• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.02.2024

07:20

Pala prva kazna! Oduzimaju se vozila bahatim vozačima: Bez kola može da ostane 10.000 Srba

Novak Đurović, Emitphoto

Društvo

Pala prva kazna! Oduzimaju se vozila bahatim vozačima: Bez kola može da ostane 10.000 Srba

Podeli vest

Saobraćajna policija počela je da oduzima vozila bahatim vozačima! Od petka su na snazi novi saobraćajni propisi na osnovu kojih policija može privremeno da zapleni automobil onima koji počine težak prekršaj a u prethodne dve godine već su dobili najmanje dve presude za teško kršenje Zakona o saobraćaju. Prema proceni nadležnih, u Srbiji je 10.000 vozača u riziku da ostane bez vozila.

Prvi koji je po novom zakonu ostao bez automobila je Leskovčanin (61) koji je prvog dana primene regulative odbio da uradi alko-test.

- U prethodne dve godine taj vozač je već pravosnažno osuđen zbog odbijanja alkotestiranja i zbog nasilničke vožnje, pošto je upravljao vozilom u stanju potpune alkoholisanosti, sa 2,03 promila alkohola u organizmu. Njemu je u petak oduzeto vozilo marke "pasat" - navode u MUP-u.

Čuvanje vozila

Ovo je primer jedne od situacija u kojoj će se ubuduće oduzimati vozilo. Novi propis kaže: policija može da oduzme vozilo privremeno samo onima koji su "uhvaćeni" u teškom prekršaju a u prethodne dve godine su osuđeni za najmanje dva, takođe teška, prekršaja. Pobrojano ih je 18, između ostalog - preticanje kolone preko pune linije, vožnja deteta na suvozačevom sedištu, prolazak kroz dva crvena svetla u roku od 10 minuta...

- Nakon što se utvrdi da je prekršio zakon, vozač se dovodi u policijsku stanicu. Njegovo vozilo se prenosi u dvorište policije, odnosno mesto gde će se staviti pod nadzor i čuvati do okončanja prekršajnog postupka - navodi Zlatko Belencan, pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije.

Foto: printscreen tv pink

 

Kamere dobro rešenje

Novim Pravilnikom predviđeno je i korišćenje kamera na uniformama policajaca, kojima se snima kompletna komunikacija sa vozačima zatečenim u saobraćajnom prekršaju. Prema podacima Uprave saobraćajne policije, od momenta kada su počele da se koriste kamere na uniformama policajaca (1. septembar 2023) do kraja januara ove godine, policijski službenici su ih koristili u otkrivanju prekršaja u 24.492 slučaja. U 12 slučajeva obavljena je konsultacija sa javnim tužiocem, gde se utvrđivalo postoje li elementi krivičnog dela kao što su: ometanje službenog lica u vršenju dužnosti, davanje mita, kao i vređanje službenog lica. Takođe, u tom periodu podnete su i dve pritužbe na ponašanje policijskih službenika.

Ako vozač na prvom ročištu prizna krivicu, vozilo mu se odmah vraća. Ukoliko uloži žalbu i proces se oduži, bez automobila može biti i godinama, sve dok traje sudski proces.

Odluka suda

Mera se, kažu u policiji, neće primenjivati ako je sudski proces za neki raniji prekršaj u toku, već se odnosi samo na vozače kojima su presude već izrečene u prethodna 24 meseca.

Belencan kaže da o trajnom oduzimanju vozila odlučuje sud, i to na osnovu toga da li je to opasno sredstvo, da li je tim vozilom izvršen još neki prekršaj...

Foto: prinstcreen/Instagram MUP

 

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da se mnogima ovakva regulativa neće dopasti.

- Sigurno da nekome to neće biti prijatno, neko će pokušati da se žali i u primeni zakona doći će do problema koje ne možemo u ovom trenutku da predvidimo. Ovo je jedan od načina finog podešavanja zakona i mislim da u budućnosti ovakva podešavanja treba raditi sve do onog trenutka dok ne prihvatimo bezbedan način ponašanja odnosno dok drastično ne budemo smanjili broj poginulih - kaže Božović.

Lista prekršaja zbog kojih možete ostati bez vozila

1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
2. Odbijanje alkotestiranja ili testiranja na opijate
3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/h van naselja
4. Prekoračenje brzine za 70 km/h u naselju
5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/h u zoni škole ili zoni "30"
6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/h u zoni usporenog saobraćaja
7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu suvozača
8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje
9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla u razmaku kraćem od 10 minuta
10. Preticanje kolone vozila preko pune linije
11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
16. Preticanje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
17. Preticanje kolone pod pratnjom
18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija