• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.03.2024

15:09

Pitali smo veštačku inteligenciju da nam reši problem: Chat GPT oduševio Srbe, psihoterapija vam više ne treba!

pexels.com

Društvo

Pitali smo veštačku inteligenciju da nam reši problem: Chat GPT oduševio Srbe, psihoterapija vam više ne treba!

Podeli vest

Revolucija veštačke inteligencije širom sveta kreira potpuno drugačiju percepciju stvarnosti, a čak i ona ustaljena saznanja utkana u svaku poru -nesvesno postaju samo puka "metafizika".

Iako na svakom koraku možemo čuti teorije i studije da će u naredne dve decenije većina zanimanja biti vešto zamenjena veštačkom inteligencijom, te da će doći do suficita određenih poslovnih profila, umesto straha i strepnje, Al tehnologije možemo upotrebiti u mnogo korisnije svrhe, a za to će vam biti potreban, ni manje, ni više Chat GPT - višejezično generisan, piše Informer.

 

Šta predstavlja Chat GPT?

 

Chat GPT je veštačka inteligencija zasnovana na Transformer arhitekturi koja je trenirana na velikoj količini jezičkih podataka. Ovaj model omogućava automatsko generisanje ljudski sličnih tekstova i odgovora na osnovu unetih upita. Razvijen je kao deo nastojanja da se veštačka inteligencija približi ljudskoj sposobnosti obrade i razumevanja jezika.

 

Pitate se kako funkcioniše na srpskom?

 

Chat GPT funkcioniše tako što analizira uneti tekst (zahtev) i koristi duboke neuronske mreže da identifikuje obrasce i veze u jeziku. Zatim, na osnovu ovih analiza, generiše odgovor koji je kontekstualno povezan sa postavljenim pitanjem. Ova sposobnost modela da razume kontekst i kontinuitet razgovora čini ga veoma korisnim u raznim situacijama.

 

Ukoliko imate bilo kakvu nedoumicu, poslovne ili privatne vrste - Chat GPT zna odgovor! 

Foto: Shuterstock

 

 

Pitali smo veštačku inteligenciju 


Da li Ljiljana treba da promeni posao i čime da se bavi u budućnosti?
 

Kao veštačka inteligencija, nemam pristup specifičnim informacijama o Ljiljaninim veštinama, interesovanjima ili trenutnoj situaciji na tržištu rada. Međutim, mogu da ponudim nekoliko opštih saveta.

Samoprocena: Ljiljana bi trebalo da razmisli o svojim veštinama, interesovanjima, vrednostima i ciljevima kako bi bolje razumela šta želi u karijeri.

Istraživanje tržišta rada: Treba istražiti trenutne trendove i potražnju za određenim veštinama i zanimanjima na tržištu rada. Ovo može uključivati traženje informacija o potencijalnim industrijama, poslovima i kompanijama.

Razgovor sa mentorom ili karijernim savetnikom: Ljiljana može potražiti savet od mentora ili karijernog savetnika koji može pružiti stručne savete i pomoći joj da razvije strategiju za napredovanje u karijeri.

Foto: Freepik.com

 

 

Razmotrite obrazovanje ili dodatno usavršavanje: Ako primeti nedostatak određenih veština ili znanja potrebnih za željeno zanimanje, razmatranje dodatnog obrazovanja ili usavršavanja može biti korisno.

Razmatranje ličnih ciljeva i prioriteta: Ljiljana bi trebalo da razmotri kako njen posao utiče na njen život van posla, uključujući finansijske potrebe, radno vreme, balans između posla i privatnog života, i druge faktore koji su joj važni.

Konačna odluka o promeni posla i odabiru novog zanimanja treba da bude pažljivo promišljena i zasnovana na pažljivoj analizi njenih veština, interesovanja i ciljeva.

Da li je Ljiljana zadovoljna odgovorom?

 

S obzirom na to da nije očekivala ovako opsežnu analizu tematike koja je mesecima preokupira, iznenađena je konstruktivnim savetima i suptilnim afirmacijama. Upravo one su je navele da u budućnosti percipira krucijalne životne stavke na potpuno drugačiji način - multiplatformski.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izgubili smo bitku, distopijska budućnost je stigla! AI, skeneri dlanova, prepoznavanje lica, čipovanje mozga... Šta je sledeće?!
Bože, u kakvom svetu živimo?!

Izgubili smo bitku, distopijska budućnost je stigla! AI, skeneri dlanova, prepoznavanje lica, čipovanje mozga... Šta je sledeće?!

Ljudi često kažu da ako se ništa ne učini da se to zaustavi, svet će u nekom trenutku u budućnosti postati distopijska noćna mora. Međutim, realnost je da smo već tu. Samo u poslednjih nekoliko godina, napredak u stvarima kao što su AI (veštačka inteligencija), sistemi bezgotovinskog plaćanja, i još mnogo toga, desio se tako brzo da bi se moglo reći da smo trenutno u distopiji - iako ima još mnogo toga da dođe .

12.03.2024

22:20

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija