sedmice ulazimo u drugi tropski talas!

Ekstremno visoke temperature narednih dana ići će i do 40 stepeni tokom dana, ali i noći će biti tropske, kada će temperatura biti između 20 i 25 stepeni. Pored vreline, kažu stručnjaci, opasnost stiže i od pojačanog UV zračenja, što sve zajedno može da bude veoma opasno po zdravlje, posebno hroničnih bolesnika, starijih osoba, kao i dece. To znači da se treba kloniti sunca od 11 do 17 časova, kada je na snazi crveni meteoalarm.

Meteorolog Ivan Ristić kaže da je širom zemlje stigao novi vreli talas.

- Od nedelje Srbiju je zahvatio novi toplotni talas koji je nazvan Haron. Sve do srede širom zemlje biće veoma toplo i sparno. Temperature će biti između 35 i 40 stepeni, što realno na asfaltu znači mnogo više - i do 50 stepeni! Pored tropskih dana, slede nam i vrele noći. To znači da će temperature preko noći ići od 20 do 25 stepeni. Najvrelije će biti na jugu zemlje. Takođe, pred nama je već duži sušni period, pa treba upozoriti i na opasnost od požara, posebno u šumovitim predelima - kaže Ristić i dodaje:

Prognoza za narednih pet dana

Dan min. temp. maks. temp.
ponedeljak 22 39 sunce
utorak 23 40 mestimično oblačno
sreda 19 37 pretežno sunčano
četvrtak 20 32 promenljivo oblačno
petak 20 35 sunce i oblaci
* izvor RHMZ

- U sredu dolazi malo svežiji vazduh, koji donosi novu opasnost. Tada se mogu ponovo očekivati jake oluje na području Vojvodine. Najverovatnije će kiša stići i do Beograda. Zbog toga će se u četvrtak temperatura spustiti za nekoliko stepeni, ići će do 32 stepena i to prijatnije vreme će svima prijati.

Zbog ovakve prognoze, ako već izlazite napolje, savetuju lekari, potrebno je preduzeti odgovarajuće mere, poput nanošenja zaštitnog faktora, oblačenja u široku odeću svetle boje i nošenja šešira sa velikim obodom.

Prema njihovim rečima, u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija