• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.Stefanović

18.07.2023

07:30

Opasnost vreba sa društvenih mreža! Čak 30 odsto dece  boluje od depresije

printscreen

Društvo

Opasnost vreba sa društvenih mreža! Čak 30 odsto dece boluje od depresije

Podeli vest

Oko 30 odsto dece od sedam do17 godina ima problem s depresijom ili anksioznošću zbog prekomernog korišćenja društvenih mreža na internetu, upozoravaju stručnjaci.

Prema njihovim rečima, deca mnogo vremena provode u virtuelnom svetu, gde gledaju snimke i slike srećnih, lepih, bogatih vršnjaka ne shvatajući da kada se svetla kamera ugase, ipak nije sve tako čarobno. Mnogi se poistovećuju s tim "savršenim" dečacima i devojčicama, spremni su sve da urade kako bi i oni bili deo tog društva. Ukoliko im to ne uspe, postaju nesrećni što dalje vodi u stanje depresije i anksioznosti. 

Krivi i roditelji

Stručnjak za bezbednost dece na internetu, Katarina Jonev, rekla je, gostujući na Informer TV, da sve počinje u najranijem uzrastu, kada roditelji daju telefone mališanima kako bi se zabavili, a da bi oni imali vremena za sebe.

- Današnja deca provode od sedam do devet sati na društvenim mrežama, na kojima se nudi neki svet drugačiji od realnog. Na njima je mnogo toga lažnog, ali deca koja to gledaju žele da žive ili izgledaju onako kako se to plasira na mrežama. Recimo, imate devojčicu koja se bori s viškom kilograma, koja gleda profile pune mršavih devojčica, koje savetuju šta da se jede, a niko ne zna koliko su te slike obrađene i pitanje je da li zaista tako izgledaju. Takva devojčica želi da izgleda kao ta "savršena", i pošto ne uspeva, oseća se vrlo loše. Takođe, deca su na tim mrežama često nemilosrdna. Ostavljaju ružne komentare, vređaju se međusobno i onaj ko je nestabilan može da upadne u depresiju, posebno jer je reč o tinejdžerima koji su inače osetljiva kategorija. To pokazuju i podaci da čak 30 odsto dece od sedam do 17 godina ima neki psihički poremećaj zbog negativnog uticaja društvenih mreža - napominje Jonev.

Foto: printscreen

 

Virtuelni život

Pedagog i doktor komunikologije Marija Ranđelović kaže da je razvojem društva i savremenog života došlo do toga da se danas ne može bez digitalnog sveta, ali da roditelji moraju da vodi računa šta deca preuzimaju iz virtuelnog sveta.

- Današnjoj deci je dosadno jer nemaju hobi, a više od  deset sati slobodnog vremena provode na internetu i iz dosade besomučno traže sadržaj koji vrlo često nije primeren njihovom uzrastu. Internet ih potpuno zaokupljuje, svoju realnost zamenjuju virtuelnim svetom i tako komuniciraju sa osobama koje možda jesu, a možda i nisu stvarne. Idoli im postaju ljudi koji vode sasvim drugi, lažan život na društvenim mrežama - kaže Ranđelovićeva.

U tom digitalnom svetu, napominje ona, dolazi i do različitih vidova nasilja, koje vrlo često može biti i brutalnije nego u pravom životu.

- To je zato jer su deca na internetu slobodnija, čini im se da ne mogu da snose posledice, ne vide drugu stranu s kojom se dopisuju, odnosno ne mogu da vide emocije svog sagovornika dok ga vređaju ili komentarišu objave na društvenim mrežama. Zato roditelji, škola, društvo u celini moraju da paze šta rade deca i da shvate da je  nasilje na internetu takođe ozbiljno nasilje - objašnjava naša sagovornica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!
Planeta

Kakav poraz Ukrajinaca! Front gori, borci "Severa" ih pregazili kod Volčanska, Bočkova i Lipca - Jurišaju na Harkov?!

Jedinice grupe "Sever" su kod Volčanska, Bočkova i Lipcova u rejonu Harkova porazile ljudstvo i opremu 36. brigade marinaca, 113. brigade kopnene odbrane i 13. brigade Narodne garde. Pored toga, odbijen je kontranapad jurišnih grupa neprijateljske 71. brigade. Ovo je na jutanjem brifingu rekao portparol Ministarstva odbrane,general-potpukovnik Igor Konašenkov.

24.06.2024

13:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija