• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mondo

09.03.2024

09:44

Stručnjak savetuje -manji stan u Grčkoj ili garaža u Beogradu: Ako izdajete, ovoliko ćete zaraiti, pare samo kaplju

Pexels

Društvo

Stručnjak savetuje -manji stan u Grčkoj ili garaža u Beogradu: Ako izdajete, ovoliko ćete zaraiti, pare samo kaplju

Podeli vest

U Grčkoj zadnje tri godine rastu cene nekretnina, pa tako ako je neko pre tri godine kupio stan na Halkidikiju sada isti može da proda za po 30/40 odsto većoj ceni.

Prva asocijacija na Grčku većini je more - nekima giros, uzo i tako dalje. Međutim ima i onih kojima je grčki specijalitet na nepoznatom mestu mentalnih predstava, dok na prvom stoji ideja o kupovini nekretnine u pomenutoj zemlji. Zašto je to tako, da li je to neobičnost ili pak, poznata stvar, za Mondo je otkrio Nikola Nedeljković, direktor predstavništva "Grekodom" kompanije u Beogradu, koja se bavi prodajom nekretnina u državi na moru.

Šta najviše privlači kupce u Srbiji grčkim stambenim građevinama?

"Naše ljude pretežno interesuje severni deo Grčke - Halkidiki, Olimpska regija, oblast oko Soluna, kao i sam grad, dok je manji broj klijenata zainteresovan za ostrva Krf, Tasos, Krit", navodi stručnjak za Mondo i dodaje da se evidentno pojavila nova klijentela, zainteresovana za Atinu. Razlog tome je čista investicija - da bi kupljeni stan izdavali i povratili novac u budućem periodu.

"U Atini je izdavanje stanova uslovljeno mikrolokacijom, cene se menjaju od ulice do ulice. Jedna je cena kad imate pogled na more, druga ako nemate. Tamo ima stanova koji se izdaju po visokim cenama. Sve zavisi šta ljudima treba. Atina i Solun su studentski gradovi, pa mali stanovi mogu vrlo lako da se izdaju u tim mestima", objašnjava sagovornik.

"Stan od 30 kvadrata se može izdati za 350 evra mesečno, a kupovina po kvadratu ide od 2.200 evra pa nagore, ali to je slonjeno na mikrolokaciju - odnosno, koliko je stan udaljen od nekog univerziteta", ističe Nikola Nedeljković.

Šta je potrebno od papira?

Kupovina stana u Grčkoj je ozbiljan finansijski, ali i pravni poduhvat, pa stručnjak podvlači da u ovu proceduru treba ići ruku pod ruku sa dobrim advokatom. Za početak je pored novca, kupac u obavezi da ima važeći pasoš. "Najvažnije je da kupac u celu proceduru ne ide bez advokatske kancelarije, koja sarađuje i sa notarom. Kupac advokatu može da da punomoćje, kako bi on mogao da obavi proceduru provere same nekretnine - da li postoje neka zaduženja i kredit, dugovanja za poreze i tome slično. Advokat sa tim punomoćjem, u ime kupca, može i da otvori njegov poreski broj, koji je obavezan", kaže Nedeljković i dodaje da nakon provere nekretnine, ako je sve u redu, advokat može da potpiše finalni ugovor u ime kupca, ako klijent to želi.

"Procedura, ukoliko nema problema (kako je to slučaj kod novogradnje najčešće), traje mesec dana do mesec i po, ali može da potraje i po nekoliko meseci, ako se pojave problemi sa nekretninom", otkriva sagovornik.

Manji stan u Grčkoj ili garaža u Beogradu?

Republički geodetski zavod (RGZ) objavio je na društvenoj mreži "X" da je najskuplja garaža u četvrtom kvartalu 2023. godine prodata u beogradskoj opštini Stari grad, i to za 63.000 evra. Za istu cifru možete kupiti manji stan u Grčkoj veličine oko 30 m2.

U Srbiji je u četvrtom kvartalu 2023. najskuplja kuća prodata na Savskom Vencu u Beogradu za 1,9 miliona evra, objavio je Republički geodetski zavod.

Takođe, RGZ je naveo, na društvenoj mreži Iks, da je najskuplji stan u istom periodu prodat za 1,54 miliona evra na Vračaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija