• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf, Informer.rs

15.10.2023

16:57

U toku noći pašće prvi sneg u Srbiji! Hladni front doneo drastičan pad temperature, a evo šta nas očekuje do kraja sedmice!

Novak Đurović, Aleksandar Jovanović Cile

Društvo

U toku noći pašće prvi sneg u Srbiji! Hladni front doneo drastičan pad temperature, a evo šta nas očekuje do kraja sedmice!

Podeli vest

Srbiju je danas zahvatilo jako zahlađenje.

Tokom prve polovine oktobra vreme tokom dana bilo je nalik letnjem, a maksimalna temperatura juče je dostigla 30°C.

Ovog vikenda nad severoistokom Evrope nalazi se veoma snažan ciklon, a u sklopu njega prostire se i hladni front.

On je već jutros stigao do Vojvodine i doneo jače zahlađenje, dok je u ostalim predelima Srbije i dalje bilo sunčano.

Do podneva hladni front stigao je do centralne Srbije, a na svom putu doneo je naoblačenje, uz jak severozapadni vetar i pad temperature vazduha.

Istovremeno, na jugu, jugoistoku i istoku Srbije bilo je i dalje sunčano i veoma toplo.

U toku ranogposlepodneva temperatura u Srbiji kretala se od 12°C u Subotici i u Somboru do 29°C u Zaječaru, u Beogradu je bilo oko 15°C. Zlatibor je merio 10°C, Sjenica 18°C, a Kopaonik 14°C.

Dakle, zbog hladnog fronta, nad Srbijom je danas zabeležena veoma velika temperaturna razlika, u jednom trenutku u Vojvodini je bilo jesenjih 10°C, na jugoistoku i istoku Srbije skoro 30°C, pa je razlika iznosila neverovarnih 20 stepeni.

Inače, pre prodora hladnog fronta, jutro je na severu Srbije i u Beogradu bio najtopliji deo dana, uz temperature od 15 do 17°C.

U ovom času hladni front stigao je i do jugoistoka Srbije, a do samog kraja dana doneće zahlađenje i najužnijim i najistočnijim predelima Srbije.

Do kraja dana i tokom večeri u Srbiji će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom i pljuskovima.

Duvaće jak severozapadni vetar, a temperatura će biti u daljem padu.

Tokom večeri i noći temperatura će se u većem delu Srbije kretati od 5 do 10°C, u Beogradu oko 8°C, a još hlandije bilo biće u planinskim predelima.

U toku noći iznad 1300 metara nadmorske visine temperatura će da opadne ispod 0°C, pa se u ovim predelima očekuje i prvi sneg ove sezone. Dakle, u toku noći sneg će padati na planinama južne i jugozapadne Srbije iznad 1300 metara.

U toku noći u severnim, a do ponedeljka ujutro i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje, samo će još ujutro na jugu padati kiša, na višim planinama sneg.

U ponedeljak tokom dana biće sunčano i prohladno, uz jak severozapadni vetar, koji će kraem dana biti u slabljenju.

Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 16°C.

U većem delu Srbije i u utorak će biti suvo, samo na jugu oblačno sa kišom.

Maksimalna temperatura biće bez bitnije promene u odnosu na ponedeljak.

U sredu nakon vedrog jutra i prepodneva, posle podne promenljivo oblačno, na severu pred kraj dana i uveče sa slabom kišom, uglavnom u Vojvodini. Biće toplije, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 20°C.

Inače, u utorak i u sredu ujutro očekuje se veoma hladno jutro, naročito u sredu, jer se u sredu ujutro u svim predelima očekije vedro, pa će doći do jačeg izračivanja vazduha, odnosno hlađenja.

Minimalna jutarnja temperatura biće od 0 do 6°C, a ponegde se očekuje i slab prizemni mraz, uz temperature ispod 0°C. Najveća verovatnoća za mraz očekuje se na području Vojvodine i u kotlinama.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sreinu oktobra od 16 do 20°C, one će nakon današnjeg zahlađenja konačno biti u skladu sa kalendarom. Jučerašnji dan, ali i današnji dan na istoku i jugoistoku Srbije doneo je temperature i do tropskih 30°C, odnosno za 10 stepeni više od proseka.

Od četvrtka se očekuje osetno toplije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija