• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.05.2024

12:04

Međunarodna padobranska manifestacija na sportskom aerodromu „Lisičji Jarak“ - Balkanski skok prijateljstva 2024

Informer

Društvo

Međunarodna padobranska manifestacija na sportskom aerodromu „Lisičji Jarak“ - Balkanski skok prijateljstva 2024

Podeli vest

Tradicionalna međunarodna padobranska manifestacija „Balkanski skok prijateljstva“ i ove godine će okupiti aktivne i padobrance veterane iz Srbije i drugih zemalja na sportskom aerodromu „Lisičji Jarak“ kod Beograda.

 Padobranci i svi ljubitelji vazduhoplovstva će se družiti od 15. do 19. maja na najpoznatijem sportskom aerodromu kod Beograda, a tokom manifestacije biće organizovano i padobransko takmičenje u skoku na cilj. 

Ovim okupljanjem padobranci iz Srbije, zajedno sa svojim kolegama iz drugih država, čuvaju tradiciju manifestacije „Balkanski skok prijateljstva“, koja je pokrenuta 1994. godine na inicijativu veterana Jedinice HELARU (Udruženje veterana padobranaca Grčke) i veterani 63. Padobranske brigade iz Srbije odlikovane Ordenom narodnog heroja..

Osnovna ideja manifestacije je, uz negovanje tradicije i druženje pripadnika brigade, da se omogući nekada aktivnim padobrancima da ponovo prođu neophodnu obuku i pripreme i skaču padobranom. Vremenom je krug učesnika proširen sa nekadašnjih pripadnika 63. padobranske brigade na pripadnike i drugih jedinica Vojske Srbije, MUP, SAJ, kolege iz drugih država, porodice i prijatelje. Pored padobranskih skokova, druženja, razmena znanja i iskustava, ovi vazduhoplovci time štite od zaborava istoriju i događaje koji su iza njih, istovremeno družeći se sa svim zainteresovanim posetiocima koji dođu na sportski aerodrom Lisičji Jarak kod Beograda, da se upoznaju sa izvođenjem padobranskih skokova i drugim padobranskim aktivnostima. 

Ove godine, događaj organizuju Padobranski klub veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“ i Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva sporta, Mininstarstva odbrane, Ministarstva unutrašnjih poslova i Padobranskog kluba „Feniks“ iz Beograda. 

Ovom prilikom će organizator ugostiti padobrance 12 zemalja koji su za sada prijavili svoje učešće. Pred učesnicima će biti standardan padobranski program – samostalni i tandem padobranski skokovi, a za veterane je predviđeno takozvano „osvežavanje“ i obnova padobranskih znanja i veština.

Foto: Informer

 

Tokom manifestacije deo programa pripašće i Sekciji koja se bavi obukom upravljanja bespilotnim letilicama - dronovima a koja je veoma aktivna u okviru Padobranskog kluba veterana 63. padobranske brigade „Arhistratig“. Učešće u radu ove sekcije zapaženo mesto imaju pripadnici odreda izviđača "Vukovi sa leve obale Dunava" iz Padinske skele koji će aktivno učestvovati u svim zbivanjima tokom manifestacije "Balkanski skok prijateljstva".

U petak 17. maja će početi takmičarski deo manifestacije, u skokovima na cilj sa 1000 metara. Takmičenje će se nastaviti i u subotu 18. maja kao i u nedelju 19. maja kada će u večernjim časovima biti proglašeni pobednici. Padobranski skokovi će se izvoditi iz vazduhoplova: helikopter Bell-212 (Mi-17) ili aviona AN-2,
alternativno Cesna-182 u meteorološkim uslovima kako je propisano važećim Takmičarskim pravilima za disciplinu skok na cilj, Opštem sportskom pravilniku i Sportskom pravilniku za padobranstvo. 

Zvanično otvaranje će biti upriličeno u petak 17. maja u 13 časova, kada će se učesnicima obratiti zvaničnici iz institucija koje podržavaju „Balkanski skok prijateljstva“ a biće priređen i prigodan kulturno-umetnički program u izvođenju Ansambla "Una Saga Serbika" koja će između ostalog izvesti "Kalaj kolo".

Pozivamo građane da dođu na aerodrom "Lisičji Jarak" i uživaju u padobranskim skokovima i prelepom ambijentu koji pruža ovaj aerodrom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)
Live TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta, Boško Vasiljević, analitičar i Andrijana Arnautović iz Srpske radikalne stranke gostovali su u specijalnom programu Informer TV. Govorili su o današnjem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom kog je, između ostalog, pričao o eksploataciji litijuma u našoj zemlji.

24.06.2024

21:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jeziva ispovest Francuza: Ja sam mrtav!
Fudbal

Jeziva ispovest Francuza: Ja sam mrtav!

Nekadašnji reprezentativac Francuske Pol Pogba (31) dao je šokantnu izjavu u jednom intervjuu. On je tom prilikom priznao da je njegova igračka karijera gotova, pošto je suspendovan na četiri godine zbog dopinga.

24.06.2024

23:53

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Slatko od breskvi bez šećera! Domaćice će uskoro samo ovakve zdrave zimnice praviti!
RECEPT SAVREMENIH DOMAĆICA

Slatko od breskvi bez šećera! Domaćice će uskoro samo ovakve zdrave zimnice praviti!

Slatko od breskvi je tradicionalni recept koji se generacijama prenosi s kolena na koleno, donoseći radost i sladak ukus leta u mnoge domove. Ove godine, breskve su poranile, što je dodatno obradovalo sve domaćice koje jedva čekaju da naprave ovu ukusnu poslasticu. U skladu sa savremenim trendovima zdravije ishrane, predstavljamo vam verziju ovog omiljenog recepta bez dodatog šećera.

24.06.2024

17:00

Džet set

Srbija