• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

05.06.2024

13:15

Voćari trljaju ruke, biće šljiva i za rakiju i za džem! Preduzetnike brine samo jedna stvar

Shutterstock

Društvo

Voćari trljaju ruke, biće šljiva i za rakiju i za džem! Preduzetnike brine samo jedna stvar

Podeli vest

I posle niza sušnih i nerodnih godina u čačanskim selima u podnožju planine Jelice, šljive su se ove sezone savile od roda.

Međutim, pred voćarima je sada veliki zadatak, kako  do berbe očuvati njihov kvalitet. Grane šljivika u podjeličkom selu Banjica savile su se pod teretom plodova, te voćari tog kraja očekuju nesvakidašnji rod ove sezone.

- Ovo je ekstremni slučaj da ove godine ovako šljive rode. Voćnjak je pun roda šljive, ne samo ovde, negod svuda u ovom kraju, trenutno pucaju grane i pod zelenim plodom, šta će biti kad šljive sazrele i stignu na berbu, brine nas kvalitet i kako da ih očuvamo do tada. Brinemo da se ne izlome grane - rekao je za RINU Bogoljub Marić iz čačanskog sela Banjica.

I drugi voćari iz Banjice kažu da je ista situacija u šljivicima, i da i najstariji meštani ne pame da su šljive ovako rodile.

- Do sada nisam video da je šljiva rodila kao ove godine, i ranije je bio bogat rod, ali ovako ne. Mi ćemo morati malo da ih otresemo i razredimo da šljive opstanu i stignu na berbu kvalitetne i da stignu do kace - pojašnjava Mitar Marić.

Foto: RINA

 

Sa druge strane, posle niza nerodnih godina, da li je ove priroda vratila dug voćarima, pitali smo struku?

- Kao što smo i očekivali, voće je veoma dobro pripremljeno ušlo u ovu godinu i u obnim lokalitetima gde nije bilo problema sa mrazem, voće je rodilo rekordno, kao što je to u Banjici. I u ostaloj okolini Čačka ovo voće je veoma dobro rodilo i očekuje se dobar prinos ove godine - rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Do berbe šljive je ostalo negde oko dva meseca, pa je važno pojasniti kako šljivu sačuvati do tada od lomljenja grana i očuvanja kvaliteta.

- Tradicionalno, voćari žele da zadrže svaki plod na stablu i najčešće podupiru te grane koje su se savile i rodile, ali savetujemo da se uradi jedna korektivna rezidba, da se deo tog roda skine sa stabala, da se ona rasterete, na taj način, ostaće plodovi koji će normalno sazreti i dostići punu krupnoću. Tako da se taj vid očuvanja i korekcije neće odfraziti na sami rod, a sa druge strane, kada se radi o jako velikom rodu u ovakvim vremeneskim prilikama promene toplo, hladno i vlažno i suvo vreme, potrebno je zaštititi te plodove flungicidima a ne bi došlo do truleži i da bi se plodovi održali do samog kraja berbe - pojasnio je Jevremović.

Kada je u pitanju rod ostalog voće, dr Darko Jevremović, ističe da sve zavisi od lokaliteta gde nije bilo mraza veoma je dobar rod u tim voćnjacima.

- U regionu zapadne Srbije, rod je nešto manji, međutim Šumadija i Vojvodina tu treba očekivati jako visoke prinose i kvalitetan rod ove godine - zaključio je Jevremović.

Po svemu sudeći podneblje ovog kraja bilo je blagonaklono prema čačanskoj šljivi, a ako ne bude vremenskih neprilika ove sezone biće je dovoljno i za plasman, i za džem i za rakiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51