• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

22.08.2023

12:54

Srbija uvodi socijalne penzije? Primalo bi ih 200.000 starih bez prihoda, a iznosile bi ovoliko

printscreen

Društvo

Srbija uvodi socijalne penzije? Primalo bi ih 200.000 starih bez prihoda, a iznosile bi ovoliko

Podeli vest

Ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić izjavio je da je Inicijativa za uvođenje socijalne-garantovane penzije u Srbiji, ne manje o 100 evra, jedno od polazišta u borbi protiv siromaštva.

Osnovno je da znamo da ako neko nema penziju i ne može da je dobije, ima više od 65 godina i nema druge prihode, da je očigledno u zoni siromaštva, smatra Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

- Svi moramo dobro da se zapitamo šta smo u stanju da uradimo da pomognemo ljudima koji su u zoni siromaštva. To nam je civilizacijski zadatak, to je merilo civilizacijskog uzleta - navodi ministar..

Dodao je da ima ljudi koji imaju 14 godina, 11 meseci i 29 dana radnog staža, a ne stiču pravo na penziju jer je minimalni propisani uslov 15 godina.

- Oni najčešće nisu korisnici ni socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda, a među njima je evidentno najveći broj žena sa sela - kazao je Krkobabić, inicijator uvođenja socijalno-garantovane penzije.

Postoji u okruženju

Sistem socijalnih penzija je već razvijen u Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj, ali i na KiM. Na Kosovu i Metohiji stariji od 65 godina primaju oko stotinak evra mesečno, a privremene institucije su socijalnu penziju uvele nakon 2000. godine. Dodatan uslov koji su postavili je imaju dokaz o posedovanju nekretnine na KiM.

On je istakao da se taj institut socijalne politike bazira na konceptu socijalne politike Evrope i savremenog sveta.

- Preko 100 zemalja sveta već ima neki vid socijalne-garantovane penzije - rekao je Krkobabić i objasnio da to nije klasična penzija i neće se isplaćivati iz penzionog fonda.

Inicijativu za uvođenje instituta socijalne-garantovane penzije u iznosu ne manjem od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, koja će se jednom godišnje usklađivati sa troškovima života, uputilo je Ministarstvo za brigu o selu radnoj grupi za izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija