• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

02.03.2024

10:35

Radna subota za mališane i vaspitače - Da li ova praksa može zaživeti i u ostatku Srbije?! Evo u kom gradu vrtić radi i prvog dana vikenda!

printscreen

Društvo

Radna subota za mališane i vaspitače - Da li ova praksa može zaživeti i u ostatku Srbije?! Evo u kom gradu vrtić radi i prvog dana vikenda!

Podeli vest

Maleni Zrenjaninci vrtićkog uzrasta ubuduće će imati "radnu" subotu zahvaljujući pilot projektu koji će startovati za nekoliko dana. Naime, tri vrtića Predškolske ustanove Zrenjanin radiće i subotom, jer se to pokazalo kao realna potreba većeg broja roditelja. Istraživali smo da li je tako nešto moguće i u drugim gradovima Srbije.

Sprovođenje vaspitno-obrazovnog rada subotom u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu "posledica" je istraživanja koje je pokazalo da od 2.600 upisane dece čak petina majki ili očeva rade vikendom, dok kod 200 mališana oba roditelja rade subotom i nedeljom.

Željko Cvijanović, direktor Predškolske ustanove grada Zrenjanina, sprovedene su dve ankete među roditeljima.

- U prvoj anketi se tražio samo odgovor na pitanje "Da li ste zainteresovani za rad vrtića subotom", na koju je preko 400 roditelja odgovorilo pozitivno. Druga anketa je urađena nedelju dana kasnije gde je traženo da se izjasne o potrebama rada subotom, ali je uslov bio da oba roditelja rade subotom. Pozitivno se izjasnilo 45 roditelja za jasleni obuhvat i 155 za obdanišni - objašnjava direktor zrenjaninske PU.

Foto: Shutterstock

 

Cvijanović ističe da ovo nije uvođenje novog radnog vremena u vrtićima, već pilot projekat.

- Predškolska ustanova je u sistemu obrazovanja i vaspitanja, a on ne poznaje rad subotom. Dakle, ovakve aktivnosti, kroz projekte mogu u određenoj meri delovati podsticajno na populacionu politiku, podršku porodici, kreirati okruženje u kojem se stimuliše roditeljstvo. Smatram da osnivači i predškolske ustanove imaju kapacitet da uz podršku relevantnih činilaca unaprede položaj roditeljstva. Neophodna je finansijska podrška predškolskim ustanovama za ovakve vidove obuhvata - kaže Cvijanović.

Kako dodaje, rad subotom ne iziskuje posebnu logističku pripremu, tačnije ništa posebno što ustanova već ne radi u svom redovnom radu sa decom.

Rad će obavljati vaspitači koji se budu prijavili za rad vikendom. Sastav vaspitača, to da li su izvorno iz pomenuta tri vrtića ili ne, će se znati kada se bude izvršio odabir od prijavljenog broja - kaže direktor.

Pilot projekat će trajati tri meseca, a u zavisnosti od rezultata zavisi i njegov nastavak, a moguće i šira primena.

Foto: Shutterstock

 

Može li i u drugim gradovima ovo da zaživi

Tragom ove promene, istraživali smo kako bi ovakva odluka o radnim subotama bila dočekana u drugim gradovima.

- Još na roditeljskim sastancima u septembru, kada kreće upis razgovaramo o njihovim potrebama i mogućnostima. Jedna od promena koju je doneo takav razgovor je i korigovanje početka radnog vremena sa 7 na 6 časova jer je tako odgovaralo većini roditelja. Dakle, tu smo da izađemo u susret - rečeno je u jednom beogradskom vrtiću

Ipak, kako dodaju, struktura roditelja je takva da za rad vikendom nema potrebe.

- Da li je to luksuz koji bi dodatno platili ili realna potreba najbolje bi pokazala neka anketa, istraživanje među roditeljima. Verujemo da realna potreba nekih roditelja postoji i da će toga biti sve više, ali onda treba da bude jasno da to pokreće čitav jedan lanac postupaka i promena - objašnjavaju.

Povećanje obima posla vaspitača u direktnoj je vezi sa bezbednošću dece, smatraju.

Činjenica je da rad vikendom nije dobra volja predškolske ustanove, već ozbiljna organizacija rada. Konkretno, privatni vrtići moraju da razmišljaju o više elemenata takve organizacije. Treba organizovati ketering vikendom, pojačati broj zaposlenih ili povećati obim posla, što bi opet moralo biti definisano zakonom, a ne proizvoljna organizacija - zaključuju.

Foto: Shutterstock

 

Primarni vaspitač deteta je roditelj

Sa druge strane, stav roditelja po ovom pitanju je različit. Dok jedni smatraju da je ovo vrlo korisna mera koja bi značila i u drugim gradovima, ima i onih koji misle da je previše da dete u vrtiću boravi šest od sedam dana u nedelju.

- Imam dvoje dece vrtićkog uzrasta, a dok je suprug vikendima uvek slobodan, ja radim svaki drugi vikend. Ne mogu da kažem da nam to ne komplikuje pomalo situaciju, ali ipak ne bismo vodili decu vikendom u vrtić, sve i da ta opcija postoji u našem gradu dokle god neko od nas može da bude sa njima - kaže Novosađanka Nataša.

Njena sugrađanka Marija kaže da bi organizaciji porodice više doprinelo kada bi postojala neka popodnevna smena, ali je svesna da to nije moguće.

- Mnogo je roditelja koji rade popodnevne smene i kada bismo tako gledali, možda bi se dosta njih prijavilo za takvu vrstu podrške. Ipak, svi smo nekako naučili da se snađemo, da li neko ima babu i dedu koji će pričuvati decu, neko ima starije dete koje ostavlja sa mlađim, dok najčešće ne rade baš oba roditelja popodne ili makar to nije stalno. Verujem da je isto i za rad vikendom, ali svakako je dobro da se potrebe roditelja slušaju - smatra ova majka.

Foto: Miloš Rafailović

 

Potrebe će se osluškivati

Kako je povodom uvođenja pilot projekta radne subote u tri zrenjaninska vrtića izjavila ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, ovo je prava vrsta podrške i mera populacione politike kakvu resorno ministarstvo podržava.

- Nažalost, nekada nas različite obaveze odvedu u nekom pravcu kada i nismo u mogućnosti da provodimo vreme sa decom koliko bismo želeli. Postoje različita zanimanja koja zahtevaju i dežurstva i rad vikendom i upravo su roditelji iskazali potrebu i želju za ovakvom vrstom podrške - izjavila je ministarka.

 

Kako nezvanično saznajemo, potrebe za takvim vidom podrške pratiće se i u drugim gradovima, a da li mogu zaživeti najviše će zavisiti od svake lokalne samouprave pojedinačno


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija