• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2024

08:43

Masna zarada, a posao se brzo nauči! Ovaj zanat donosi debelu lovu, a radnika sve manje

Shutterstock

Društvo

Masna zarada, a posao se brzo nauči! Ovaj zanat donosi debelu lovu, a radnika sve manje

Podeli vest

Topli dani su uglavnom vreme kada se veliki broj ljudi odlučuje za uređenje životnog prostora. Problem poslednjih godina predstavlja manjak majstora, naročito za izvođenje radova kao što su postavljanje pločica, krečenje, malterisanje…

Vlasnik firme koja se bavi malterisanjem u Novom Sadu Branko Jovanović kaže da su dobri majstori zauzeti tokom cele godine.

 

- Mi imamo 13 radnika, koji već godinama rade za naše preduzeće. Poslovi se uglavnom ugovaraju na preporuku, a radimo tokom jeseni i zime. Cene malterisanja zavise od površine, ali i tehnike koja može biti ručna ili mašinska -kaže Jovanović.

 

Mašinsko nanošenje maltera se, prema njegovim rečima, pokazalo kao odlično rešenje za probleme ispucalih zidova. U ovom procesu koristi se fabrički pripremljen malter koji se pomoću mašine nanosi na zidove.

Kod mašinskog malterisanja je veoma važno da zidovi budu potpuno ravni, te priprema traje malo duže zbog postavljanja ugaonih profila, vođica i mrežica pre početka nanošenja maltera.

- Mašinsko malterisanje je ne samo kvalitetniji i vizuelno privlačniji vid malterisanja, nego je takođe i brže i jeftinije. Obično se radi sa električnom ili dizel mašinom koja može da nanese prvi, drugi i završni sloj maltera. Ovaj metod postaje sve popularniji zbog svoje sposobnosti da brže i doslednije obavlja zadatke od ručnog rada. Ono što, ipak, treba uzeti u obzir jeste da je potrebno oko dve nedelje kako bi se malter potpuno osušio - kaže Jovanović.

Foto: Shutterstock

 

Sistem mašinskog malterisanja je takođe koristan za ispunjavanje kratkih rokova i završavanje velikih projekata na vreme. Pored toga, pruža konzistentniji i čistiji izgled od ručnog malterisanja.

Cena zavisi od izabrane tehnike i materijala.

- Mašinsko malterisanje se radi obično za spoljne strane fasade objekta. Radovi se izvode “pištoljima” jer se tako ravnomerno smesa maltera nanese na ceo zid. Ručno malterisanje uglavnom znači da majstor sam i pravi malter, pa je to sporiji proces, ali nekada mora da se izabere jer je površina takva da “pištoljem” ne može da se nanese malter. U zavisnosti od nekoliko faktora cene malterisanja po kvadratu iznose od sedam do 15 evra - navodi sagovornik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija