• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.05.2024

12:28

Đukić Dejanović:U Srbiji će u 2024/2025. početi realizacija 30 novih programa nastave

Tanjug

Društvo

Đukić Dejanović:U Srbiji će u 2024/2025. početi realizacija 30 novih programa nastave

Podeli vest

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, na otvaranju konferencije "Stručno obrazovanje u Srbiji i osposobljavanje za budućnost", da će u Srbiji u školskoj 2024/2025. početi realizacija 30 novih planova i programa nastave i učenja za obrazovne profile stručnog obrazovanja u različitim područjima rada.

Ona je navela da se koncept planova i programa srednjeg stručnog obrazovanja zasniva na obezbeđivanju optimalnog odnosa opšteg, stručnog i praktičnog znanja u datoj disciplini.

Đukić Dejanović je istakla da ovaj odnos osigurava spremnost za brzu i bezbolnu tranziciju od škole do posla, što je prvi i najpoželjniji karijerni put za učenike srednjih stručnih škola, kao i otvorena vrata za nastavak učenja na višim obrazovnim nivoima.

Objasnila je da su neki od ovih planova i programa inovirani i osavremenjeni, a da su neki, poput profila poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija ili prehrambeno-biotehnološki tehničar, potpuno novi i po prvi put će biti uvedeni u sistem stručnog obrazovanja u našoj zemlji.

- Kada je reč o dualnom modelu obrazovanja, plan i program nastave i učenja sprovodi se na dva mesta, u školi i u kompaniji, kod poslodavca, a učenici kroz teorijsku nastavu i vežbe u školi i učenje kroz rad u kompaniji stiču znanja, veštine, stavove i odnos prema radu - rekla je Đukić Dejanović.

Ministarka je napomenula da su svi ovi programi inovativno povezali srodne discipline, modernizovani su i uklopljeni u savremene tržišne tendencije, a zasnovani su na standardu kvalifikacije.

Kako je istakla, oni predstavljaju dobar odgovor obrazovnog sistema na buduće potrebe za radnom snagom i dobar izbor mladima u smislu buduće karijere.

- Danas je više nego vidljivo koliko tehnološki razvoj, digitalizacija i zelena tranzicija utiču na promene tržišta rada, ali i naših svakodnevnih života - navela je ona.

Đukić Dejanović je istakla da kvalifikovana radna snaga predstavlja ključ ekonomskog razvoja i konkurentnosti svake zemlje.

Kako je navela, ogroman broj kompanija u Srbiji, ali i u Austriji i EU, smatra da će kvalifikovana radna snaga biti jedan od najvećih izazova u budućnosti.

Konferenciji su prisustvovali i ambasador Austrije u Beogradu Kristijan Ebner, trgovinski savetnik pri ambasadi Austrije Jirgen Šreder, direktor Austrijske agencije za obrazovanje i internacionalizaciju Jakob Kaliče i Mirjana Kovačević iz Privredne komore Srbije.

Pre početka Konferencije, ministarka je pozdravila učenike srednje ugostiteljske škole koji su na praksi u hotelu "Palas" i profesore, sa kojima je razgovorala o njihovim iskustvima, stručnom obrazovanju, njihovim očekivanjima i rezultatima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija