• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Infromer

29.05.2024

11:46

Elektrotehnički fakultet će aktivno učestvovati u izgradnji beogradskog metroa

Bg metro

Društvo

Elektrotehnički fakultet će aktivno učestvovati u izgradnji beogradskog metroa

Podeli vest

Dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Dejan Gvozdić i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović potpisali su juče Sporazum o saradnji koji predviđa aktivno učešće studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa.

Potpisivanjem ovog dokumenta formalizovano je učešće ove akademske institucije u projektu, u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja.

Ovom prilikom na fakultetu je organizovana i prezentacija projekta izgradnje beogradskog metroa za studente i stručnu javnost. Studentima sa Katedre za elektroenergetske sisteme, pored osnova projekta, predstavljene su i specifičnosti elektrotehničkih sistema sa posebnim osvrtom na specifičnosti u vezi sa beogradskim metroom.

Prof. dr Gvozdić, istakao je da ETF kao vodeća ustanova u domenu elektrotehničke struke sa
tradicijom dugom 75 godina, nastavni i stručni kadar, ali i studenti i inženjeri ETF-a ostaju
posvećeni učešću i doprinosu projektu izgradnje beogradskog metroa.

Foto: Bg metro

 

 

- Ovaj projekat je od velike važnosti, ne samo za naš grad, već i za sve građane Srbije koji će značajno poboljšati javni transport i mobilnost u srpskoj prestonici i doprineti sveobuhvatnom tehnološkom, društvenom i privrednom napretku društva u celini. ETF očekuje intenziviranje saradnje na projektu i pružiće svoj doprinos u razvoju novih inicijativa i modela, i ovde posebno mislim na značaj cyber bezbednosti i važnosti ovog dela za funkcionisanje budućeg metro sistema. Takođe, skrećem pažnju i na značaj aspekta kvantnih tehnologija i veštačke inteligencije, kao elemenata od ključne važnosti za ovaj projekat - istakao je dekan Gvozdić.

Andreja Mladenović izrazio je zadovoljstvo potpisanim sporazumom naglasivši da je aktivno
učešće akademske zajednice neprocenjivo za razvoj i rezultate projekta izgradnje metroa, te da je
preduzeće intenziviralo ovaj aspekt kroz uspostavljanje i razvoj saradnje sa nizom fakulteta, ne
samo u domenu tehničkih već i u oblasti društveno-humanističkih nauka.

Foto: Bg metro

 

 

- U prethodnom periodu sporazume o saradnji smo obnovili i potpisali nove sa nizom fakulteta, kao što su Rudarsko- geološki, Saobraćajni, Arhitektonski, Mašinski, Pravni, Fakultet organizacionih nauka i Fakultet primenjenih umetnosti. Ova inicijativa projektu donosi novu vrednost, domaću pamet i znanja, ali i ljude, nove stručnjake koji će razvijati svoju ekspertizu kroz angažman na ovom projektu. Smatram da će za mnoge inženjere sa ETF-a rad na projektu metroa biti podsticajan i izazovan, posebno u delu upravljanja i elektrifikacije metroa - zaključio je A. Mladenović. Predrag Urošević, direktor Sektora za elektrotehničke poslove iz JKP „Beogradski metro i voz“ pozvao je kolege i studente sa ETF-a da se uključe u ovaj projekat, istakavši da je beogradski metro jedinstvena prilika za profesionalni razvoj i perspektivan posao za mlade inženjere. P. Urošević upoznao je prisutne i sa tehnološkim i inovativnim pristupom, kao i sa novinama koje su uključene u ovaj projekat, u domenu elektrotehničkih sistema.

Prezentovao je važnost i domete potpuno automatizovanih vozova, nove modele i strukturu signalizacije i upravljanja vozovima, napajanja i na kraju istakao važnost aspekta bezbednosti i sigurnosti čitavog sistema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija