• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.06.2024

20:55

Ovog datuma stižu paklene temperature! Srbija na udaru tropskog talasa: Na snazi najviši stepen upozorenja

Shuterstock

Društvo

Ovog datuma stižu paklene temperature! Srbija na udaru tropskog talasa: Na snazi najviši stepen upozorenja

Podeli vest

Vlažan i topao vazduh čini atmosferu vrlo nestabilnom zbog čega se i danas očekuju veće količine padavina, olujni vetar i grad! Zbog toga se jedan deo Srbije nalazi pod najvećim stepenom upozorenja na nepogode, ali, već za nekoliko dana uz stabilizaciju, temperatura će početi da raste i očekuje se tropskih 35 stepeni Celzijusa!

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) je najavio da će jun biti topliji i prosečno vlažan, a nestabilnosti će potrajati do četvrtka nakon čega sledi stabilizacija i otopljenje.

 

Vremenska prognoza za Srbiju za ponedeljak

RHMZ upozorava da će danas biti veoma nestabilno, naročito u drugom delu dana, sa jakim pljuskovima i velikom količinom padavina za kratko vreme uz grad, lokalno i preko pet centimetara u prečniku, i olujni vetar u oblasti najjačih razvoja.

- Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. U većem delu zemlje izdat je "narandžasti", a u istočnoj Srbiji "crveni", najviši stepen upozorenja. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred – poručuju iz RHMZ.

“Narandžasti” meteoalarm zbog kiše i grmljavine je na snazi u:

- Bačka
- Banat
- Srem
- Beograd
- zapadna Srbija
- Šumadija
- Jugoistočna Srbija
- Jugozapadna Srbija

Foto: Informer

 

Zbog kiše “narandžasti” alarm je upaljen za:
- Pomoravlje
- Istočnu Srbiju

“Crveni” meteoalarm upozorava na grmljavinu u:

- Istočnoj Srbiji
- Pomoravlju

Vremenska prognoza za Srbiju za utorak

Sutra se očekuje promenljivo oblačno i toplo sa dužim sunčanim intervalima. Kratkotrajna kiša i pljuskovi s grmljavinom biće ređa pojava i slabijeg intenziteta u odnosu na ponedeljak. Vetar će biti slab i umeren, na severu povremeno i jak, zapadni i severozapadni. Najniža temperature vazduha biće od 12 do 17 stepeni, a najviša od 24 do 30 stepeni Celzijusa.

“Žuti” meteoalarm zbog grmljavine upaljen je za Bačku i Banat i upozorava da vreme može biti potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku – objavio je RHMZ.

Foto: printscreen

 

Meteorolozi objašnjavaju da lokalna pojava grmljavina sa ili bez padavina potencijalno donosi rizik od udara groma i da je to opasnost za život ljudi i životinja. Mogući su:

- problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju
- postoji rizik od iniciranja pojave vatre
- mogući su problemi u telekomunikacijama
- mogući su problemi u transportu električne energije
- moguća je lokalna pojava intezivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra sa štetom na pokretnoj i nepokretnoj imovini

Vremenska prognoza za Srbiju za sredu

U sredu će biti promenljivo oblačno i toplo sa dužim sunčanim intervalima, a ponegde se očekuje i kratkotrajna kiša i pljuskovi s grmljavinom. Vetar će biti slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Najniža temperatura vazduha biće od 12 do 17 stepeni, a najviša od 25 do 29 stepeni Celzijusa.

Za sredu je upaljen “žuti” meteo alarm zbog grmljavine i na snazi je na celoj teritoriji Srbije.

Vremenska prognoza za Srbiju za četvrtak

U Srbiji će u četvrtak biti pretežno sunčano i toplo uz slab vetar promenljivog smera. Najniža temperatura biće od 12 do 18 stepeni Celzijusa, a najviša od 29 do 31 stepen. To je prvi dan ove sedmice bez meteorološkog upozorenja za sada.

U Beogradu će biti pretežno sunčano, sa maksimalnom temperaturom vazduha do 29 stepeni. U Novom Sadu i Nišu biće 30 stepeni, u Kragujevcu 28 stepeni.

Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Vremenska prognoza za Srbiju za petak

Slično vremenskim uslovima u četvrtak biće u petak. Očekuje se da bude pretežno sunčano. Minimalna temperature vazduha u Beogradu biće 19 stepeni, a maksimalna 30 stepeni.

U Novom Sadu će u petak biti sunčano, najniža temperatura 18, a najviša 30 stepeni Celzijusa. U Kragujevcu 29 stepeni maksimalno, u Nišu čak 31 stepen Celzijusa.

Vremenska prognoza vremena od 07. do 13. juna: Dani sa 35 stepeni!

RHMZ je najavio da će narednih pet dana, od 7. do 11. juna biti pretežno sunčano

- Očekuje se sve toplije sa maksimalnom temperaturom i do 35 stepeni – najavljuje RHMZ.

Odstupanje srednje sedmodnevne temperature biće u celoj Srbiji iznad višegodišnjeg proseka. Minimalna temperature će se kretati od 15 do 20 stepeni Celzijusa, dok će na nadmorskim visinama od 1.000 do 1.600 metara biti od 8 do 14 stepeni.

Maksimalne dnevne temperature biće od 28 do tropskih 34 - 35 stepeni, a na višim planinama od 17 do 25 stepeni. Očekuje se da padavine budu u celoj Srbiji u granicama višegodišnjeg proseka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)
EURO 2024

Portugal je u osmini finala! Turci dali najbizarniji autogol (VIDEO)

Portugal je u osmini finala Evropskog prvenstva! Fudbaleri Portugala plasirali su se u osminu finala kontinentalnog takmičenja, nakon što su u 2. kolu grupe F savladali Tursku 3:0 (2:0). Golove su dali Bernardo Silva u 22. minutu, zatim je u 29. minutu Samet Akajdin postigao bizaran autogol, a konačnih 3:0 postavio je Bruno Fernandeš u 56. minutu.

22.06.2024

19:54

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija